Vizuál

Szobrok betonból és tésztából

2016.11.24. 16:43
Ajánlom
Anna Hulačová nevét lassan megismerik Csehországon kívül is, pláne, mert kedden elnyerte a Csehország legígéretesebb, 35 év alatti fiatal képzőművészének járó Jindřich Chalupecký-díj közönségdíját.

Anna Hulačová a cseh szobrászat egyik legígéretesebb fiatal alakja, de általában is fontos szereplője a kortárs művészvilágnak, hiszen négy társával őt nevezték idén a cseh kortárs művészeket elismerő díjra, a Jindřich Chalupecký -díjra.

Ennek apropóján január 8-áig látható a kiállítása a Prágai Nemzeti Galériában, amit az Artportal megtekintett, utána pedig beszélgettek egy sort a 32 éves művésznővel. 

[PINTEREST] 5836b87dbd0fa

Hulačová elmondta, hogy szobraiban általában az ellentmondásokat szereti bemutatni, a mostani kiállításán is leginkább a hierarchikus helyzetek visszásságaira próbálja felhívni a figyelmet. Ez a játék az ellentmondásokra a betonnal szívesen dolgozó szobrász anyaghasználatában is megjelenik.

A beton számomra népies anyag, éppen úgy, mint a fa, a tészta, a gipsz és az agyag.

"Azt viszont szeretem, amikor az anyagok ötvöződnek, és ennek köszönhetően valamiféle kontraszt keletkezik, legyen az akár materiális, akár szimbolikus jellegű. A betonnak száraz hatása van, ellenben az agyagéval vagy a tésztáéval, amelyekből érződik a nedvesség, így ezek részben kiegészítik, részben díszítik magát a betont. Ezek kombinációjából pedig létrejön az a valami, amire törekszem, vagyis az ellentmondás" - mondta az Artportalnak.

anna hulacova foto cjch cz

anna hulacova foto cjch cz

Az alapvetően beton és nyersfa szobrok a mostani kiállításon különleges hátteret kaptak, ugyanis a művésznő sárga falakat kért a szobrai mögé, hogy kiemelje őket. De a színhasználat mögötti magyarázat jóval összetettebb annál, mint hogy nagyon jól mutat együtt a szürke és a sárga szín.

Ez a szín felidézi bennem egyrészt a modernizmust és az egzotikumot, valamint a gyarmatosítást, amely szorosan társul a hierarchiához.

"És pontosan a hierarchia az, ami többé-kevésbé a fő témája ennek az installációnak, úgy ahogy ez a nagy mozgatója a társadalomban számos emberi kapcsolatnak is. Néhány szoborcsoportban érezni lehet a társadalmi osztályok közötti szélsőséges különbség meglétét, míg a többiek, épp ellenkezőleg, igyekeznek szociális harmóniában együtt élni" - mondta.

Az Artportalnál egyértelműen ő a befutó és a cseh közönségnél is. A szobrai viszont ettől függetlenül is kifejezetten érdekesek, érdemes elmenni a kiállítására, Prága nincs olyan messze.

 Jindřich Chalupecký-díj

Az 1990-ben alapított elismerést minden évben egy 35 évét be nem töltött cseh állampolgárságú fiatal képzőművésznek ítélik oda egy független bizottság. A díj mellé 50 ezer cseh korona is jár, valamint a győztes kap további 100 ezer cseh koronát, amit szakmai célokra: egy művészeti projektre, kiállításra vagy katalógusra fordíthat. Emellett egy hat hetes New York-i ösztöndíj is része a jutalomnak. 

Az eredményhirdetést a Reflex folyóiratban teszik közzé. Ebben közlik a közönségdíjazás nyertesét is, akire a folyóirat weboldalán lehet szavazni. Ő 30 ezer cseh koronát kap. A folyóirat a döntősök munkáinak eladására aukciót szervez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Óriási a konkurenciaharc a streamingszolgáltatók között

Iparági elemzés szerint a Netflix diktálja az iramot az ágazatban, a következő nyolc évben 26,3 milliárd dollárt (8000 milliárd forintot) fordít tartalomfejlesztésre, főként saját tartalom előállítására.
Vizuál Film

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete

Az elsődlegesen szakmai és érdekvédelmi fórum a dokumentumfilmmel foglalkozó szakemberek képviseletét látja el, valamint párbeszédet kezdeményez az alkotók, a nézők és a döntéshozók között.
Vizuál portré

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.
Vizuál premier

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Vizuál interjú

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.