Vizuál

Szobrok és csónakok

2011.05.30. 13:01
Ajánlom
A Szépművészeti múzeum szervezte a Művészet a tavon című tárlatot, amelyről Baán Lászlóval, az intézmény főigazgatójával, beszélgettünk.

A Művészet a tavon című kiállítás a soros magyar EU elnökség egyik leglátványosabb művészeti produkciója, amelyet a budapesti Városligeti Csónakázótóra álmodtak meg. A szeptember 4-ig látható tárlat létrejöttét három év szervezőmunka előzte meg, melyet a Szépművészeti Múzeum koordinált.

- A soros magyar EU elnökség kulturális eseményei Ön szerint hogyan közvetítik a magyar kultúrát Európa felé? 

- Csak néhány programot ismerek részletesen, így az egészről nem tudok véleményt alkotni, de amiket figyelemmel kísértem, azokról úgy gondolom, kiváló kezdeményezések. Ezek közül is kettőt emelnék ki. Az egyik Az európai szecesszió nagymesterei című vándor-fotókiállítás, ami a szecesszió három európai fővárosában (Barcelona, Budapest, Brüsszel) mutatta be ennek az építészeti stílusnak a nagy mestereit, Antoni Gaudít, Lechner Ödönt, valamint Victor Hortát. A másik az elnökség egyik záróeseménye lesz és a londoni Royal Academy of Arts ad majd helyet neki. Ez a Szemtanúk című fotográfiai kiállítás, ami több szempontból is különös jelentőséggel bír, de a legfontosabb hogy a világ egyik kiemelt kiállítóhelyén, ahol már évtizedek óta nem volt fotókiállítás, angol kurátor által válogatott művek képviselik a magyar fotográfia-történetet. Ez mindenképpen áttörésnek számít. Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi képei lesznek láthatók, tehát a legnagyobbaké, akikről viszont a külföldi közvélemény nem feltétlenül tudta eddig, hogy magyarok. Innentől kezdve viszont ez a tény is beépülhet a köztudatba.

- Profitálhat a kortárs magyar művészet az elnökség révén kialakult fokozottabb figyelemből? 

- Alapvető feladatunk, hogy ne pusztán kortársakat mutassunk be, hanem egy egész országképet. Liszt-év is van idén: a zongorista-zeneszerző bemutatása, népszerűsítése is prioritást élvez. Amit én látok, azt sikeresnek ítélem meg. Persze sokkal több pénzt is el lehetne költeni, sokkal nagyobb kampányt is lehetne csinálni, de az ország jelenlegi gazdasági helyzetében az is csoda, hogy ezt megengedhetjük magunknak. Biztos vagyok benne, hogy a programok, rendezvények hasznos befektetések országimázs, megbecsülés, elismertség szempontjából.

- Mit gondol, mennyire sikerül majd megmozgatnia az embereket a Művészet a tavon című kiállítással? 

- Mivel olyan helyszínen van, amit egyaránt szeretnek a pestiek és a külföldiek, úgy gondolom, sikeres lesz. A Városligeti Csónakázótónál vagyunk, amelyet évente több millióan keresnek fel. Az, hogy ingyenes a kiállítás, valamint hogy egy játékos tárlatról van szó, biztosítja azt, hogy akár több százezren is megnézzék, rácsodálkozzanak. Lesz, amit könnyebben megértenek majd, lesz, ami több rejtélyt hagy maga után, de jó szívvel fogják fogadni, mert általa könnyű közel kerülni a művészethez. 

- Mennyire alkalmas a kiállítás arra, hogy bonyolultabb jelentésrétegeket is felfedezzen a laikus nézelődő?

 - Lesznek múzeumpedagógiai programok, tárlatvezetések, amelyek révén a látogatók a műtárgyak mélyebb jelentésrétegeit is megismerhetik majd, de a lényeg az, hogy ezek a kiállított alkotások az egyes embernek mit és milyen kontextusban üzennek. Nyilván van a művészeteknek szándéka, amit ha elárulunk, sokat segítünk a közönségnek. Valóban nem egyszerű a kortárs képzőművészet befogadása, rengeteg kérdőjelet hagynak maguk után az alkotások. Az impresszionistákat vagy a kubistákat például koruk elutasította, érthetetlennek bélyegezte. Mára viszont már a legjelentősebbek közé tartoznak ezek az irányzatok is. Ehhez évtizedeknek kellett eltelni. Remélem pár évtized múlva a mai művészet is hasonló módon kanonizálódik.

Fiatal Európa Szerkesztőség

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Firenzében díjazták Lakos Nóra filmjét

Lakos Nóra HAB című alkotása nyerte a nagy múltú firenzei Cinema e Donne nemzetközi filmfesztivál legjobbjának járó Gilda-díjat.
Vizuál magazin

Aki egyszer legyőzte Chuck Norrist – ma lenne 80 éves Bruce Lee

Alig néhány szerep fűződik a nevéhez, Bruce Lee-t azonban a legnagyobbak között tartja számon a filmipar. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy harcművészként, színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is megállta a helyét. Mindössze 32 éves volt, amikor elhunyt, halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Színház az egész

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az idén 85 éves Törőcsik Mariról mesél.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen érkezik Johnny Depp helyére a Legendás állatok és megfigyelésük folytatásában

Miután a Warner Bros. Filmstúdió megvált a bántalmazás miatt botrányba keveredő Johnny Depptől, a rajongók a közösségi médiában követelték a színész visszavételét. A stúdió azonban nem engedett a nyomásnak és csütörtökön bejelentette: Mads Mikkelsen veszi át Grindelwald szerepét a Legendás állatokban.
Vizuál interjú

Milyen munka áll Az Év Múzeuma díj mögött?

A múzeumok szakmai szervezete, a Pulszky Társaság idén először ítélte oda Az Év Múzeuma díjat egy tisztán kortárs művészeti profilú múzeumnak. Mennyi munka áll amögött, hogy a Ludwig lehetett a nagy múzeumok kategóriájának nyertese? Dr. Fabényi Juliával, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.