Vizuál

Szobrok betonból és tésztából

2016.11.24. 16:43
Ajánlom
Anna Hulačová nevét lassan megismerik Csehországon kívül is, pláne, mert kedden elnyerte a Csehország legígéretesebb, 35 év alatti fiatal képzőművészének járó Jindřich Chalupecký-díj közönségdíját.

Anna Hulačová a cseh szobrászat egyik legígéretesebb fiatal alakja, de általában is fontos szereplője a kortárs művészvilágnak, hiszen négy társával őt nevezték idén a cseh kortárs művészeket elismerő díjra, a Jindřich Chalupecký -díjra.

Ennek apropóján január 8-áig látható a kiállítása a Prágai Nemzeti Galériában, amit az Artportal megtekintett, utána pedig beszélgettek egy sort a 32 éves művésznővel. 

[PINTEREST] 5836b87dbd0fa

Hulačová elmondta, hogy szobraiban általában az ellentmondásokat szereti bemutatni, a mostani kiállításán is leginkább a hierarchikus helyzetek visszásságaira próbálja felhívni a figyelmet. Ez a játék az ellentmondásokra a betonnal szívesen dolgozó szobrász anyaghasználatában is megjelenik.

A beton számomra népies anyag, éppen úgy, mint a fa, a tészta, a gipsz és az agyag.

"Azt viszont szeretem, amikor az anyagok ötvöződnek, és ennek köszönhetően valamiféle kontraszt keletkezik, legyen az akár materiális, akár szimbolikus jellegű. A betonnak száraz hatása van, ellenben az agyagéval vagy a tésztáéval, amelyekből érződik a nedvesség, így ezek részben kiegészítik, részben díszítik magát a betont. Ezek kombinációjából pedig létrejön az a valami, amire törekszem, vagyis az ellentmondás" - mondta az Artportalnak.

anna hulacova foto cjch cz

anna hulacova foto cjch cz

Az alapvetően beton és nyersfa szobrok a mostani kiállításon különleges hátteret kaptak, ugyanis a művésznő sárga falakat kért a szobrai mögé, hogy kiemelje őket. De a színhasználat mögötti magyarázat jóval összetettebb annál, mint hogy nagyon jól mutat együtt a szürke és a sárga szín.

Ez a szín felidézi bennem egyrészt a modernizmust és az egzotikumot, valamint a gyarmatosítást, amely szorosan társul a hierarchiához.

"És pontosan a hierarchia az, ami többé-kevésbé a fő témája ennek az installációnak, úgy ahogy ez a nagy mozgatója a társadalomban számos emberi kapcsolatnak is. Néhány szoborcsoportban érezni lehet a társadalmi osztályok közötti szélsőséges különbség meglétét, míg a többiek, épp ellenkezőleg, igyekeznek szociális harmóniában együtt élni" - mondta.

Az Artportalnál egyértelműen ő a befutó és a cseh közönségnél is. A szobrai viszont ettől függetlenül is kifejezetten érdekesek, érdemes elmenni a kiállítására, Prága nincs olyan messze.

 Jindřich Chalupecký-díj

Az 1990-ben alapított elismerést minden évben egy 35 évét be nem töltött cseh állampolgárságú fiatal képzőművésznek ítélik oda egy független bizottság. A díj mellé 50 ezer cseh korona is jár, valamint a győztes kap további 100 ezer cseh koronát, amit szakmai célokra: egy művészeti projektre, kiállításra vagy katalógusra fordíthat. Emellett egy hat hetes New York-i ösztöndíj is része a jutalomnak. 

Az eredményhirdetést a Reflex folyóiratban teszik közzé. Ebben közlik a közönségdíjazás nyertesét is, akire a folyóirat weboldalán lehet szavazni. Ő 30 ezer cseh koronát kap. A folyóirat a döntősök munkáinak eladására aukciót szervez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.