Vizuál

Szép, szánalmas élet

2022.07.13. 14:35
Ajánlom
Kellemetlen, frusztráló jelenetek sokaságát kell végignéznünk a Rimini című film során, de megéri, Ulrich Seidl drámája ugyanis megmutatja, hogyan lehet gyönyörködni az emberi esendőségben is. 

Nem éppen könnyed kikapcsolódás Ulrich Seidl legújabb filmje, a Rimini, amelyet nézve elég gyorsan feszengeni kezdünk a székünkben, és arra gondolunk, vajon tényleg ennyire közönséges és groteszk-e az életünk.

A történet főszereplője Ritchie Bravo (Michael Thomas) kiöregedett táncdalénekes, aki nem hajlandó tudomást venni arról, hogy hírneve már csak puszta illúzió. Napközben hotelekben és bárokban ad koncerteket tenyérnyi megmaradt közönségének, néhány nyugdíjas korú turistának, esténként pedig a helyi kocsmákban részegedik le. Váratlanul azonban felbukkan tizennyolc éve nem látott lánya, aki pénzt követel tőle, amiért a férfi magára hagyta őt és az édesanyját. A gond csak az, hogy Ritchie napról napra él, és fogalma sincs, honnan teremtse elő az összeget.

Ulrich Seidl mesteri kompozíciós érzékkel tárja elénk Ritchie drámáját.

A téli Rimini látványa tökéletesen rímel a férfi élethelyzetére: a havas-ködös üdülőövezet ilyenkor éppoly kiüresedett, lepusztult és nevetséges, mint ő maga.

Ritchie ugyanis – ne szépítsük – egy rettenetesen szánalmas és megvetni való alak, egocentrikus, rasszista és érzéketlen, akit anyja halála sem visel meg igazán. Önbizalma azonban látszólag sértetlen, sztárallűrjei megmaradtak, noha sztárnak már csak néhány idős asszony tekinti, akiknek pénzért cserébe nyújt szexuális szolgáltatásokat – valójában őket is csak kihasználja.

rimini_02-101822.jpg

Jelenet a Rimini című filmből (Fotó/Forrás: Vertigo Média)

A rendező bravúros megoldása, hogy a film jelentős részében a kamera nem mozdul, rögzített nézőpontból mutatja Ritchie-t, akinek szó szerint végig kell néznünk akár a legbanálisabb hétköznapi rutinjait is, ahogy cipőjét húzza fel, nem talál bele a kulcslyukba vagy csak sétál A pontból B pontba. Mindezt hosszasan, vágás nélkül tárja elénk Ulrich Seidl. A közönségfilmekhez szokott nézői tekintet nem kapja meg, amire tudattalanul is vár: a perspektívaváltást, gyorsított tempót. Arcpirító erotikus jeleneteket, groteszk koncerteket, a jóízlést teljességgel kikezdő táncdalokat, kisstílű üzleti megbeszéléseket, részeg párbeszédeket kell végigszenvednünk újra és újra, egészen addig, mígnem létrejön egy különös befogadói élmény:

egy ponton túl elkezdjük meglátni ennek a szánalmas életnek a szépségét.

Merthogy a Rimini valójában az esendőségről, az elmúlás feldolgozásáról szól, arról, milyen nehéz szembenézni azzal, hogy leghőbb vágyaink már nem fognak beteljesülni. Hiába látjuk Ritchie elfogadhatatlan viselkedését, nem tudjuk teljesen elítélni, az ellenszenv elkeveredik az együttérzéssel és sajnálattal, amint felismerjük, hogy valójában általános emberi történet az övé. Ulrich Seidl egyébként további témákat is behoz, igaz, ezeket már nem bontja ki, csak apró jelzésekkel utal rájuk,

mintegy emlékeztetve, hogy valamennyi egyéni sors valójában nem függetleníthető a közösség sorsától.

Így jelenhet meg a filmben a rasszizmus, a bevándorlás, Ausztria második világháborús szerepvállalása, a gyász vagy éppen a szociális gondozásra szoruló idősek helyzete.

rimini_01-101822.jpg

Jelenet a Rimini című filmből (Fotó/Forrás: Vertigo Média)

Michael Thomas tökéletes választás volt a kiöregedett, pocakos táncdalénekes szerepére, megjelenésében egyszerre van jelen a hivalkodó férfiasság és a gyermeki esendőség. Ennél is meghökkentőbb azonban Hans-Michael Rehberg alakítása, aki Ritchie demens, idősotthonban élő édesapját játssza. Az ő szívfacsaró jelenetével zárul le a történet, amely annak fényében még hátborzongatóbb, hogy

a Rimini volt a színész utolsó filmje, nem sokkal azután hunyt el, hogy befejezték a forgatást.

Ez a film bizonyára sokaknak nem fog tetszeni, minthogy a rendező célja egyértelműen nem az, hogy szórakoztasson minket. Ehelyett a türelmünkre és az empátiánkra apellál. Érdemes-e megadni neki? Mindenképpen. A Rimini ugyanis egy remek film, meglehet, meghökkentő, de nem öncélúan teszi ezt. Kulturális mintái pedig zavarba ejtően ismerősek, néhol már-már azt érezhetjük, hogy ez a történet Magyarországon is játszódhatna akár. Különleges élmény, olyasmi, amit csak ritkán van lehetőségünk átélni.

Rimini

Osztrák dráma, 114 perc
Bemutató: Július 14.
Forgalmazo: Vertigo Média

Fejléckép: Jelenet a Rimini című filmből (Fotó/Forrás: Vertigo Média)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Százegy éves korában elhunyt Francoise Gilot festőművész

A művész hosszú ideje tüdő- és szívproblémákkal küzdött. Francoise Gilot-ra sokáig Pablo Picasso múzsájaként tekintettek csak, de idővel saját munkái révén is kivívta a világ figyelmét.
Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán.