Vizuál

Szenoner Noémi: "Ők is jót akarnak, mi is"

2012.05.19. 13:02
Ajánlom
A Cékl'art ipar- és képzőművészeti mustrát május 13-ig lehetett látni a Gozsdu-udvarban, az egyik alapítóval a kiállítás előtt beszélgettünk. Szenoner Noémi szerint sosem elég a pályakezdő művészeket támogató kezdeményezésekből: a minden tavasszal felbukkanó Cékl'art az egyik legelső ilyen típusú elképzelés volt itthon, idén pedig már hetedszerre lehetett nyakig merülni a minden szempontból kortárs magyar művészetben.

- Hogyan épül fel a projekt és mivel támogatjátok a hozzátok pályázó művészeket?

- Szakmai zsűri bírálja el az általunk telente kiírt tematikus pályázatokat (idén száznyolc alkotó jelentkezett - a szerk.) tavasszal pedig egy valódi kiállítótérben zajlik le maga az esemény, amihez 2007 óta katalógust is kiadunk. Idén ketten is segítik a munkánkat: Gottfried Juli és Surányi Anita. A megnyitókra - pedig emiatt minden évben izgulok - több százan szoktak eljönni, vannak megállapodásaink médiapartnerekkel és a látogatóink köre is kibővült: a gyűjtők és a galériások is eljönnek, így a művész tud találkozni a szakmával, a műélvezővel és megtanulja azt is, hogyan zajlik le egy teljes kiállítási procedúra. Többször előfordult, hogy egy galerista kiemelte valamelyik művészünket - ez nagy sikerélmény számunkra. Nem konkurensek vagyunk a többi hasonló szerveződéssel - ők is jót akarnak a művészeknek és mi is, az ilyesmiből sosem elég. 

- A különböző művészeti területek összevonása (képző- és iparművészet, divat, színház, videó) jellemző a munkátokra - hogyan jelenik meg az elképzelés a gyakorlatban? 

- Maga a Cékl'art alakult így: én csináltam egy kiállítást fiatal művészeknek, Lili (Nyulasi Lili, a Cékl'art másik alapítója, aki most külföldről segíti a szervezést - a szerk.) pedig egy divatbemutatót rendezett pályakezdő tervezőknek a Bálint Házban körülbelül egy időben. Elkezdtünk beszélgetni és rájöttünk, hogy ugyanaz a célunk és a közönségünk is, így nagyon jó dolog lenne összevonni a kettőnk munkáját - kiállításmegnyitóból a héten van vagy tíz, és divatbemutatókból is van egy pár. Ez így lett nálunk összművészet. A Cékl'artos divatbemutató-performansz mindig más - négy évvel ezelőtt dolgoztunk például először színész lányokkal. 

- Hat év telt el azóta, hogy kitaláltátok a projektet és év közben is részt vesztek művészeti eseményeken - ilyen volt például a Budapest Art Fair 2010-ben. Jelentkeznek újra az éppen nálatok ismertséget szerző, vagy már befutott alkotók is?  

- Van példa erre is, arra is. Általában minden évben visszajönnek a már tapasztaltabb régiek, de nagyobb százalékban jelentkeznek új emberek. Ez szerintem azt jelenti, hogy még mindig van igény a Cékl'artra. Elég jó merítést adunk a fiatal kortárs képzőművészekből. Kiállított nálunk például Budha Tomi, Kárpáti János Iván, Fridvalszki Mark vagy a formatervezési díjas Gera Noémi. Már egy ideje fontolgatjuk, hogy meghívásos alapon elismert művészek csatlakozzanak a projekthez, a pályakezdő és a már befutott alkotók közötti párbeszéd serkentésének jegyében. Idén Kis Róka Csaba igent mondott felkérésünkre, így az idei Cékl'art-kiállításon az ő műveit is lehet látni. 

- Az aktualitásokra való reflektálás szintén egy fontos irányotok, ehhez kapcsolódik az idei identitás kérdéskör is? 

- Mivel sok emberhez szólunk, nyilván nem lehet csak úgy összevissza bekérni a képeket, kell egy tematika. Eleinte egyszavas inspiráló kifejezéseket fogalmaztunk meg, aztán ahogyan komolyodtunk, a művészek is elkezdtek komplexebben reagálni egy-egy témára. 2009-ben az Áll a bál, tavaly a Hungarian Beauty, idén pedig az I-dentity hívószó még inkább ilyen. Hogy mi egy művész identitása, szerintem érdekes kérdés. Nem csak azért, mert aktuális ma Magyarországon, hogy mi az elfogadott és mi az igen csúnyán megalázott. Szimplán az is fontos, hogy az emberek egyáltalán foglalkoznak-e saját identitásukkal vagy hogy az alkotók számára a művészet identitás-e. Ezek olyan dolgok, amik általánosak és aktuálisak is - engem nagyon érdekelnek.  

- Most a Haver Alapítvánnyal is együttműködtök - milyen közös programokban gondolkodtok?

- A Haver Alapítvánnyal régebb óta tartjuk a kapcsolatot, és idén kezdtünk el beszélgetni arról, hogy csináljunk valamit közösen is. Az identitás téma éppen az ő munkásságuk kapcsán inspirált minket - a Haver egy informális oktatással foglalkozó, önkéntesekből álló alapítvány. A tolerancia, a kultúrák közötti párbeszéd jegyében szervez főleg beszélgetős programokat középiskolásoknak, egyetemistáknak. Fogunk tartani együtt workshopokat iskolás osztályoknak a helyszínen identitás témában, de nyitunk a kiállítást látogató idősebb generációk felé is a kiállított munkákat bevonva, interaktív programokkal és beszélgetésekkel. 

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.
Vizuál ajánló

A növények erejét mutatja be nemzetközi kiállításán a MANK Galéria

Power of plants – A növények ereje címmel rendez nemzetközi, magyar és lengyel művészek részvételével megvalósuló kiállítást a szentendrei MANK Galériában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az organikus tárlat – ahol a természet is alkot – november 5-ei megnyitóján egyúttal megalapításának tizedik évfordulóját is ünnepli a MANK, amely az elmúlt évtizedben megtalálta helyét a művészeti életben és a művészettámogatás rendszerében.
Vizuál ajánló

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Vizuál hír

Alkoss és nyerj! – rajzpályázat a Téli Olimpia alkalmából

Rajzpályázatot hirdet a Budapesti Kínai Kulturális Központ 6-15 éves gyerekek számára, a téli sportok népszerűsítésének céljából. Az alkotásokat december 20-ig várják a szervezők.
Vizuál gyász

Elhunyt Pálfy Gusztáv szobrászművész

A Munkácsy-díjas alkotót november 25-én éjszaka, 78 éves korában érte a halál.