Vizuál

Százhét múzeum mutatkozik be a hétvégén

2014.05.15. 18:20
Ajánlom
Május 17-18-án tartják a 19. Múzeumok Majálisát a Nemzeti Múzeum kertjében. A kétnapos fesztiválon a századforduló témájára épülő programok várják az érdeklődőket, és a rendezvény keretében adják át a múzeumi szakma rangos elismeréseit is.

Az idei fesztivál "19/20 - Századot váltunk!" szlogenjéhez igazodva a vendégségbe érkező intézmények többek közt a polgárosodást és a száz éve kitört első világháborút fogják megidézni, a látogatók a Seuso-kincsről hallhatnak "kriminális" részleteket és megismerkedhetnek a városi kerékpározás 19. század végi, 20. század eleji történetével - mondta Császtvay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

Mint hangsúlyozta, a világon egyedülállónak számító rendezvény célja, hogy új rétegeket szólítson meg és igazi integrált közösségi helyszínként mutassa be a múzeumokat, rávilágítva a bennük zajló kreatív munkára, gondolkodásra és az elért eredményekre. E. Csorba Csilla az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottságának vezetőségi tagja felidézte: a szervezet 1977 óta küldetésének tekinti, hogy egy nemzetközi világnap keretében felhívja a figyelmet a múzeumok munkájára és a hétvégi majális révén Magyarország is bekapcsolódik a kezdeményezésbe. Tavaly 143 ország 35 ezer múzeuma csatlakozott a világnaphoz, hogy megmutassa milyen sokszínű és gazdag kínálattal várja az érdeklődőket egész évben.

A világnap idei szlogenje - Museum collections make connections/ A Múzeum összeköt - arra hívja fel a figyelmet, fontos, hogy a társadalom egésze magáénak érezze a múzeumi gyűjteményeket - fogalmazott E. Csorba Csilla. A kollekciókat gondozni kell, minél szélesebb és sokoldalúbb bemutatásukra kell törekedni, hogy a következő nemzedékek ne csupán az interneten keressenek rá egy-egy múzeumi tárgyra, hanem megérezzék az eredetiség varázsát, amit csak a múzeumban kaphatnak meg - hangsúlyozta.

Deme Péter, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnöke elmondta: szombat délután adják át az Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében a múzeumi szakma rangos elismeréseit. Mint hozzátette, idén öt intézmény szállt versenybe Az év múzeuma 2013 címért és 18 múzeum 19 tárlatát nevezték be Az év kiállítása pályázatra, ami jól jelzi, hogy mennyi új tárlat nyílt az elmúlt évben izgalmasabbnál izgalmasabb témákat kínálva. A díjátadó előtt Pulszky Ferenc, a Nemzeti Múzeum egykori igazgatója, a 19. század egyik legbefolyásosabb embere születésének 200. évfordulójára emlékeznek.

A fesztiválon Szent István lovagjairól szóló kiállítás, 19. századi pipatörténeti kamaratárlat, óriás társasjáték, civil negyed, fiatal magyar gazdák termékei és koncertek is várják a látogatókat. A majálist a Budapest Bár ingyenes vasárnapi koncertje zárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.