Vizuál

Szigorúan ellenőrizve

2009.07.28. 22:25
Ajánlom
Katonai jelenlét, a személyes terek ellenőrzése, folyamatosan újraíródó határok: Izrael és Palesztina lakói számára mindennapi égető problémák.

A 2B Galéria kiállításán ezen problémákra reflektál három ország hat képzőművésze. A Ciszjordániát Izraeltől elválasztó fal fölött, egyik oldalról a másikra passzolnak egy focilabdát az éppen ott állomásozó katonák. „Mindannyian egy kis mókára vágyunk" - így hirdeti magát egy izraeli mobilcég, a világsajtót bejárt reklámszpot azonban még inkább felkorbácsolta az indulatokat a palesztinok és az őket támogató szervezetek körében. A térség politikai helyzetét humoros formában bemutatni legalábbis kockázatos vállalkozás.

A Kontroll című tárlat, mely Magyarországon először kiállító művészeket vonultat fel, nem kíván ennyire provokatív lenni, elkerüli viszont a vérontás narratíváját is. Játékos, mégis hatásos ráhangolódásként a francia Laurent Mareschal installációja fogadja a látogatót: a padlóra helyezett, gipszből készült kaktuszfügéken mint törékeny akadályokon óvatosan kell átjutni.

A fotók  és mozgóképes alkotások az emlékezetpolitikával, a területrendezéssel és a határvidéken való arab-zsidó együttéléssel kapcsolatos kérdéseket vetnek fel. A fényképeken a helyszínek és a tárgyak beszélnek; az izraeli Simcha Shirman fekete-fehér művein a kopár táj látványát egy-egy katonai létesítmény, pusztuló épület bontja meg. Emberi lenyomatok az ember fizikai jelenléte nélkül: a francia származású Tami Notsani színes fotói ugyanezt a valószínűtlen magányt, élő és élettelen ellentétét ragadják meg, igaz, kevésbé komor hangulatot teremtve.

A kamerával megörökített performanszok teszik igazán szemléletessé/személyessé a Közel-Keleten belül halmozódó konfliktusokat. Ronen Eidelmann izraeli public art művész egy lerombolt arab falu térképét festi fel a tengerparton, máskor egy izraeli rendőrségi terepjáró kétdimenziós másával járja Weimar utcáit. Ezenközben Mareschal fehér porral húzza meg önkényes demarkációs vonalát egy zsidó kolónia és a szomszédos palesztin falu között, s akárcsak az előzőleg teremtett helyzetekben, ezúttal is a szemtanúk heves reakciója az igazi tanulság. Shirman a hétköznapok triviálisnak tűnő jeleneteit huszonnégy órás felvételen rögzíti. Utóbbi mellett László Gergely és Somogyvári Gergely filmje közvetít valamiféle harmóniát, egy mesterséges tó élővilágát bemutatva. A vízgyűjtő érdekessége, hogy egy palesztin falu szennyvizét izraeli területen tisztítja meg, és juttatja el a közeli kibucba.

A galéria kijáratához is a kaktuszfügéken keresztül vezet az út, még egyszer szembesítve bennünket a szabad akarat önkényesen fenntartott határaival.

Kontroll

2B Galéria

Nyitva: augusztus 1-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.