Vizuál

Szól a nóta

2011.05.12. 15:02
Ajánlom
Zenés tárlatvezetéssel várják a közönséget a Néprajzi Múzeumban.

A rendhagyó tárlatvezetés a múzeum Liszt Ferenc és a „czigány zene" című időszaki kiállításához kapcsolódik, amelynek kiindulópontját Liszt Ferenc A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon című 1861-ben megjelent kötete adta, míg apropóját Liszt Ferenc 200. születésnapja. Az augusztus 29-ig látható kiállításon a látogatók a 19. századi cigány zenészek világát, valamint Liszt és kortársai róluk alkotott képét ismerhetik meg.

A tárlat négy helyszíne átfogó képet ad a témáról. Az első teremben tánctörténeti információk szerepelnek, korabeli litográfiák, kották jelzik a két fő, a cigányzenéből műzenévé emelkedő irányzatot, a verbunkost és a csárdást, de bemutatnak cigány muzsikusok által használt hangszereket is. A második részben láthatóak azok a festmények és zsánerképek, amelyek muzsikáló cigány bandákat és mulató parasztokat, betyárokat ábrázolnak, a harmadikban a témához kapcsolódó filmeket vetítenek, a negyedikben pedig ugyancsak a 19. századi nemzeti romantikát jellemző életképeket állítottak ki.

Diaképeken láthatók a kor leghíresebb vendéglátóhelyei, ahol olyan neves cigány muzsikusok játszottak, mint Csóka Sándor, Rigó József vagy Farkas László. Gregus Imre festményen örökítette meg Czinka Pannát, akiről Liszt az írta: „nagy hírnevet szerzett magának a hegedűn tanúsított virtuozitása által." A prímáslány alakját Kodály Zoltán egy daljátéka hősnőjévé is megtette. A témában való eligazodást, a zenés kíséret mellett, a szakszerű vezetés is segíti, amelyeket a kiállítás rendezői ‒ Szuhay Péter és Pálóczy Krisztina ‒ tartanak. Azonban nem csak a tárlatvezetéseket kíséri alkalmanként élő cigányzene kíséri, hanem a múzeum épülete előtt, valamint az aulában a programok előtt és után is Bura Sándor és zenekara muzsikája szórakoztatja a látogatókat.

A különleges vezetéseken az elkövetkező hónapokban négy alkalommal vehetnek részt az érdeklődők a Néprajzi Múzeumban: május 14-én, július 9-én, augusztus 6-án, valamint augusztus 26-án.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál robot

Mesterséges intelligencia alakíthatja át a mozit - akár már a közeljövőben

Az okostelefonok, okosotthonok és okoshűtők után itt vannak az okosfilmek is? A jövőben forradalmi technológiák segíthetnek a stúdióknak a megfelelő forgatókönyvek kiválasztásában, miközben a robotok akár a színészek helyét is átvehetik.
Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.