Vizuál

Szorongásaink is elpárolognak az észt füstszaunákban

2024.01.31. 15:55
Ajánlom
Füstös-homályos izzasztókamra, fedetlen testrészek, nyers intimitás, mágikus rituálék, nevetés és sírás – a tradicionális észt szaunakultúrába vezet be minket a Smoke Saune Sisterhood című dokumentumfilm, amelynek szemkápráztató vizualitása valósággal megigézi nézőjét. 

Hipnotikus – ez a szó jutott eszembe, amikor először láttam a Smoke Sauna Sisterhood című dokumentumfilm előzetesét, úgyhogy nem is lepődtem meg aztán, hogy Anna Hints alkotásának hivatalos szinopszisa is ugyanezzel a kifejezéssel igyekszik a nézőket a moziba csábítani. Az élmény nem is múlta alul a várakozásaimat: a 2023-as Európai Filmdíjakon a legjobb európai dokumentumfilm díját elnyerő, másfélórás alkotás valósággal megigézi az embert, az értelmünket és az érzelmeinket egyaránt megszólítja különleges esztétikájával, illetve bensőséges hangulatával, lélektani mélységével.

SBY6QS_6-1-scaled-152029.jpg

Jelenet a Smoke Sauna Sisterhood című dokumentumfilmből (Fotó/Forrás: Mozinet)

A film egy női közösséget követ nyomon, akik rendszeresen összegyűlnek egy erdőben, hogy közösen szaunázzanak. Az izzasztókamra párás-homályos tereiben ülve, szó szerint és átvitt értelemben is meztelenre vetkőznek egymás előtt:

a hagyományos, már-már mágikus rituálék végrehajtása mellett ugyanis elsősorban nem tesznek mást, mint beszélgetnek.

A másfélórás alkotásban kizárólag az ő hangjukat halljuk, nincs narrátor, aki kifejtené nekünk az időnként látható szertartások jelentését, funkcióját, ehelyett az alkotók azt szeretnék elérni, hogy a szereplők helyzetébe képzelve magunkat mi is átéljük azt a különleges lelki-testi tisztulási folyamatot, amin a közösség tagjai végigmennek.

Erre pedig ez a film maradéktalanul képes, merthogy a méreganyagokkal együtt lassacskán félelmeik is párologni kezdenek: nyílt őszinteséggel tárják fel titkaikat, belső démonaikat. Időnként együtt nevethetünk velük – például a férfiak komikus szexuális szokásain –, míg később kénytelenek vagyunk velük együtt újraélni a legszörnyűbb traumáikat. A film legmegrázóbb pontja minden bizonnyal annak a nőnek a vallomása, aki tinédzser korában nemi erőszak áldozata lett. Ezek miatt a jelenetek miatt érdemes mindenkinek megfontolnia, mennyi sötétséget bír el a moziban ülve, másrészről ugyanakkor éppen ez a fajta szembenézés, a kimondás gesztusa teszi mámorítóan széppé és fájdalmasan felszabadítóvá ezt az alkotást.

SQSH32_X-1-scaled-152029.jpg

Jelenet a Smoke Sauna Sisterhood című dokumentumfilmből (Fotó/Forrás: Mozinet)

Az ok, amiért hipnotikusnak nevezhetjük a filmet, elsősorban mégsem a szereplők, hanem Ants Tammik operatőri munkájának köszönhető, aki

a forróságot sugárzó, füstös belső terekben mintha magát a nyers intimitást jelenítené meg vizuálisan,

de ugyanígy beszélhetnénk például a napfényben szikraként pattogó vízcseppekről is, amelyek olyan látványt nyújtanak, mintha valami szentséges, valóban tisztító, mennyei eső zúdulna a szereplőkre. Kézikamerájával zavarba ejtően közel húzódik hozzájuk, felnagyítja testrészeiket, apró kis mozdulataikat vagy éppen arcuk rándulását. Rendkívül különleges az a megoldása is, hogy sokszor nem arra fókuszál, aki éppen történetet mesél, hanem arra, aki hallgatja azt, így az érzelmi hatás még erősebb, hiszen valaki más reakcióin keresztül is kapcsolódhatunk az elmondottakhoz. Ilyen értelemben nemcsak a kimondás, de a hallgatás, az odafigyelés gesztusa is felértékelődik.

Talán közhely, de a Smoke Sauna Sisterhood tényleg egy olyan alkotás, amit érdemes mindenkinek látnia. Első ránézésre úgy tűnhet, női témákat jár körül, de ez az igazságtól messze áll. Valószínűleg nincs is olyan, hogy női téma. Emberi témák vannak, emberi bánatok és örömök, időtlen kihívások, amelyekkel meg kell küzdenünk – erre világít rá Anna Hints alkotása, na meg arra, hogy a rítus nem feltétlenül valamiféle elavult fogalom, hanem mindenkori emberi alapszükséglet.

Smoke Sauna Sisterhood

észt-francia-izlandi dokumentumfilm, 2023, 89 perc, 16+

Rendező: Anna Hints
Operatőr: Ants Tammik
Premier: február 1.
Forgalmazó: Mozinet

Fejléckép: Jelenet a Smoke Sauna Sisterhood című dokumentumfilmből (Fotó/Forrás: Mozinet)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.