Vizuál

Szepesi Györgynek, az „Aranycsapat 12. tagjának” állított örök emléket a XIII. kerület

2022.02.04. 13:20
Ajánlom
A Hajdú utcai pihenőparkban kapott szobrot a magyar rádiózás legendája, a hazai sporttörténelem kiemelkedő egyénisége, Budapest és a XIII. kerület díszpolgára, Szepesi György, aki éppen száz éve, 1922. február 5-én született.

„Lelkem mélyén a mai napig látom gyermekkorom Angyalföldjének minden utcáját, házát, minden egyes szegletét. Bennem nem tűnt el a régi Angyalföld képe” – idézte Szepesi Györgyöt február 4-én megtartott ünnepi beszédében Dr. Tóth József a Hajdú utcai pihenőparkban. A polgármester felidézte Szepesi György XIII. kerületi kötődését, hiszen ott született, oda járt általános iskolába, majd a Váci út 197-ben lakott. Interjúiban gyakran beszélt gyerekkorának világáról, az egykori Tarnai rét környékéről, a grundokról, ahol – miként Szepesi György mondta – „a futball szeretetét igazán magába szívhatja az ember, az ilyen miliő gyógyíthatatlanul megmételyezi a halandót.”

Fájdalmasan élte meg a hajdani angyalföldi kis csapatok megszűnését. Így vallott erről: „Lakásunk a Váci úton volt. Akkoriban sok focicsapat koptatta a gyepet a környéken, de mára eltűntek. Ezt nagyon fájlalom. A Lánggyár, a Hajógyár, a Magyar Acél csapatai már csak szép emlékek… De azért ha rossz kedvem van, kocsiba ülök, s kimegyek Angyalföldre.

Mert az első otthonom az igazi, az örök szerelem.”

4-130919.jpg

A Szepesi Györgyöt ábrázoló szobor avatásának pillanatai a XIII. kerületi Hajdú utcai pihenőparkban (Fotó/Forrás: XIII. Kerületi Önkormányzat)

Szepesi György – Friedländer György néven – 1922. február 5-én született Budapesten, édesapja a buchenwaldi lágerben halt meg. 1945-ben került a Magyar Rádióhoz, ahol riporterként, 1975-től három éven át bonni tudósítóként dolgozott, majd 1981-től 1992-ig, nyugdíjba vonulásáig a Magyar Rádió Szórakoztató és Sportfőosztályát vezette. 1954-ben tanári diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán, 1982-ben doktorált. „Már gyermekkoromban szenvedélyes rádióhallgató voltam, azonban nem csak a sportközvetítéseket szerettem hallgatni. Az operák, operettek, táncdalfesztiválok dallamai mellett is szívesen időztem. Carusón nőttem fel. Számomra a zene mindig is életszükséglet volt” – mesélte annak idején Szepesi György.

1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról – Londontól Londonig. Tizennégy labdarúgó világbajnokság kommentátora volt 1954-től 2010-ig. Bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe – mint a világ leghosszabb ideig tevékenykedő sportriportere: a 2005-ös Magyarország–Argentína barátságos futballmérkőzésnek hatvan évvel azután lehetett a rádiós kommentátora, hogy az 1945-ös magyar–osztrákon debütált sportriporterként. Sporttörténeti mérkőzés volt ez: a 12. percben született meg Puskás Öcsi első válogatott gólja – és ezzel Szepesi Györgyé is a mikrofon előtt. Mindig úgy közvetített, mintha rajta is múlna a győzelem.

1979 és 1986 között a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke volt, később tiszteletbeli elnöke. MLSZ-elnökként fontos szerepe volt abban, hogy Puskás Ferenc 1981-ben először tért haza 25 éves emigrációját követően.

9-130918.jpg

Dr. Tóth József polgármester (középen) Szepesi György szobra mellett a Hajdú utcai pihenőparkban, a XIII. kerületben (Fotó/Forrás: XIII. Kerületi Önkormányzat)

A Pulitzer-emlékdíjas és Prima Primissima-díjas újságíró sokszor mondta magáról: „Sportriporter vagyok, se több, se kevesebb.” Szepesi Györgyöt az „Aranycsapat 12.  játékosaként” is emlegetik, amit így kommentált:

„Annak köszönhető, hogy végigkísértem a zsenik útját.

Mert ha tizenkettedik játékos, a szövetségi kapitány Sebes Gusztávot inkább megilleti a titulus, meg mindenkit, aki valóban tett a sikerekért. Magyarán: túlzásnak tartom a címet, de ha már adták – nem vagyok álszerény –, tisztelettel köszönöm.”

A Puskás Ferencné által létrehozott Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány 2015-ben Szepesi Györgyről díjat nevezett el, amellyel a hazai sportújságírás egy-egy meghatározó alakját díjazzák évente. Társadalmi megbízásai közé tartozott, hogy a FIFA végrehajtó bizottságának és a Magyar Olimpiai Bizottságnak a tagja volt, és az UEFA örökös nagykövete. Számos díjat és elismerést kapott. Csaknem húsz könyve jelent meg.

12-130920.jpg

Szepesi György szobra a Hajdú utcai pihenőparkban, a XIII. kerületben (Fotó/Forrás: XIII. Kerületi Önkormányzat)

Túlélte a legendás Aranycsapat valamennyi tagját. 95. születésnapját életkedvvel ünnepelte. 2018. július 25-én, 96 évesen hunyt el. A XIII. kerület tisztelete jeléül 2019-ben emléktáblát helyezett el szülőháza, a Váci út 97. homlokzatán.

A XIII. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete 2020-ban döntött úgy, hogy az önkormányzat szobrot állít Szepesi György emlékére születésének 100. évfordulója alkalmából a Hajdú utcai pihenőparkban. A meghívásos pályázaton három alkotó vett részt; Erős Apolka Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész „Az Aranycsapat tizenkettedik tagja” című pályaművét javasolta megvalósításra a szakértői bizottság.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.