Vizuál

Szereti a direkt rossz filmeket? Akkor okosabb az átlagnál!

2017.10.01. 10:20
Ajánlom
Odavan a bugyuta vígjátékokért és az agyatlan akciófilmekért? Akkor van egy remek hírünk!

"Annyira rossz hogy az már jó!" - szoktuk mondani titokban kedvelt tévéműsoraink, filmjeink vagy zeneszámaink után. Hülyeségnek tűnik direkt borzalmas könyvet olvasni, vagy egy olyan moziért fizetni, ami tudjuk hogy nem lesz jó, mégis tömegével teszünk így. Hiszen mi másért járna a Transformers-széria az ötödik, vagy épp A szürke ötven árnyalata-sorozat már a negyedik részénél, milliókat és milliókat kasszírozva?

014

014

A hasonló sikertörténetek nyomába eredt a Poetics című folyóirat, a kutatás eredményéről pedig az Independent közölt cikket. A vizsgálat első lépéseként megvizsgálták, mely filmek esnek a 'trash' kategóriába. A fenti címek nem is feltétlen állják meg a helyüket. A Transformers első része például több, mint remek akciómozi - a további felvonások pedig vállaltan bugyuták és ostobák, ettől függetlenül mégis borzalmasak. A szürke ötven árnyalata ellenben nem vállaltan rossz, hanem szándékon kívül. 

A kutatás a 'trash' filmek egyik legjellemzőbb vonásaként az olcsóságukat találta.

Épp ezért a kategóriába eső filmek nagy része kis költségvetésű horrorfilm lett. A másik meghatározó jellemző az ironikus szemlélet, vagyis hogy az alkotók is tisztában vannak a produktumukkal, a limitált büdzsével, és ahelyett, hogy ezt megpróbálnák elmismásolni, inkább rátesznek egy lapáttal.

A vizsgálat egyik eredménye szerint főképp filmőrültek néznek a fenti kategóriába eső trahsfilmeket, ami nem véletlen. Ezek a filmek azokkal a bevett sablonokkal, vizualitással és cselekménnyel játszanak, amit a megrögzött filmrajongók ismernek a legjobban.

Az ilyen nézőknek a trashfilmek azért érdekesek, mert eltérnek a többségtől. Ők általában átlag feletti iskolázottsággal rendelkeznek, és az érdeklődési körük is szélesebb: a művészet és média széles spektruma mozgatja meg őket, a magas és a populáris kultúrát is szívesen fogyasztják

- fejtette ki Keyvan Sarkhosh posztdoktorális hallgató, a kutatás egyik vezetője.

Persze a vizsgálat eredményeivel lehet vitatkozni - de kell-e jobb magyarázat arra, hogy miért fizettünk be az X+1-edik The Rock-filmre annál, hogy azért mert okosabbak vagyunk, mint az átlag?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál sixtus-kápolna

Egyetlen hétre visszatérnek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Évszázadok után ismét együtt láthatóak a sorozat darabjai a Sixtus-kápolnába, melyeket Raffaello tervezett X. Leó pápa megbízásából a pápai magánkápolnába. A különleges kiállítással ünneplik a reneszánsz festőművész és építész halálának 500. évfordulóját a Vatikáni Múzeumok.
Vizuál oszk

Száz évvel ezelőtti bálok titokzatos kincsei

Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán megtekinthető és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi. Ezekből válogatva mutatunk be minden hónapban egy-egy olyan ereklyét, kuriózumot, amelyeket eddig alkalmanként, vagy egyáltalán nem láthatott a magyar közönség.
Vizuál interjú

Filmzenét írt hat óra alatt, nyert – interjú Hodován Milánnal

A Zeneakadémia hallgatója huszonegy évesen hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Film­fesztivál 48 Hour Film Project versenyéről decemberben. Hodován Milánnal beszélgettem. A FIGARO MAGAZIN CIKKE.
Vizuál ajánló

Az azeri tájak festői világába invitálnak az Azerbajdzsáni Filmnapok

A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hullámának alkotásaiból válogat az Azerbajdzsáni Filmnapok, amelyen hét alkotás látható február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.
Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.