Vizuál

SZFE-támogatókról készült fotókból nyílik kiállítás a Patyolat Próbaüzemben

2021.03.10. 07:00
Ajánlom
Különleges kiállítás nyílik március 10-én a Patyolat Próbaüzemben: Palágyi Barbara fotográfus portrésorozatában olyan civileket mutat be, akik valamilyen formában támogatták a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit.

Az SZFE modellváltása, valamint az egyetem autonómiájáért küzdő diákok harca nemcsak a színházi világot forgatta fel alapjaiban, hanem cselekvésre késztette a civileket is. Ki étellel, anyagi segítséggel, ki néhány bátorító szóval állt ki diákok mellett, támogatva a kezdeményezéseiket.

Palágyi Barbara az SZFE polgársága által szervezett akciókon – felvonulásokon, koncerteken, chartaeljuttatáson – fotóriporterként vett részt, hogy megörökítse az eseményeket. Munkája során azonban rájött, hogy

ez az ügy sokkal fontosabb „egyszerű” dokumentációnál.

Arcot akart adni azoknak, akik civilként teljes mellszélességgel a diákok mellett álltak. A sorozat azt az elszántságot, kitartást, találékonyságot, kreativitást és segítőkészséget szeretné megmutatni a portrékon keresztül, amely lehetővé tette, hogy a hallgatók átlendüljenek a legnagyobb nehézségeken is.

A támogatók között vannak 13 éves kamaszok és 80 éves idősek is, akik közül többen az ’56-os megemlékezés alkalmával szervezett felvonulást tartják életük egyik legmeghatározóbb élményének.

A most kiállított sorozatba összesen 71 környezeti portré került be, ezzel utalva a 71 napos blokádra. A tárlat – melyet Horgas Péter nyit majd meg – egyelőre online lesz látható, de amint a járványhelyzet lehetővé teszi, élőben is megtekinthető lesz.

Nézz bele a kiállítás anyagába!

A kiállítás március 10-től látható, a megnyitó ünnepséget az alábbi oldalon lehet majd élőben követni. A tárlat Facebook-oldala ITT található.

Fejléckép: A kiállítás plakátja

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.
Vizuál hír

Fotóriporteri Életműdíjat kapott Benkő Imre

A Balázs Béla-díjas Benkő Imre vehette át idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat.
Vizuál magazin

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál hír

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.
Vizuál gyász

Elhunyt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

A család közlése szerint Szabó László április 10-én, 85. életévében, tragikus hirtelenséggel hunyt el – számolt be róla a 444.hu.