Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

2022.01.20. 14:55
Ajánlom
Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.

A 30 éve elhunyt művész életútján keresztül a hatvanas évektől a nyolcvanas évek végéig a párizsi bohém művészvilág életstílusából is ízelítőt kaphatunk. A film története szerint Lucien Ginsburg, a groteszk képzeletvilágú zsidó fiú, zongorista apja unszolására kezd zongorázni, de inkább festő szeretne lenni. Fel is veszik a Montmartre-i Akadémia fető szakára, ennek ellenére a háború után már Serge Gainsbourg néven bárzongorista, majd zeneszerző és előadóművész lesz. A France Gall által énekelt Viaszbaba szerzőjeként vált ismertté, amellyel megnyerte az Euroviziós Dalfesztivált. Innentől kezdve nincs megállás: a leghíresebb művészekkel köt barátságot, a legszebb és leghíresebb színésznőkkel bonyolódik szerelmi viszonyba. Jane Birkin-nel töltött éveiből  született a mai francia film egyik legzseniálisabb színésznője, Charlotte Gainsbourg.

Serge Gainsbourg sok-sok világslágere mellett azzal is beírta magát a könnyűzene világába, hogy hozzá és Jane Birkinhez kötődik a Je t’aime… moi non plus (Szeretlek... én sem téged) című egykor botrányosnak tartott dal.

SergeGainsbourgGettyImages-107206063-122354.jpg

Serge Gainsbourg 1980-ban (Fotó/Forrás: Ulf Andersen/Getty Images, Hungary)

A hetvenes évek erotikus slágere helyett Serge Gainsbourg egyik legbotrányosabb szerzeménye a Nazi rock volt, meglehetősen kellemetlen szöveggel. Az elátkozott költő és provokátor szerepét magára öltő művész egyike volt kora legtermékenyebb énekes-dalszerzőinek, közel hatszáz dalt komponált, és minden zenei stílust kipróbált: írt klasszikus sanzont, rockot, a kubai ritmusok is hatottak rá, és ő vezette be a francia könnyűzenébe a rap-et. Ma a francia sanzon legjelentősebb megújítójának tartjuk, de belekóstolt a filmkészítésbe és az irodalomba is. Kiszámíthatatlan interjú alany volt, mindig tudott meglepetést okozni riportereknek, nem egyszer élő adásban. Saját bevallása szerint, az alkohol, nők és a Gitane aranyháromszögében élte le életét. Ő is, mint Alain Delon, napi két doboz mezítlábas Gitane-t szívott el. 

Gainsbourg - egy hősies élet

francia játékfilm, 2010.

Rendező-forgatókönyvíró, rendező: Joann Sfar

Főszereplők:

  • Eric Elmosnino (Serge Gainsbourg)
  • Lucy Gordon (Jane Birkin)

Fejléckép: Serge Gainsbourg és Jane Birkin 1977-ben / fotó: Impress Own/United Archives/Getty Images, Hungary

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.