Vizuál

Szétszakad Munkácsy Krisztus-trilógiája

2014.07.10. 13:45
Ajánlom
A Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, miután a megvásárlásról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel - közölte Nehéz Attila, a Déri Múzeum szóvivője.

Tájékoztatása szerint a Krisztus Pilátus előtt című kép tartós bérleti joga július végén jár le, és mivel a képet az elkövetkező hetekben elő kell készíteni a tengerentúli szállításra, már csak július 13-ig látható együtt a trilógia Debrecenben.

A látogatók várható nagy érdeklődésére való tekintettel július 11-én és 12-én délelőtt 10 órától 22 óráig tartják nyitva a múzeumban Munkácsy Termet, 13-án pedig a szokásos nyitva tartás mellett, 10 és 18 óra között látható a Krisztus-trilógia.

Az Ecce Homo című kép a magyar állam, a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő tulajdonában van, a Krisztus Pilátus előtt című festmény pedig a kanadai Hamilton Művészeti Galériáé. Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó monumentális méretű alkotásait először 1995. augusztus 25-én láthatta együtt a közönség a debreceni Déri Múzeumban. A három alkotást 2010 és 2012 között Pécsett és Budapesten, majd Bécsben is bemutatták.

Angi János, a Déri Múzeum ügyvezetője a Golgotával kapcsolatban úgy nyilatkozott: korábban módosították a korábbi letéti szerződés időtartamát ötről egy évre, ez tavaly novemberben lejárt. Pákh Imre, a tulajdonos azóta ezt nem akarta meghosszabbítani, így lehet, hogy „a kép debreceni tartózkodása néhány hét vagy hónap múlva véget ér" - számolt be róla a dehir.hu.

A kormány célja a Trilógia egyben tartása. Erről az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek a Kultúráért Felelős Államtitkárság:

Munkácsy Mihály Trilógiájának Ecce Homo című darabja a magyar állam, a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő, a Krisztus Pilátus előtt című festmény pedig a kanadai Hamilton Művészeti Galéria tulajdonában van. Ez utóbbi alkotás tartós bérleti joga a 2014. július 31-én lejár. A kanadai tulajdonossal a megvásárlásról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.

Az Igazságügyi Minisztérium három magyar igazságügyi szakértővel elvégeztette a műalkotások értékbecslését. Az Igazságügyi Minisztérium jelenleg készíti elő a műalkotások állami megvásárlásának szabályairól szóló jogszabályt.

A kormány célja változatlanul az, hogy a Trilógiát hosszú távon egyben tartsa. Az ügyben zajló tárgyalásokról azok végleges lezárulásáig nem áll módunkban további információt adni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál sixtus-kápolna

Egyetlen hétre visszatérnek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Évszázadok után ismét együtt láthatóak a sorozat darabjai a Sixtus-kápolnába, melyeket Raffaello tervezett X. Leó pápa megbízásából a pápai magánkápolnába. A különleges kiállítással ünneplik a reneszánsz festőművész és építész halálának 500. évfordulóját a Vatikáni Múzeumok.
Vizuál oszk

Száz évvel ezelőtti bálok titokzatos kincsei

Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán megtekinthető és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi. Ezekből válogatva mutatunk be minden hónapban egy-egy olyan ereklyét, kuriózumot, amelyeket eddig alkalmanként, vagy egyáltalán nem láthatott a magyar közönség.
Vizuál interjú

Filmzenét írt hat óra alatt, nyert – interjú Hodován Milánnal

A Zeneakadémia hallgatója huszonegy évesen hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Film­fesztivál 48 Hour Film Project versenyéről decemberben. Hodován Milánnal beszélgettem. A FIGARO MAGAZIN CIKKE.
Vizuál ajánló

Az azeri tájak festői világába invitálnak az Azerbajdzsáni Filmnapok

A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hullámának alkotásaiból válogat az Azerbajdzsáni Filmnapok, amelyen hét alkotás látható február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.
Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.