Vizuál

Szereti a direkt rossz filmeket? Akkor okosabb az átlagnál!

2017.10.01. 10:20
Ajánlom
Odavan a bugyuta vígjátékokért és az agyatlan akciófilmekért? Akkor van egy remek hírünk!

"Annyira rossz hogy az már jó!" - szoktuk mondani titokban kedvelt tévéműsoraink, filmjeink vagy zeneszámaink után. Hülyeségnek tűnik direkt borzalmas könyvet olvasni, vagy egy olyan moziért fizetni, ami tudjuk hogy nem lesz jó, mégis tömegével teszünk így. Hiszen mi másért járna a Transformers-széria az ötödik, vagy épp A szürke ötven árnyalata-sorozat már a negyedik részénél, milliókat és milliókat kasszírozva?

014

014

A hasonló sikertörténetek nyomába eredt a Poetics című folyóirat, a kutatás eredményéről pedig az Independent közölt cikket. A vizsgálat első lépéseként megvizsgálták, mely filmek esnek a 'trash' kategóriába. A fenti címek nem is feltétlen állják meg a helyüket. A Transformers első része például több, mint remek akciómozi - a további felvonások pedig vállaltan bugyuták és ostobák, ettől függetlenül mégis borzalmasak. A szürke ötven árnyalata ellenben nem vállaltan rossz, hanem szándékon kívül. 

A kutatás a 'trash' filmek egyik legjellemzőbb vonásaként az olcsóságukat találta.

Épp ezért a kategóriába eső filmek nagy része kis költségvetésű horrorfilm lett. A másik meghatározó jellemző az ironikus szemlélet, vagyis hogy az alkotók is tisztában vannak a produktumukkal, a limitált büdzsével, és ahelyett, hogy ezt megpróbálnák elmismásolni, inkább rátesznek egy lapáttal.

A vizsgálat egyik eredménye szerint főképp filmőrültek néznek a fenti kategóriába eső trahsfilmeket, ami nem véletlen. Ezek a filmek azokkal a bevett sablonokkal, vizualitással és cselekménnyel játszanak, amit a megrögzött filmrajongók ismernek a legjobban.

Az ilyen nézőknek a trashfilmek azért érdekesek, mert eltérnek a többségtől. Ők általában átlag feletti iskolázottsággal rendelkeznek, és az érdeklődési körük is szélesebb: a művészet és média széles spektruma mozgatja meg őket, a magas és a populáris kultúrát is szívesen fogyasztják

- fejtette ki Keyvan Sarkhosh posztdoktorális hallgató, a kutatás egyik vezetője.

Persze a vizsgálat eredményeivel lehet vitatkozni - de kell-e jobb magyarázat arra, hogy miért fizettünk be az X+1-edik The Rock-filmre annál, hogy azért mert okosabbak vagyunk, mint az átlag?

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.
Vizuál interjú

Esterházy Marcell: Pál bácsi egyszerre volt közeli rokon és valóságos herceg

Az utolsó Esterházy herceg, Esterházy V. Pál életét és mecénási tevékenységét dolgozza fel Esterházy Marcell videókollázsa, az E. Pál rövid története.  Az Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 kiállításon látható munkájáról kérdeztük az alkotót.