Vizuál

Szeretne egy saját Aba-Novákot? Itt a lehetőség!

2015.03.06. 18:08
Ajánlom
A BÁV ZRt. március 10-én rendezi meg 9. Grafikai kamaraaukcióját a 20. század kiemelkedő alkotóinak munkáiból, amin több mint 170 sokszorosított és egyedi grafika kerül árverésre. Az aukciós kiállítás március 7-ig tekinthető meg a BÁV Apszistermében.

Az aukció anyagában több portré is szerepel, amelyek igazi kortörténeti dokumentumoknak számítanak, ilyen Aba-Novák Vilmos: Székely Aladár fényképészmestert, fotóművészt, a 20. század első két évtizedének egyik legkiválóbb portréfényképészét ábrázoló rézkarca. Hasonlóan kivételes darab Hermann Lipót Pólya Tibor alszik című ceruzarajza 1928-ból - mely a kiváló festőt és grafikust örökíti meg -, valamint Makoldy József Zala György műtermében című alkotása.

A magával ragadó női képmásairól ismert Innocent Ferenc fiatal leányt ábrázoló portréja aprólékosan kidolgozott, mesterien kivitelezett ceruzarajz. Patkó Károly néhány határozott vonallal karakterizált profilban megörökített kislányarcképe 1936-ból szintén kiemelt figyelmet érdemlő mű. 

Biai-Főglein István Párizsban festett „Balerina" című akvarelljét a hátoldalán található autográf felirat teszi igazán különlegessé.

Würtz Ádám Mesélő és a A TV bemondónő álma című meseszerű kompozíciói is színesítik a grafikai anyagot. Az alkotások között, Kass János Orvosportrék című mappája révén helyet kap a tudomány is.

A külföldi mesterek közül kiemelendő Molzer Hermann kvalitásos, szobabelsőt ábrázoló akvarell párdarabja, valamint Johann Christian Klengel védett rézkarcmappája a 18. századból.

Kortárs művészek alkotásai is fellelhetők a március 10-én kalapács alá kerülő anyagban. Artner Margit számos színezett rézkarcával képviselteti magát az árverésen. Képeinek témái álom és ébrenlét között lebegnek, a grafikusnő részletekbe menő pontossággal ábrázolta a számára fontos motívumokat.

Az aukció kitüntetett figyelmet érdemlő darabjainak számítanak az idén januárjában elhunyt Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus, Gross Arnold méltán népszerű színes rézkarcai.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Könyv

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Vizuál

Világszinten ritkaságszámba menő Renoir-kiállítás nyílik a Szépművészetiben

Mintegy hetven alkotáson keresztül mutatja be a francia impresszionizmus egyik legnevesebb mesterének életművét a Szépművészeti Múzeum Renoir - A festő és modelljei címmel péntektől látogatható kiállítása.
Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Vizuál hír

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen kapja a Zürichi Filmfesztivál Arany Ikon-díját

Az ötvenhét éves dán színész személyesen veheti át majd a kitüntetést október 6-án. A zürichi közönségnek is bemutatják legújabb filmjét, A fattyú című történelmi drámát, amelyben a főszerepet alakítja.
Vizuál ajánló

Társításaim – Erdélyi Gábor kiállítása a Szentendrei Képtárban

Erdélyi Gábor munkáiból nyílik kiállítás TÁRSÍTÁSAIM címmel az IKON – Szentendrei Képtárban szeptember 30-án. A számos kísérőprogrammal jelentkező tártlat október 1. és december 31. között látogatható.