Vizuál

Szigliget festője Budapesten

2011.04.11. 17:51
Ajánlom
Gerzson Pál kétszeres Munkácsy-díjas festőművész mintegy ötven képéből nyílt emlékkiállítás a Budapest Galériában.

Mint Sulyok Miklós művészettörténész, a kiállítás kurátora, elmondta a családdal közösen válogatta ki Gerzson Pál (1931-2008) hatalmas életművéből a művészre leginkább jellemző alkotásokat. A kurátor úgy igyekezett megrendezni a tárlatot, hogy egyensúly legyen a művész figurális és nonfiguratív munkái között.

Több nagyméretű alkotásával találkozhat a néző, például az 1991-es Fecske című kilenc festményből álló absztrakt sorozatból hármat is kiállítanak. Motívumai absztraktak ugyan, de a háttérben jól tapintható az ihlető forma, a szigligeti ház előtt cikázó fecskék röpte. Látható lesz önarcképe és több kisebb méretű munka, elsősorban a szigligeti és a balatoni tájat mutató festmények és egy-két kubista akt. A tárlatnak kiemelt jelentőséget ad, hogy a művész utolsó kiállítása 2008-ban, 77. születésnapja alkalmából volt Gödöllőn.

Gerzson Pál 1953-ban diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Kmetty János, Domanovszky Endre és Hincz Gyula tanítványaként, utána elvégezte az ELTE geometriai szakát is. Korai korszakában elsősorban a fény és a levegő ábrázolása foglalkoztatta. A hódmezővásárhelyi művésztelepen is sokáig dolgozott és az alföldi táj hatására eltávolodott a valósághű természetábrázolástól, geometrikus formákat alkalmazott.

Bár bejárta Európát, eljutott Indiába és Japánba is, igazán Szigligeten érezte magát otthon, 1969 óta kötődött a tájhoz, nyaranta ott dolgozott és hamvait is ott helyezték végső nyugalomra. A Szigligeten töltött idő döntő változást hozott művészetében, alkotásaiban a mindvégig meghatározó szín- és fényproblémákat elvonatkoztatta és síkkompozíciókká alakította. Gerzson Pál pedagógiai munkássága is kiemelkedő, 1960-tól tanított az Iparművészeti, majd 1974-től 1990-ig a Képzőművészeti Főiskolán. A többszörösen díjazott művész alapító tagja volt a Magyar Művészeti Akadémiának. Festményei mellett fotókon, akvarelleken és grafikákon is megörökítette a balatoni tájat, alkotói eszköztára azonban nem merült ki ezekben a hagyományos képzőművészeti formákban; tervezett ékszereket, készített könyvillusztrációkat, sőt pólókat is.

Gerzson Pál emlékkiállítása május 15-ig látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.
Vizuál gyász

Elhunyt Donald Sutherland

Az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész 88 éves korában hunyt el csütörtökön Miamiban. Halálhírét fia, a szintén színész Kiefer Sutherland jelentette be.
Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.
Vizuál Film

Viggo Mortensen és Daniel Brühl is a Karlovy Vary-i filmfesztivál díszvendége lesz

Rajtuk kívül még Clive Owen és Ivan Trojan veheti át a fesztiválelnök díját Kelet-Európa legrangosabb filmes szemléjén. Az egy hét múlva kezdődő Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon magyar művészért is szoríthatunk.