Vizuál

„Szenvedély, lendület, profizmus” – 200 négyzetméteren elevenedik meg Lakner László életműve

2022.06.20. 15:00
Ajánlom
Május 29-e óta látható a debreceni MODEM falai között Lakner László retrospektív tárlata, amely több mint 40 év alkotói munkásságát igyekszik bemutatni.

Összesen 104 műtárgy kapott helyet a falakon, ezek 9 múzeum, 2 galéria és 15 műgyűjtő jóvoltából kerültek Debrecenbe. A Szépművészeti Múzeum csaknem 30 alkotással járult hozzá a kiállításhoz, melynek létrehozását egy nagyszabású, tavaly novemberig tartó kutatómunka előzte meg. Majd idén januárban elkezdődött az a közel féléves összeállítási folyamat, mely során a MODEM csapata igyekezett a műveket rendszerezni.

Ez viszont nem olyan egyszerű, mert mint Fehér Dávid kurátor elmondta,

Lakner életműve rendkívül heterogén, stílusa nehezen kategorizálható, minden korszakában tetten érhetők az adott évtized meghatározó irányzatainak lenyomatai.

„Az egyik legnagyobb magyar képzőművész” – jellemezte Fehér az alkotót a megnyitó előtti tárlatbejáráson, hozzátéve, hogy körülbelül 10 éve készül arra, hogy létrehozza az életmű-tárlatot, mellyel egy „valódi retrospektív kiállítást” akartak megvalósítani.

20220527_110909af-120427.jpg

A Hajógyári hegesztők című kép Lakner László kiállításán a MODEM-ben (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Az első kiállított kép 1959-ből való, míg a legfrissebb, 2022-es mű kifejezetten a MODEM-be készült. Bár látható egy időbeli kategorizálás, a kiállítók egy lazán kezelt kronologikus rendszert szerettek volna megvalósítani. Ugyanakkor a tárlat szekciói a maguk nemében egységesek, megvan a belső összefüggésrendszerük.

A kiállítás címe, az Alter ego is inkább Laknerre, a művészre reflektál, illetve arra a szerepjátékra utal, mellyel a képzőművész történeti helyzeteket modellez.

A művek sokszínűségén túl a tárlat másik érdekessége, hogy a képek egy része nemrég került elő. A Max Ernst tájábrázolását idéző Hajógyári hegesztők például 60 év után látható újból, de Lakner azon képei is most először szerepelnek kiállításon, amelyek a múlt feldolgozására tesznek kísérletet. A II. világháború traumatikus élményére hívja fel a figyelmet az az 1937-es dokumentumfotó alapján készült alkotás, amely Hitler beszédét hallgató varrónőket ábrázol.

20220527_112039af-120428.jpg

A Varrólányok Hitler beszédét hallgatják című kép Lakner László kiállítása a MODEM-ben (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A kép felteszi a kérdést, hogy mi az egyén felelőssége – ahogy Fehér Dávid elmondta, erre minden látogatónak egyénileg kell megkeresnie a választ.

Lakner László egész életében érdeklődött a technikai vívmányok iránt, ez alkotásain is megjelenik – ezzel egy időben változik az alkotói stílusa is.

Míg az életmű első szakaszában inkább a figurális ábrázolás jellemzi, később az absztrakt formák kerülnek fókuszba.

A ’60-as évek közepén ráadásul különös figyelmet szentel Rembrandtnak, referenciaszeméllyé teszi a festőt. Ez még a színábrázolásában is megjelenik: barna, olajzöld és sötét tónusok dominálnak.

20220527_113722af-120429.jpg

Lakner László kiállítása a MODEM-ben (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Lakner László folyamatosan feszegeti a művészet határait, és előszeretettel kísérletezik a különböző formák megújításával. Ehhez olykor saját magát használja modellnek. Nagyításokkal, fotó- és szövegalapú alkotásokkal próbálkozik, sőt Paul Celanre reflektálva a hangot is az alkotás részévé teszi.

„A megakadályozhatatlan létrehozása” – ez a kísérlet tárgya. Lakner művészetében aztán fordulat mutatkozik, miután 1974-ben emigrált Németországba, és a magyarsághoz – pontosabban az „eredőhöz” – csak New York-i tartózkodása idején tér vissza. Akkor az „isa pur es homou vogymuk” sorral kísérletezik az alkotásain.

A MODEM is igyekszik a korszak szövegközpontúságát kiemelni, ezért létrehoztak egy betűfolyosót, amely egyszerre jelképezi az olvashatót és az olvashatatlant.

Nemcsak a különböző alkotók, a közvetlen környezete is hatott Laknerre. Az édesanyja személye inspirálta a tárlat végén kiállított, megfejthetetlen leveleket. Jelenleg a művész a saját identitását veszi górcső alá – az utolsó terem alkotásai is erről szólnak. „Én az univerzumban” – hirdetik a képek, melyek bár látszólag már párhuzamba sem állíthatók az első képként jegyzett Hajógyári hegesztőkkel, azonban a maguk módján mégis megszólítják a látogatókat.

Néhány kép a május 28-án megnyílt tárlatról:

Az Alter Ego május 29. és szeptember 11. között látható a debreceni MODEM-ben. További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: Alkotások a MODEM Lakner László-kiállításán (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

De ki az a Banksy? – öt dolog, amit érdemes tudni a világhírű graffitiművészről

Férfi, nő, egy csapat? Profin felépített brand? Miben rejlik a zsenialitása, ami miatt a klasszikus grafikusból korunk egyik legdrágábban eladott képeiről és akcióiról híres kortárs művész lett? Tesztelje magát, mennyire van képben a Banksy-titokkal!
Vizuál ajánló

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek idén is, a Múzeumok Éjszakáján!

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül idén az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménysorozatára. Június 22-én országszerte kitárulnak a múzeumok kapui.
Vizuál ajánló

Repülő krokodilok, alakváltó házak és furcsa felhők – díjnyertes animációs film látható mától a mozikban

Június 13-ától az ADS Service forgalmazásában vetítik itthon Benoît Chieux Sirocco és a szelek királysága című alkotását, amely a producer szerint a mainstream és az arthouse animációk tökéletes keveréke.
Vizuál ajánló

Ruben Östlund filmjeit vetítik a Cirko-Gejzírben

Júniusban két alkalommal retrospektív vetítéssorozatot szervez a Cirko-Gejzír a svéd rendező életművéből, kezdve a korai rövidfilmektől egészen a legnagyobb sikerfilmekig.
Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.