Vizuál

Szigorúan ellenőrizve

2009.07.28. 22:25
Ajánlom
Katonai jelenlét, a személyes terek ellenőrzése, folyamatosan újraíródó határok: Izrael és Palesztina lakói számára mindennapi égető problémák.

A 2B Galéria kiállításán ezen problémákra reflektál három ország hat képzőművésze. A Ciszjordániát Izraeltől elválasztó fal fölött, egyik oldalról a másikra passzolnak egy focilabdát az éppen ott állomásozó katonák. „Mindannyian egy kis mókára vágyunk" - így hirdeti magát egy izraeli mobilcég, a világsajtót bejárt reklámszpot azonban még inkább felkorbácsolta az indulatokat a palesztinok és az őket támogató szervezetek körében. A térség politikai helyzetét humoros formában bemutatni legalábbis kockázatos vállalkozás.

A Kontroll című tárlat, mely Magyarországon először kiállító művészeket vonultat fel, nem kíván ennyire provokatív lenni, elkerüli viszont a vérontás narratíváját is. Játékos, mégis hatásos ráhangolódásként a francia Laurent Mareschal installációja fogadja a látogatót: a padlóra helyezett, gipszből készült kaktuszfügéken mint törékeny akadályokon óvatosan kell átjutni.

A fotók  és mozgóképes alkotások az emlékezetpolitikával, a területrendezéssel és a határvidéken való arab-zsidó együttéléssel kapcsolatos kérdéseket vetnek fel. A fényképeken a helyszínek és a tárgyak beszélnek; az izraeli Simcha Shirman fekete-fehér művein a kopár táj látványát egy-egy katonai létesítmény, pusztuló épület bontja meg. Emberi lenyomatok az ember fizikai jelenléte nélkül: a francia származású Tami Notsani színes fotói ugyanezt a valószínűtlen magányt, élő és élettelen ellentétét ragadják meg, igaz, kevésbé komor hangulatot teremtve.

A kamerával megörökített performanszok teszik igazán szemléletessé/személyessé a Közel-Keleten belül halmozódó konfliktusokat. Ronen Eidelmann izraeli public art művész egy lerombolt arab falu térképét festi fel a tengerparton, máskor egy izraeli rendőrségi terepjáró kétdimenziós másával járja Weimar utcáit. Ezenközben Mareschal fehér porral húzza meg önkényes demarkációs vonalát egy zsidó kolónia és a szomszédos palesztin falu között, s akárcsak az előzőleg teremtett helyzetekben, ezúttal is a szemtanúk heves reakciója az igazi tanulság. Shirman a hétköznapok triviálisnak tűnő jeleneteit huszonnégy órás felvételen rögzíti. Utóbbi mellett László Gergely és Somogyvári Gergely filmje közvetít valamiféle harmóniát, egy mesterséges tó élővilágát bemutatva. A vízgyűjtő érdekessége, hogy egy palesztin falu szennyvizét izraeli területen tisztítja meg, és juttatja el a közeli kibucba.

A galéria kijáratához is a kaktuszfügéken keresztül vezet az út, még egyszer szembesítve bennünket a szabad akarat önkényesen fenntartott határaival.

Kontroll

2B Galéria

Nyitva: augusztus 1-ig

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Színház

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Vizuál ajánló

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.