Vizuál

Szobrok betonból és tésztából

2016.11.24. 16:43
Ajánlom
Anna Hulačová nevét lassan megismerik Csehországon kívül is, pláne, mert kedden elnyerte a Csehország legígéretesebb, 35 év alatti fiatal képzőművészének járó Jindřich Chalupecký-díj közönségdíját.

Anna Hulačová a cseh szobrászat egyik legígéretesebb fiatal alakja, de általában is fontos szereplője a kortárs művészvilágnak, hiszen négy társával őt nevezték idén a cseh kortárs művészeket elismerő díjra, a Jindřich Chalupecký -díjra.

Ennek apropóján január 8-áig látható a kiállítása a Prágai Nemzeti Galériában, amit az Artportal megtekintett, utána pedig beszélgettek egy sort a 32 éves művésznővel. 

[PINTEREST] 5836b87dbd0fa

Hulačová elmondta, hogy szobraiban általában az ellentmondásokat szereti bemutatni, a mostani kiállításán is leginkább a hierarchikus helyzetek visszásságaira próbálja felhívni a figyelmet. Ez a játék az ellentmondásokra a betonnal szívesen dolgozó szobrász anyaghasználatában is megjelenik.

A beton számomra népies anyag, éppen úgy, mint a fa, a tészta, a gipsz és az agyag.

"Azt viszont szeretem, amikor az anyagok ötvöződnek, és ennek köszönhetően valamiféle kontraszt keletkezik, legyen az akár materiális, akár szimbolikus jellegű. A betonnak száraz hatása van, ellenben az agyagéval vagy a tésztáéval, amelyekből érződik a nedvesség, így ezek részben kiegészítik, részben díszítik magát a betont. Ezek kombinációjából pedig létrejön az a valami, amire törekszem, vagyis az ellentmondás" - mondta az Artportalnak.

anna hulacova foto cjch cz

anna hulacova foto cjch cz

Az alapvetően beton és nyersfa szobrok a mostani kiállításon különleges hátteret kaptak, ugyanis a művésznő sárga falakat kért a szobrai mögé, hogy kiemelje őket. De a színhasználat mögötti magyarázat jóval összetettebb annál, mint hogy nagyon jól mutat együtt a szürke és a sárga szín.

Ez a szín felidézi bennem egyrészt a modernizmust és az egzotikumot, valamint a gyarmatosítást, amely szorosan társul a hierarchiához.

"És pontosan a hierarchia az, ami többé-kevésbé a fő témája ennek az installációnak, úgy ahogy ez a nagy mozgatója a társadalomban számos emberi kapcsolatnak is. Néhány szoborcsoportban érezni lehet a társadalmi osztályok közötti szélsőséges különbség meglétét, míg a többiek, épp ellenkezőleg, igyekeznek szociális harmóniában együtt élni" - mondta.

Az Artportalnál egyértelműen ő a befutó és a cseh közönségnél is. A szobrai viszont ettől függetlenül is kifejezetten érdekesek, érdemes elmenni a kiállítására, Prága nincs olyan messze.

 Jindřich Chalupecký-díj

Az 1990-ben alapított elismerést minden évben egy 35 évét be nem töltött cseh állampolgárságú fiatal képzőművésznek ítélik oda egy független bizottság. A díj mellé 50 ezer cseh korona is jár, valamint a győztes kap további 100 ezer cseh koronát, amit szakmai célokra: egy művészeti projektre, kiállításra vagy katalógusra fordíthat. Emellett egy hat hetes New York-i ösztöndíj is része a jutalomnak. 

Az eredményhirdetést a Reflex folyóiratban teszik közzé. Ebben közlik a közönségdíjazás nyertesét is, akire a folyóirat weboldalán lehet szavazni. Ő 30 ezer cseh koronát kap. A folyóirat a döntősök munkáinak eladására aukciót szervez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Könyv

Aki megmutatta nekünk a Tücsökzenét

1900. március 31-én született Miskolcon a költő és műfordító, akit több alkalommal is eltiltottak a publikálástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.
Vizuál hír

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Vizuál ajánló

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Vizuál Nemzeti Filmintézet

A filmes pályáztatásban egyelőre nincs fennakadás

A Nemzeti Filmintézet tevékenysége továbbra is zökkenőmentes, a pályáztatás folyamatos, legutóbb hét pályázat támogatásáról döntöttek.
Vizuál galéria

Utazási plakátok – könyvekbe és filmekbe

Unod a bezártságot? Kimozdulnál már? Mutatunk néhány csábító uticélt, ahova még most is el lehet jutni!