Vizuál

Szereti a direkt rossz filmeket? Akkor okosabb az átlagnál!

2017.10.01. 10:20
Ajánlom
Odavan a bugyuta vígjátékokért és az agyatlan akciófilmekért? Akkor van egy remek hírünk!

"Annyira rossz hogy az már jó!" - szoktuk mondani titokban kedvelt tévéműsoraink, filmjeink vagy zeneszámaink után. Hülyeségnek tűnik direkt borzalmas könyvet olvasni, vagy egy olyan moziért fizetni, ami tudjuk hogy nem lesz jó, mégis tömegével teszünk így. Hiszen mi másért járna a Transformers-széria az ötödik, vagy épp A szürke ötven árnyalata-sorozat már a negyedik részénél, milliókat és milliókat kasszírozva?

014

014

A hasonló sikertörténetek nyomába eredt a Poetics című folyóirat, a kutatás eredményéről pedig az Independent közölt cikket. A vizsgálat első lépéseként megvizsgálták, mely filmek esnek a 'trash' kategóriába. A fenti címek nem is feltétlen állják meg a helyüket. A Transformers első része például több, mint remek akciómozi - a további felvonások pedig vállaltan bugyuták és ostobák, ettől függetlenül mégis borzalmasak. A szürke ötven árnyalata ellenben nem vállaltan rossz, hanem szándékon kívül. 

A kutatás a 'trash' filmek egyik legjellemzőbb vonásaként az olcsóságukat találta.

Épp ezért a kategóriába eső filmek nagy része kis költségvetésű horrorfilm lett. A másik meghatározó jellemző az ironikus szemlélet, vagyis hogy az alkotók is tisztában vannak a produktumukkal, a limitált büdzsével, és ahelyett, hogy ezt megpróbálnák elmismásolni, inkább rátesznek egy lapáttal.

A vizsgálat egyik eredménye szerint főképp filmőrültek néznek a fenti kategóriába eső trahsfilmeket, ami nem véletlen. Ezek a filmek azokkal a bevett sablonokkal, vizualitással és cselekménnyel játszanak, amit a megrögzött filmrajongók ismernek a legjobban.

Az ilyen nézőknek a trashfilmek azért érdekesek, mert eltérnek a többségtől. Ők általában átlag feletti iskolázottsággal rendelkeznek, és az érdeklődési körük is szélesebb: a művészet és média széles spektruma mozgatja meg őket, a magas és a populáris kultúrát is szívesen fogyasztják

- fejtette ki Keyvan Sarkhosh posztdoktorális hallgató, a kutatás egyik vezetője.

Persze a vizsgálat eredményeivel lehet vitatkozni - de kell-e jobb magyarázat arra, hogy miért fizettünk be az X+1-edik The Rock-filmre annál, hogy azért mert okosabbak vagyunk, mint az átlag?

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Klasszikus

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Strucctojással alapított gyűjteményt a magyar világutazó

A keleti tárgyak magyar gyűjtői mind más céllal utaztak távoli tájakra, ahonnan eleinte saját kedvükre hoztak haza érdekességeket. Hopp Ferenc sem állt meg a tárgyaknál, villája kertjét is ritka növényekkel népesítette be.
Vizuál uránia

Újonnan felfedezett NASA-archívokkal jön az Apollo 11

Egyetlen alkalommal, eredeti nyelven vetíti az Uránia a Holdra szállás 50-ik évfordulója alkalmából készült új dokumentumfilmet. Az Apollo 11 expedíció küldetéséről szóló Todd Douglas Miller-film, a NASA filmarchívumának újonnan felfedezett filmjeiből és hanganyagából válogat.
Vizuál ajánló

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál Film

Az újjászületett Meseautóval jön a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton

A film és a zene közös történetére fókuszáló fesztiválon magyar és európai filmarchívumok restaurált filmritkaságai láthatók, a némafilmes korszak női rendezőinek alkotásaitól kezdve, Dziga Vertov klasszikusán át a rendszerváltás filmjeiig.
Vizuál ajánló

Találmányok és felfedezések a Pesti Vigadóban

Tematikus séták szakértőkkel a Pesti Vigadóhoz kötődő technikai vívmányokról a XIX. századtól napjainkig – telefonos operaközvetítés, villanyvilágítás, Bleriot monoplán, Bogányi zongora.