Vizuál

Szeretne egy saját Aba-Novákot? Itt a lehetőség!

2015.03.06. 18:08
Ajánlom
A BÁV ZRt. március 10-én rendezi meg 9. Grafikai kamaraaukcióját a 20. század kiemelkedő alkotóinak munkáiból, amin több mint 170 sokszorosított és egyedi grafika kerül árverésre. Az aukciós kiállítás március 7-ig tekinthető meg a BÁV Apszistermében.

Az aukció anyagában több portré is szerepel, amelyek igazi kortörténeti dokumentumoknak számítanak, ilyen Aba-Novák Vilmos: Székely Aladár fényképészmestert, fotóművészt, a 20. század első két évtizedének egyik legkiválóbb portréfényképészét ábrázoló rézkarca. Hasonlóan kivételes darab Hermann Lipót Pólya Tibor alszik című ceruzarajza 1928-ból - mely a kiváló festőt és grafikust örökíti meg -, valamint Makoldy József Zala György műtermében című alkotása.

A magával ragadó női képmásairól ismert Innocent Ferenc fiatal leányt ábrázoló portréja aprólékosan kidolgozott, mesterien kivitelezett ceruzarajz. Patkó Károly néhány határozott vonallal karakterizált profilban megörökített kislányarcképe 1936-ból szintén kiemelt figyelmet érdemlő mű. 

Biai-Főglein István Párizsban festett „Balerina" című akvarelljét a hátoldalán található autográf felirat teszi igazán különlegessé.

Würtz Ádám Mesélő és a A TV bemondónő álma című meseszerű kompozíciói is színesítik a grafikai anyagot. Az alkotások között, Kass János Orvosportrék című mappája révén helyet kap a tudomány is.

A külföldi mesterek közül kiemelendő Molzer Hermann kvalitásos, szobabelsőt ábrázoló akvarell párdarabja, valamint Johann Christian Klengel védett rézkarcmappája a 18. századból.

Kortárs művészek alkotásai is fellelhetők a március 10-én kalapács alá kerülő anyagban. Artner Margit számos színezett rézkarcával képviselteti magát az árverésen. Képeinek témái álom és ébrenlét között lebegnek, a grafikusnő részletekbe menő pontossággal ábrázolta a számára fontos motívumokat.

Az aukció kitüntetett figyelmet érdemlő darabjainak számítanak az idén januárjában elhunyt Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus, Gross Arnold méltán népszerű színes rézkarcai.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Klasszikus

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus

Onczay Csaba kapta a japán Felkelő Nap Érdemrendet

A csellóművész az országban végzett oktatói munkájával érdemelte ki az elismerést. Huszonöt éve tesz azért, hogy Japán klasszikus zenei rangja emelkedjen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

„Kell egy csapat” – Sándor Pál 80

Régi idők focija, Ripacsok, Szerencsés Dániel – csak néhány film Sándor Pál gazdag életművéből. A Kossuth-díjas filmrendező október 19-én ünnepli 80. születésnapját.
Vizuál galéria

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Vizuál képregény

KÉP-regény: No Photo!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogyan volt nagyon hülye Jimmy Page és Robert Plant a Led Zeppelin 1998-as budapesti koncertje előtt.
Vizuál pesti vigadó

Halbőrrel, döghalak

A Munkácsy Mihály-díjas képzőművész 75. születésnapja alkalmából rendezett kiállítását e szavakkal jellemzi: „Hogy a fogás, fogás a koron, … hogyan sikerült."
Vizuál Film

Juliette Binoche, Bill Murray, Edward Norton új filmjeivel kezdődik a Titanic Fesztivál

Sztárparádéval nyílik meg október 21-én, hétfőn a 26. Titanic Filmfesztivál, amelynek két helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház és a budapesti Francia Intézet lesz.