Vizuál

Szeretne egy saját Aba-Novákot? Itt a lehetőség!

2015.03.06. 18:08
Ajánlom
A BÁV ZRt. március 10-én rendezi meg 9. Grafikai kamaraaukcióját a 20. század kiemelkedő alkotóinak munkáiból, amin több mint 170 sokszorosított és egyedi grafika kerül árverésre. Az aukciós kiállítás március 7-ig tekinthető meg a BÁV Apszistermében.

Az aukció anyagában több portré is szerepel, amelyek igazi kortörténeti dokumentumoknak számítanak, ilyen Aba-Novák Vilmos: Székely Aladár fényképészmestert, fotóművészt, a 20. század első két évtizedének egyik legkiválóbb portréfényképészét ábrázoló rézkarca. Hasonlóan kivételes darab Hermann Lipót Pólya Tibor alszik című ceruzarajza 1928-ból - mely a kiváló festőt és grafikust örökíti meg -, valamint Makoldy József Zala György műtermében című alkotása.

A magával ragadó női képmásairól ismert Innocent Ferenc fiatal leányt ábrázoló portréja aprólékosan kidolgozott, mesterien kivitelezett ceruzarajz. Patkó Károly néhány határozott vonallal karakterizált profilban megörökített kislányarcképe 1936-ból szintén kiemelt figyelmet érdemlő mű. 

Biai-Főglein István Párizsban festett „Balerina" című akvarelljét a hátoldalán található autográf felirat teszi igazán különlegessé.

Würtz Ádám Mesélő és a A TV bemondónő álma című meseszerű kompozíciói is színesítik a grafikai anyagot. Az alkotások között, Kass János Orvosportrék című mappája révén helyet kap a tudomány is.

A külföldi mesterek közül kiemelendő Molzer Hermann kvalitásos, szobabelsőt ábrázoló akvarell párdarabja, valamint Johann Christian Klengel védett rézkarcmappája a 18. századból.

Kortárs művészek alkotásai is fellelhetők a március 10-én kalapács alá kerülő anyagban. Artner Margit számos színezett rézkarcával képviselteti magát az árverésen. Képeinek témái álom és ébrenlét között lebegnek, a grafikusnő részletekbe menő pontossággal ábrázolta a számára fontos motívumokat.

Az aukció kitüntetett figyelmet érdemlő darabjainak számítanak az idén januárjában elhunyt Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus, Gross Arnold méltán népszerű színes rézkarcai.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.