Vizuál

Szegénység és gyöngyszemek

2012.04.17. 08:15
Ajánlom
Április 19-én a Bálint Házban jótékonysági rendezvényt szerveznek az Igazgyöngy Alapítvány megsegítésére.

Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű részén (a berettyóújfalui kistérségben) a mélyszegénységben, hátrányos helyzetben élő gyerekek fejlesztésének, integrációjának előmozdításán dolgozik. Céljuk, hogy a személyiségfejlesztést a művészeti képzéssel ötvözve egyre több gyereknek biztosítsanak alkotási lehetőséget, emellett alapítványi feladatként esélyegyenlőségi munkát is végeznek. Mindez a gyakorlatban rengeteg mindent jelenthet: ösztöndíjprogramot, gyógyszerkiváltást, villanyóra visszakötést, élelmiszerosztásokat, tűzifaosztást, ruha-, cipő-, iskolaszer osztást, hivatali ügyek intézését, kiskertprogramot, önkéntes munka koordinálást, iskolán kívüli gyerekprogramokat, szakköröket, kulturális programokat, kirándulásokat, táborozásokat, támogatások és felajánlások szerzését, ezek leszállításának és kiosztásának a megszervezését, társadalmi kerekasztalok szervezését vagy a szociális webshophoz kapcsolódva az asszonyok tanítását, az értékesítés megszervezését.

Ebben az évben anyagi forrásaik elapadásából kifolyólag komoly veszélybe került működésük, ezért a Humana Egyesület a Bálint Ház és a Katona József Színház együttműködésével jótékonysági estet szervez. A rendezvény keretében Pálos György Ali Ahogy te akarod című, az Igazgyöngy Alapítványról szóló dokumentumfilmjét is meg lehet nézni, majd a Katona színészei (Kiss Eszter, Tenki Réka és Ötvös András) az Igazgyöngy alapítójának kötetéből olvasnak fel részleteket. A helyszínen Bombera Krisztina beszélget a szerzővel, L. Ritók Nórával, aki blogot is vezet mindennapi munkájukról A nyomor széle címmel a HVG online felületén. Ezután Palya Bea, Dés András és Lamm Dávid jazz koncertjével folytatódik a program, amit a Bohemian Betyars koncertje zár. Mindemellett április 5-től 22-ig folyamatosan látható egy kiállítás az alapítvány képzésében résztvevő gyerekek képeiből a Bálint Ház Nagytermében. Ez idő alatt az információs pultnál elhelyezett perselybe lehet elhelyezni az Igazgyöngy részére felajánlott adományokat.

Részletes program (április 19.)

17:30- 18:45: Filmvetítés
Pálos György Ali: Ahogy te akarod (dokumentumfilm, hossz: 67 perc)
Magyarország egyik legszegényebb vidékén működik egy művészeti iskola, az Igazgyöngy. Élményalapú rajzolással töltik délutánjaikat olyan gyerekek, akik számára a jó lakás, a finom étel és a Balaton csak vágyálom. Kérdés, tükröződnek-e a rajzokon a gyerekek életkörülményei, s elválasztható-e egymástól a művészetoktatás és a szociális munka?

19:00-20:30: Felolvasóest és beszélgetés
Milyen kihívásokkal szembesül az Igazgyöngy Alapítvány munkája során, hogyan motiválhatóak a gyerekek, és miért éri meg a beléjük fektetett munka minden pillanata? Hogy fordulhat elő, hogy éhezésről, tetvességről, szegénységről és szegregált oktatásról beszélgetünk a 21. században Magyarországon?

21:00 órától: Koncertek
21:00-21:45 Palya Bea, Dés András, Lamm Dávid (jazz)
22:00-23:00 Bohemian Betyars (ska-folk-punk)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.