Vizuál

Szegénység és gyöngyszemek

2012.04.17. 08:15
Ajánlom
Április 19-én a Bálint Házban jótékonysági rendezvényt szerveznek az Igazgyöngy Alapítvány megsegítésére.

Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű részén (a berettyóújfalui kistérségben) a mélyszegénységben, hátrányos helyzetben élő gyerekek fejlesztésének, integrációjának előmozdításán dolgozik. Céljuk, hogy a személyiségfejlesztést a művészeti képzéssel ötvözve egyre több gyereknek biztosítsanak alkotási lehetőséget, emellett alapítványi feladatként esélyegyenlőségi munkát is végeznek. Mindez a gyakorlatban rengeteg mindent jelenthet: ösztöndíjprogramot, gyógyszerkiváltást, villanyóra visszakötést, élelmiszerosztásokat, tűzifaosztást, ruha-, cipő-, iskolaszer osztást, hivatali ügyek intézését, kiskertprogramot, önkéntes munka koordinálást, iskolán kívüli gyerekprogramokat, szakköröket, kulturális programokat, kirándulásokat, táborozásokat, támogatások és felajánlások szerzését, ezek leszállításának és kiosztásának a megszervezését, társadalmi kerekasztalok szervezését vagy a szociális webshophoz kapcsolódva az asszonyok tanítását, az értékesítés megszervezését.

Ebben az évben anyagi forrásaik elapadásából kifolyólag komoly veszélybe került működésük, ezért a Humana Egyesület a Bálint Ház és a Katona József Színház együttműködésével jótékonysági estet szervez. A rendezvény keretében Pálos György Ali Ahogy te akarod című, az Igazgyöngy Alapítványról szóló dokumentumfilmjét is meg lehet nézni, majd a Katona színészei (Kiss Eszter, Tenki Réka és Ötvös András) az Igazgyöngy alapítójának kötetéből olvasnak fel részleteket. A helyszínen Bombera Krisztina beszélget a szerzővel, L. Ritók Nórával, aki blogot is vezet mindennapi munkájukról A nyomor széle címmel a HVG online felületén. Ezután Palya Bea, Dés András és Lamm Dávid jazz koncertjével folytatódik a program, amit a Bohemian Betyars koncertje zár. Mindemellett április 5-től 22-ig folyamatosan látható egy kiállítás az alapítvány képzésében résztvevő gyerekek képeiből a Bálint Ház Nagytermében. Ez idő alatt az információs pultnál elhelyezett perselybe lehet elhelyezni az Igazgyöngy részére felajánlott adományokat.

Részletes program (április 19.)

17:30- 18:45: Filmvetítés
Pálos György Ali: Ahogy te akarod (dokumentumfilm, hossz: 67 perc)
Magyarország egyik legszegényebb vidékén működik egy művészeti iskola, az Igazgyöngy. Élményalapú rajzolással töltik délutánjaikat olyan gyerekek, akik számára a jó lakás, a finom étel és a Balaton csak vágyálom. Kérdés, tükröződnek-e a rajzokon a gyerekek életkörülményei, s elválasztható-e egymástól a művészetoktatás és a szociális munka?

19:00-20:30: Felolvasóest és beszélgetés
Milyen kihívásokkal szembesül az Igazgyöngy Alapítvány munkája során, hogyan motiválhatóak a gyerekek, és miért éri meg a beléjük fektetett munka minden pillanata? Hogy fordulhat elő, hogy éhezésről, tetvességről, szegénységről és szegregált oktatásról beszélgetünk a 21. században Magyarországon?

21:00 órától: Koncertek
21:00-21:45 Palya Bea, Dés András, Lamm Dávid (jazz)
22:00-23:00 Bohemian Betyars (ska-folk-punk)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.