Vizuál

„Szép, gömbölyű fájdalom az ország közepében”

2011.07.22. 11:01
Ajánlom
Izgalmas és sokszínű városkaleidoszkópot láthatunk a Mai Manó Ház Budapest Pozitív című kiállításán.

Szürke az ég, eső szemerkél. Az Andrássy úton esernyős, ereszek alatt lopakodó turisták. Csalnám őket a világmárkák utcája felől a város többi arcát megismerni. A Mai Manó Ház Budapest Pozitív című kiállítása ugyanis színes-komor anzix, objektívvel készített kataszter, city guide, Duna-hidak hóna alá dugott hőmérő. Sóhaj, szív és kacaj. 

A tárlat az ezredforduló óta létező Budapest Fotográfiai Ösztöndíjjal eddig kitüntetettek munkáiból mutat válogatást. A betoppanót Kovalovszky Dániel Emlékgyár-sorozata fogadja, szocreál-relikviák formalinjába öntött élőholt Budapest retrójával. A pocakra kifakult-kinyúlt mackó alsó feszül, a lila inghez barna bőr brifkó dukál, a sztálin-barokk művház márvány-nézőtere üres, a függöny elhúzva. A kispolskit fusiban, furnérból ácsolt garázs-börtön őrzi, a magányos gyárépület bejáratánál No Future-felirat. És a szocreál élénken élő színvilága és tárgykultúrája a kiállítótérben is folytatódik: piros műbőrfotelen ‒ hivatalokban várakoztunk egykor effélén ‒ pihenhet meg a messziről érkező és még a piros, tárcsás telefont is kipróbálhatja. 

A szék nem marasztal soká. Muszáj ugyanis közelebb lépni Stalter György munkáihoz, akinek Város a városban című sorozata a Budapesten élő cigányságot mutatja be. Kalapok, kifestett, finom arcok, hosszú, girbegurba, tetovált, vékony ujjak, Trabiból kikönyöklő kiskirályok, fazekakon doboló kiscsávók. Élénk, hangos, vibráló színek. Pár lépés csak, és máris Dezső Tamás költői, ügető-pillanataival nyargalunk tovább. A fekete-fehér fotók között találunk heroikus versenyképet, tanakodó fogadókat, hálás trénert, fény felé fordított célfotó-negatívot és ázó patkónyomokat. Egy csepp Józsefvárost. Szintén Dezső Tamás jegyzi az Itt, bárhol című sorozatot, ami a sivárszürke mérhetetlen gazdagságával játszik. A kiállítás tán egyik legszebb képén az ázott-salétromos, omladozó-apokaliptikus házfal tövében, a semmi közepén parkoló lakókocsiból otthonos, meleg fény árad. „Elégia és pátosz" - énekli erre az Akkezdet Phiai.

Gárdi Balázs firkákkal díszített Betondzsungelében ugyan nem terem meg a virág, ám egy kendős nénike a rengeteg közepén szép csokrokat kínál. A bisztróban hosszúlépés bágyaszt, a telepi gyorsbüfé bejáratánál pisiltetni lehozott eb csahol. Várja, amíg a gazdi bakapja a szecsuánit, aztán irány a lift. Gyomorszorító, szép szociók. Benkő Imre az ejtőző, vagy dolgozó embert fotózza. Józsefvárosi kutyasétáltatót, csepeli vasöntőket, mosónőket, az aluljáróban lógó deszkásokat, a Moszkva téri virágágyásban pihenő hajléktalant.

Sopronyi Gyula zsúfolt, yachtokkal, iPoddal, aktatáskákkal és EU-konform csúszdákkal turbózott lakóparkokat mutat nekünk. Nyüzsgő, színes képei mintha csak a kihaltnak ható, szürke lakótelepeket ellentételeznék. Érdekes, hogy harminc-negyven éve még a vidáman mókuskerekező, pingpongozó lakótelepi idill volt a komfort csúcsa. Íme a látlelet: változik a módi.

Fürdőzni viszont évszázados divat. Simon Márk a gőzölgő, bugyborékoló Fürdővárost fényképezte. Persze nem maradt el a medenceparti csempe-sakktábla és a javában pezsgő nyugdíjasok sem. Kudász Gábor Arionnal a zöldben, Hartyányi Norberttel a Margitszigeten sétálhatunk, Vancsó Zoltán pedig utcák labirintusán vezet át minket. A tárlat végén pedig város-dokumentumfilmekkel bújócskázhatunk tovább. A Budapest Pozitív izgalmas, informatív, sokszínű, de nem fojtó városkaleidoszkóp - állapítom meg távozóban. A lépcsőn lefelé jövet egy kapucniban bólogató lányba botlok. A lépcsőház falára ugyanis a kiállított képekből klip vetül, amit az Akkezdet Phiai Budapest-dala fest alá. Kiváló végszó, bólogatva távozom én is, csak egy sort még kölcsönveszek a dalból, ez írás címéül.

Budapest Pozitív - Tíz éves a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj
Magyar Fotográfusok Háza ‒ Mai Manó Ház
Nyitva: szeptember 11-ig

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál aukció

Rekordáron kelt el Vaszary János fényben lebegő városa

160 millió forintért kelt el Vaszary János San Remo című festménye a Virág Judit Galéria őszi aukcióján. A kimagasló érdeklődés mellett zajló hibrid árverésen Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, az Utcai zenészek 48 millió forintért cserélt gazdát.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.