Vizuál

Szenoner Noémi: "Ők is jót akarnak, mi is"

2012.05.19. 13:02
Ajánlom
A Cékl'art ipar- és képzőművészeti mustrát május 13-ig lehetett látni a Gozsdu-udvarban, az egyik alapítóval a kiállítás előtt beszélgettünk. Szenoner Noémi szerint sosem elég a pályakezdő művészeket támogató kezdeményezésekből: a minden tavasszal felbukkanó Cékl'art az egyik legelső ilyen típusú elképzelés volt itthon, idén pedig már hetedszerre lehetett nyakig merülni a minden szempontból kortárs magyar művészetben.

- Hogyan épül fel a projekt és mivel támogatjátok a hozzátok pályázó művészeket?

- Szakmai zsűri bírálja el az általunk telente kiírt tematikus pályázatokat (idén száznyolc alkotó jelentkezett - a szerk.) tavasszal pedig egy valódi kiállítótérben zajlik le maga az esemény, amihez 2007 óta katalógust is kiadunk. Idén ketten is segítik a munkánkat: Gottfried Juli és Surányi Anita. A megnyitókra - pedig emiatt minden évben izgulok - több százan szoktak eljönni, vannak megállapodásaink médiapartnerekkel és a látogatóink köre is kibővült: a gyűjtők és a galériások is eljönnek, így a művész tud találkozni a szakmával, a műélvezővel és megtanulja azt is, hogyan zajlik le egy teljes kiállítási procedúra. Többször előfordult, hogy egy galerista kiemelte valamelyik művészünket - ez nagy sikerélmény számunkra. Nem konkurensek vagyunk a többi hasonló szerveződéssel - ők is jót akarnak a művészeknek és mi is, az ilyesmiből sosem elég. 

- A különböző művészeti területek összevonása (képző- és iparművészet, divat, színház, videó) jellemző a munkátokra - hogyan jelenik meg az elképzelés a gyakorlatban? 

- Maga a Cékl'art alakult így: én csináltam egy kiállítást fiatal művészeknek, Lili (Nyulasi Lili, a Cékl'art másik alapítója, aki most külföldről segíti a szervezést - a szerk.) pedig egy divatbemutatót rendezett pályakezdő tervezőknek a Bálint Házban körülbelül egy időben. Elkezdtünk beszélgetni és rájöttünk, hogy ugyanaz a célunk és a közönségünk is, így nagyon jó dolog lenne összevonni a kettőnk munkáját - kiállításmegnyitóból a héten van vagy tíz, és divatbemutatókból is van egy pár. Ez így lett nálunk összművészet. A Cékl'artos divatbemutató-performansz mindig más - négy évvel ezelőtt dolgoztunk például először színész lányokkal. 

- Hat év telt el azóta, hogy kitaláltátok a projektet és év közben is részt vesztek művészeti eseményeken - ilyen volt például a Budapest Art Fair 2010-ben. Jelentkeznek újra az éppen nálatok ismertséget szerző, vagy már befutott alkotók is?  

- Van példa erre is, arra is. Általában minden évben visszajönnek a már tapasztaltabb régiek, de nagyobb százalékban jelentkeznek új emberek. Ez szerintem azt jelenti, hogy még mindig van igény a Cékl'artra. Elég jó merítést adunk a fiatal kortárs képzőművészekből. Kiállított nálunk például Budha Tomi, Kárpáti János Iván, Fridvalszki Mark vagy a formatervezési díjas Gera Noémi. Már egy ideje fontolgatjuk, hogy meghívásos alapon elismert művészek csatlakozzanak a projekthez, a pályakezdő és a már befutott alkotók közötti párbeszéd serkentésének jegyében. Idén Kis Róka Csaba igent mondott felkérésünkre, így az idei Cékl'art-kiállításon az ő műveit is lehet látni. 

- Az aktualitásokra való reflektálás szintén egy fontos irányotok, ehhez kapcsolódik az idei identitás kérdéskör is? 

- Mivel sok emberhez szólunk, nyilván nem lehet csak úgy összevissza bekérni a képeket, kell egy tematika. Eleinte egyszavas inspiráló kifejezéseket fogalmaztunk meg, aztán ahogyan komolyodtunk, a művészek is elkezdtek komplexebben reagálni egy-egy témára. 2009-ben az Áll a bál, tavaly a Hungarian Beauty, idén pedig az I-dentity hívószó még inkább ilyen. Hogy mi egy művész identitása, szerintem érdekes kérdés. Nem csak azért, mert aktuális ma Magyarországon, hogy mi az elfogadott és mi az igen csúnyán megalázott. Szimplán az is fontos, hogy az emberek egyáltalán foglalkoznak-e saját identitásukkal vagy hogy az alkotók számára a művészet identitás-e. Ezek olyan dolgok, amik általánosak és aktuálisak is - engem nagyon érdekelnek.  

- Most a Haver Alapítvánnyal is együttműködtök - milyen közös programokban gondolkodtok?

- A Haver Alapítvánnyal régebb óta tartjuk a kapcsolatot, és idén kezdtünk el beszélgetni arról, hogy csináljunk valamit közösen is. Az identitás téma éppen az ő munkásságuk kapcsán inspirált minket - a Haver egy informális oktatással foglalkozó, önkéntesekből álló alapítvány. A tolerancia, a kultúrák közötti párbeszéd jegyében szervez főleg beszélgetős programokat középiskolásoknak, egyetemistáknak. Fogunk tartani együtt workshopokat iskolás osztályoknak a helyszínen identitás témában, de nyitunk a kiállítást látogató idősebb generációk felé is a kiállított munkákat bevonva, interaktív programokkal és beszélgetésekkel. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.