Vizuál

Szegénység és gyöngyszemek

2012.04.17. 08:15
Ajánlom
Április 19-én a Bálint Házban jótékonysági rendezvényt szerveznek az Igazgyöngy Alapítvány megsegítésére.

Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű részén (a berettyóújfalui kistérségben) a mélyszegénységben, hátrányos helyzetben élő gyerekek fejlesztésének, integrációjának előmozdításán dolgozik. Céljuk, hogy a személyiségfejlesztést a művészeti képzéssel ötvözve egyre több gyereknek biztosítsanak alkotási lehetőséget, emellett alapítványi feladatként esélyegyenlőségi munkát is végeznek. Mindez a gyakorlatban rengeteg mindent jelenthet: ösztöndíjprogramot, gyógyszerkiváltást, villanyóra visszakötést, élelmiszerosztásokat, tűzifaosztást, ruha-, cipő-, iskolaszer osztást, hivatali ügyek intézését, kiskertprogramot, önkéntes munka koordinálást, iskolán kívüli gyerekprogramokat, szakköröket, kulturális programokat, kirándulásokat, táborozásokat, támogatások és felajánlások szerzését, ezek leszállításának és kiosztásának a megszervezését, társadalmi kerekasztalok szervezését vagy a szociális webshophoz kapcsolódva az asszonyok tanítását, az értékesítés megszervezését.

Ebben az évben anyagi forrásaik elapadásából kifolyólag komoly veszélybe került működésük, ezért a Humana Egyesület a Bálint Ház és a Katona József Színház együttműködésével jótékonysági estet szervez. A rendezvény keretében Pálos György Ali Ahogy te akarod című, az Igazgyöngy Alapítványról szóló dokumentumfilmjét is meg lehet nézni, majd a Katona színészei (Kiss Eszter, Tenki Réka és Ötvös András) az Igazgyöngy alapítójának kötetéből olvasnak fel részleteket. A helyszínen Bombera Krisztina beszélget a szerzővel, L. Ritók Nórával, aki blogot is vezet mindennapi munkájukról A nyomor széle címmel a HVG online felületén. Ezután Palya Bea, Dés András és Lamm Dávid jazz koncertjével folytatódik a program, amit a Bohemian Betyars koncertje zár. Mindemellett április 5-től 22-ig folyamatosan látható egy kiállítás az alapítvány képzésében résztvevő gyerekek képeiből a Bálint Ház Nagytermében. Ez idő alatt az információs pultnál elhelyezett perselybe lehet elhelyezni az Igazgyöngy részére felajánlott adományokat.

Részletes program (április 19.)

17:30- 18:45: Filmvetítés
Pálos György Ali: Ahogy te akarod (dokumentumfilm, hossz: 67 perc)
Magyarország egyik legszegényebb vidékén működik egy művészeti iskola, az Igazgyöngy. Élményalapú rajzolással töltik délutánjaikat olyan gyerekek, akik számára a jó lakás, a finom étel és a Balaton csak vágyálom. Kérdés, tükröződnek-e a rajzokon a gyerekek életkörülményei, s elválasztható-e egymástól a művészetoktatás és a szociális munka?

19:00-20:30: Felolvasóest és beszélgetés
Milyen kihívásokkal szembesül az Igazgyöngy Alapítvány munkája során, hogyan motiválhatóak a gyerekek, és miért éri meg a beléjük fektetett munka minden pillanata? Hogy fordulhat elő, hogy éhezésről, tetvességről, szegénységről és szegregált oktatásról beszélgetünk a 21. században Magyarországon?

21:00 órától: Koncertek
21:00-21:45 Palya Bea, Dés András, Lamm Dávid (jazz)
22:00-23:00 Bohemian Betyars (ska-folk-punk)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Megérkezett az előzetes a cannes-i kritikusokat lenyűgöző filmdrámához

Érzelmekkel teli, elsöprő drámának ígérkezik a God's Creatures, amelyben Emily Watson és Paul Mescal anya-fia párost alakít egy apró, írországi halászfaluban. Cikkünkben megtekinthető a film előzetese.
Vizuál gyász

Elhunyt Wolfgang Petersen, A tengeralattjáró rendezője

A nyolcvanegy éves korában elhunyt német filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer az 60-as és 80-as évek között tevékenykedő, nagy német filmes generáció egyik legsikeresebb tagja volt.
Vizuál interjú

„Mindig is szerettem régi tárgyakat megmenteni” – interjú Horváth Lóczi Judittal

A hála, az alázat és a türelem fogalmai absztrahálódnak Horváth Lóczi Judit képzőművész Almárium című kiállításán, amely a szentendrei MANK Galériában nyílik augusztus 30-án. A műtárgyak eladásából befolyó összeg egy részét a művész a Világszép Alapítvány javára ajánlja fel.
Vizuál hír

Megmentett neonfeliratokból nyílhat múzeum Budapesten

A neonfeliratok a hetvenes években váltak igazán népszerűvé a fővárosban: kezdetben ugyan csak hirdetésként használták a feltűnő látványelemeket, később azonban a budapesti utcák jellegzetes kulturális elemeivé váltak. Most közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmentett, muzeális értékkel bíró neonfeliratokat a Neonfal Múzeumban.
Vizuál hír

Modiglianiról forgat filmet Johnny Depp

Johnny Depp huszonöt év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet – számolt be róla a The Hollywood Reporter.