Vizuál

Szeretne egy saját Aba-Novákot? Itt a lehetőség!

2015.03.06. 18:08
Ajánlom
A BÁV ZRt. március 10-én rendezi meg 9. Grafikai kamaraaukcióját a 20. század kiemelkedő alkotóinak munkáiból, amin több mint 170 sokszorosított és egyedi grafika kerül árverésre. Az aukciós kiállítás március 7-ig tekinthető meg a BÁV Apszistermében.

Az aukció anyagában több portré is szerepel, amelyek igazi kortörténeti dokumentumoknak számítanak, ilyen Aba-Novák Vilmos: Székely Aladár fényképészmestert, fotóművészt, a 20. század első két évtizedének egyik legkiválóbb portréfényképészét ábrázoló rézkarca. Hasonlóan kivételes darab Hermann Lipót Pólya Tibor alszik című ceruzarajza 1928-ból - mely a kiváló festőt és grafikust örökíti meg -, valamint Makoldy József Zala György műtermében című alkotása.

A magával ragadó női képmásairól ismert Innocent Ferenc fiatal leányt ábrázoló portréja aprólékosan kidolgozott, mesterien kivitelezett ceruzarajz. Patkó Károly néhány határozott vonallal karakterizált profilban megörökített kislányarcképe 1936-ból szintén kiemelt figyelmet érdemlő mű. 

Biai-Főglein István Párizsban festett „Balerina" című akvarelljét a hátoldalán található autográf felirat teszi igazán különlegessé.

Würtz Ádám Mesélő és a A TV bemondónő álma című meseszerű kompozíciói is színesítik a grafikai anyagot. Az alkotások között, Kass János Orvosportrék című mappája révén helyet kap a tudomány is.

A külföldi mesterek közül kiemelendő Molzer Hermann kvalitásos, szobabelsőt ábrázoló akvarell párdarabja, valamint Johann Christian Klengel védett rézkarcmappája a 18. századból.

Kortárs művészek alkotásai is fellelhetők a március 10-én kalapács alá kerülő anyagban. Artner Margit számos színezett rézkarcával képviselteti magát az árverésen. Képeinek témái álom és ébrenlét között lebegnek, a grafikusnő részletekbe menő pontossággal ábrázolta a számára fontos motívumokat.

Az aukció kitüntetett figyelmet érdemlő darabjainak számítanak az idén januárjában elhunyt Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus, Gross Arnold méltán népszerű színes rézkarcai.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fortepan

Minden múlt a múltam: FORTEPAN

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása.
Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.
Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.