Vizuál

Szándékosan hibázó magyar festő képeit állítják ki Barcelonában

2016.09.26. 16:56
Ajánlom
Két hónapig tekinthetőek meg Sándorfi István művei a barcelonai modern művészetek európai múzeumában (MEAM). Az itthon kevéssé ismert művész külföldön sztárnak számít.

A 140 képből álló, az 59 évesen 2007-ben elhunyt művész egész életművét felölelő kiállításra a világ minden tájáról érkeztek alkotások. A tárlaton gyakorlatilag a karrierje első felének valamennyi művét sikerült összegyűjteni és kiállítani: a kék korszak minden alkotása és a rózsaszín nagy része is megtalálható a Palau Gomis termeiben, akárcsak az utolsó alkotói korszakának fontosabb munkái.

Sándorfi

Sándorfi (Fotó/Forrás: Meam/Facebook)

A kiállítás zárásaként, a harmadik emeleten újraalkották a festő műhelyét is, melyet Sándorfi eredeti tárgyaival rendeztek be. Megtalálható a festőállványa és az utolsó, befejezetlen műve, a palettái, ecsetei, festékei, akárcsak a munka közben viselt kimonói és a projektor, amit a fotók kivetítésére használt. Utóbbira azért volt szükség, mert a festőt zavarta, ha bárki, akár egy modell is jelen van, miközben dolgozik. Ugyan ez az oka annak is, hogy számos esetben önmagát festette. Emellett második korszakában gyakori modellje volt két lánya Ange és Eve.

Az autodidakta festő    egyedi    stílusát hiperrealisztikusnak is nevezeték, képeiről ő maga azt állította, hogy nem klasszikus témákat fest, klasszikus modorban.

Sándorfi Ange, a művész lánya elmondta, hogy a múzeum teljesen személyes hangvételű tárlat létrehozására törekedett. A kiállítás elsősorban nem a művészvilágot kívánja megszólítani, hanem a közönséget és főleg a rajongókat. 

A MEAM tárlatának célja, hogy megismertesse a szélesebb közönséggel is Sándorfi István munkáit. A művész a nyolcvanas-kilencvenes években a világ nagy galériáiban állított ki, ezt követően azonban eltűnt a közönség szeme elől, annak ellenére, hogy a szakértők és a kollégák az egyik legtehetségesebb művésznek tartották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.