Vizuál

SZFE-támogatókról készült fotókból nyílik kiállítás a Patyolat Próbaüzemben

2021.03.10. 07:00
Ajánlom
Különleges kiállítás nyílik március 10-én a Patyolat Próbaüzemben: Palágyi Barbara fotográfus portrésorozatában olyan civileket mutat be, akik valamilyen formában támogatták a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit.

Az SZFE modellváltása, valamint az egyetem autonómiájáért küzdő diákok harca nemcsak a színházi világot forgatta fel alapjaiban, hanem cselekvésre késztette a civileket is. Ki étellel, anyagi segítséggel, ki néhány bátorító szóval állt ki diákok mellett, támogatva a kezdeményezéseiket.

Palágyi Barbara az SZFE polgársága által szervezett akciókon – felvonulásokon, koncerteken, chartaeljuttatáson – fotóriporterként vett részt, hogy megörökítse az eseményeket. Munkája során azonban rájött, hogy

ez az ügy sokkal fontosabb „egyszerű” dokumentációnál.

Arcot akart adni azoknak, akik civilként teljes mellszélességgel a diákok mellett álltak. A sorozat azt az elszántságot, kitartást, találékonyságot, kreativitást és segítőkészséget szeretné megmutatni a portrékon keresztül, amely lehetővé tette, hogy a hallgatók átlendüljenek a legnagyobb nehézségeken is.

A támogatók között vannak 13 éves kamaszok és 80 éves idősek is, akik közül többen az ’56-os megemlékezés alkalmával szervezett felvonulást tartják életük egyik legmeghatározóbb élményének.

A most kiállított sorozatba összesen 71 környezeti portré került be, ezzel utalva a 71 napos blokádra. A tárlat – melyet Horgas Péter nyit majd meg – egyelőre online lesz látható, de amint a járványhelyzet lehetővé teszi, élőben is megtekinthető lesz.

Nézz bele a kiállítás anyagába!

A kiállítás március 10-től látható, a megnyitó ünnepséget az alábbi oldalon lehet majd élőben követni. A tárlat Facebook-oldala ITT található.

Fejléckép: A kiállítás plakátja

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

„A legegyszerűbb dolgokat megfesteni a legbonyolultabb”

A szilágysomlyói születésű Jovián György huszonöt alkotása tölti meg realista jellegű kifejezőerővel a Pesti Vigadó hatodik emeletét a 2021. december 10-től 2022. január 30-ig terjedő időszakban. A kiállított alkotások kapcsán Zuh Deodáth-tal, a tárlat kurátorával beszélgettünk.
Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.