Vizuál

Szobrok betonból és tésztából

2016.11.24. 16:43
Ajánlom
Anna Hulačová nevét lassan megismerik Csehországon kívül is, pláne, mert kedden elnyerte a Csehország legígéretesebb, 35 év alatti fiatal képzőművészének járó Jindřich Chalupecký-díj közönségdíját.

Anna Hulačová a cseh szobrászat egyik legígéretesebb fiatal alakja, de általában is fontos szereplője a kortárs művészvilágnak, hiszen négy társával őt nevezték idén a cseh kortárs művészeket elismerő díjra, a Jindřich Chalupecký -díjra.

Ennek apropóján január 8-áig látható a kiállítása a Prágai Nemzeti Galériában, amit az Artportal megtekintett, utána pedig beszélgettek egy sort a 32 éves művésznővel. 

[PINTEREST] 5836b87dbd0fa

Hulačová elmondta, hogy szobraiban általában az ellentmondásokat szereti bemutatni, a mostani kiállításán is leginkább a hierarchikus helyzetek visszásságaira próbálja felhívni a figyelmet. Ez a játék az ellentmondásokra a betonnal szívesen dolgozó szobrász anyaghasználatában is megjelenik.

A beton számomra népies anyag, éppen úgy, mint a fa, a tészta, a gipsz és az agyag.

"Azt viszont szeretem, amikor az anyagok ötvöződnek, és ennek köszönhetően valamiféle kontraszt keletkezik, legyen az akár materiális, akár szimbolikus jellegű. A betonnak száraz hatása van, ellenben az agyagéval vagy a tésztáéval, amelyekből érződik a nedvesség, így ezek részben kiegészítik, részben díszítik magát a betont. Ezek kombinációjából pedig létrejön az a valami, amire törekszem, vagyis az ellentmondás" - mondta az Artportalnak.

anna hulacova foto cjch cz

anna hulacova foto cjch cz

Az alapvetően beton és nyersfa szobrok a mostani kiállításon különleges hátteret kaptak, ugyanis a művésznő sárga falakat kért a szobrai mögé, hogy kiemelje őket. De a színhasználat mögötti magyarázat jóval összetettebb annál, mint hogy nagyon jól mutat együtt a szürke és a sárga szín.

Ez a szín felidézi bennem egyrészt a modernizmust és az egzotikumot, valamint a gyarmatosítást, amely szorosan társul a hierarchiához.

"És pontosan a hierarchia az, ami többé-kevésbé a fő témája ennek az installációnak, úgy ahogy ez a nagy mozgatója a társadalomban számos emberi kapcsolatnak is. Néhány szoborcsoportban érezni lehet a társadalmi osztályok közötti szélsőséges különbség meglétét, míg a többiek, épp ellenkezőleg, igyekeznek szociális harmóniában együtt élni" - mondta.

Az Artportalnál egyértelműen ő a befutó és a cseh közönségnél is. A szobrai viszont ettől függetlenül is kifejezetten érdekesek, érdemes elmenni a kiállítására, Prága nincs olyan messze.

 Jindřich Chalupecký-díj

Az 1990-ben alapított elismerést minden évben egy 35 évét be nem töltött cseh állampolgárságú fiatal képzőművésznek ítélik oda egy független bizottság. A díj mellé 50 ezer cseh korona is jár, valamint a győztes kap további 100 ezer cseh koronát, amit szakmai célokra: egy művészeti projektre, kiállításra vagy katalógusra fordíthat. Emellett egy hat hetes New York-i ösztöndíj is része a jutalomnak. 

Az eredményhirdetést a Reflex folyóiratban teszik közzé. Ebben közlik a közönségdíjazás nyertesét is, akire a folyóirat weboldalán lehet szavazni. Ő 30 ezer cseh koronát kap. A folyóirat a döntősök munkáinak eladására aukciót szervez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Vizuál gyász

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Vizuál Film

Málnaszörp, fröccs, Szánsájn – nyári fesztivált rendez a Cirko-Gejzír mozi

Hagyományosan a Szánsájn fesztivállal kezdődik a nyár a Cirko-Gejzír moziban, ahol három héten át több mint 60 filmből válogathatunk, köztük olyan kedvencekből, mint a Kedi – Isztambul macskái, a Paterson vagy a Rúzs, reptér, satöbbi.
Vizuál galéria

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Sting és a sör

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Sting-koncerteken átélt kalandjairól mesél.