Vizuál

Szobrok és csónakok

2011.05.30. 13:01
Ajánlom
A Szépművészeti múzeum szervezte a Művészet a tavon című tárlatot, amelyről Baán Lászlóval, az intézmény főigazgatójával, beszélgettünk.

A Művészet a tavon című kiállítás a soros magyar EU elnökség egyik leglátványosabb művészeti produkciója, amelyet a budapesti Városligeti Csónakázótóra álmodtak meg. A szeptember 4-ig látható tárlat létrejöttét három év szervezőmunka előzte meg, melyet a Szépművészeti Múzeum koordinált.

- A soros magyar EU elnökség kulturális eseményei Ön szerint hogyan közvetítik a magyar kultúrát Európa felé? 

- Csak néhány programot ismerek részletesen, így az egészről nem tudok véleményt alkotni, de amiket figyelemmel kísértem, azokról úgy gondolom, kiváló kezdeményezések. Ezek közül is kettőt emelnék ki. Az egyik Az európai szecesszió nagymesterei című vándor-fotókiállítás, ami a szecesszió három európai fővárosában (Barcelona, Budapest, Brüsszel) mutatta be ennek az építészeti stílusnak a nagy mestereit, Antoni Gaudít, Lechner Ödönt, valamint Victor Hortát. A másik az elnökség egyik záróeseménye lesz és a londoni Royal Academy of Arts ad majd helyet neki. Ez a Szemtanúk című fotográfiai kiállítás, ami több szempontból is különös jelentőséggel bír, de a legfontosabb hogy a világ egyik kiemelt kiállítóhelyén, ahol már évtizedek óta nem volt fotókiállítás, angol kurátor által válogatott művek képviselik a magyar fotográfia-történetet. Ez mindenképpen áttörésnek számít. Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi képei lesznek láthatók, tehát a legnagyobbaké, akikről viszont a külföldi közvélemény nem feltétlenül tudta eddig, hogy magyarok. Innentől kezdve viszont ez a tény is beépülhet a köztudatba.

- Profitálhat a kortárs magyar művészet az elnökség révén kialakult fokozottabb figyelemből? 

- Alapvető feladatunk, hogy ne pusztán kortársakat mutassunk be, hanem egy egész országképet. Liszt-év is van idén: a zongorista-zeneszerző bemutatása, népszerűsítése is prioritást élvez. Amit én látok, azt sikeresnek ítélem meg. Persze sokkal több pénzt is el lehetne költeni, sokkal nagyobb kampányt is lehetne csinálni, de az ország jelenlegi gazdasági helyzetében az is csoda, hogy ezt megengedhetjük magunknak. Biztos vagyok benne, hogy a programok, rendezvények hasznos befektetések országimázs, megbecsülés, elismertség szempontjából.

- Mit gondol, mennyire sikerül majd megmozgatnia az embereket a Művészet a tavon című kiállítással? 

- Mivel olyan helyszínen van, amit egyaránt szeretnek a pestiek és a külföldiek, úgy gondolom, sikeres lesz. A Városligeti Csónakázótónál vagyunk, amelyet évente több millióan keresnek fel. Az, hogy ingyenes a kiállítás, valamint hogy egy játékos tárlatról van szó, biztosítja azt, hogy akár több százezren is megnézzék, rácsodálkozzanak. Lesz, amit könnyebben megértenek majd, lesz, ami több rejtélyt hagy maga után, de jó szívvel fogják fogadni, mert általa könnyű közel kerülni a művészethez. 

- Mennyire alkalmas a kiállítás arra, hogy bonyolultabb jelentésrétegeket is felfedezzen a laikus nézelődő?

 - Lesznek múzeumpedagógiai programok, tárlatvezetések, amelyek révén a látogatók a műtárgyak mélyebb jelentésrétegeit is megismerhetik majd, de a lényeg az, hogy ezek a kiállított alkotások az egyes embernek mit és milyen kontextusban üzennek. Nyilván van a művészeteknek szándéka, amit ha elárulunk, sokat segítünk a közönségnek. Valóban nem egyszerű a kortárs képzőművészet befogadása, rengeteg kérdőjelet hagynak maguk után az alkotások. Az impresszionistákat vagy a kubistákat például koruk elutasította, érthetetlennek bélyegezte. Mára viszont már a legjelentősebbek közé tartoznak ezek az irányzatok is. Ehhez évtizedeknek kellett eltelni. Remélem pár évtized múlva a mai művészet is hasonló módon kanonizálódik.

Fiatal Európa Szerkesztőség

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.
Vizuál oscar-díj

Egyre kétségbeesettebb az Oscar: jöhet a Legjobb populáris film kategória?

A nézettségért folytatott harc egyre elkeseredettebb döntéseket eredményez az Oscart kiosztó Akadémiánál - lehet, hogy néhány év múlva Marvel-filmek, Michael Bay-akciómozik és fantasyk is Oscar-díjasnak vallhatják magukat?
Vizuál ajánló

Jön a szenzációs műkincsrablásról szóló animációs thriller

Augusztusban és szeptemberben elővetítéseken mutatkozik be Milorad Krstic rendező Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációs akció-thrillere.