Vizuál

Szurikáta-miniszobor köszönti a gyógyulni érkező gyerekeket a Bókay János utcában

2022.09.19. 17:05
Ajánlom
Kolodko Mihály a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért kezdeményezésére készítette el legújabb miniszobrát, amely mostantól az I-es Számú Gyermekgyógyászati Klinika kerítésén ülve fogadja a kis betegeket.

A nyolcadik kerületi Bókay János utca 53. szám alatti épület kerítésén elhelyezett néhány centiméteres alkotást Kolodko Mihály jótékony adományként készítette, és elsősorban a gyermekeknek ajánlja.

A figura kiválasztása sem véletlen: a szurikáta utal rá, hogy az 1-es típusú diabétesz kizárólag az azonnali és élethosszig tartó inzulininjekcióval – vagyis szurival – kezelhető és tartható egyensúlyban.

A művész és az alapítvány remélik, hogy a kis szobor, illetve az általa közvetített pozitív életszemlélet segíthet a gyerekeknek elfogadni saját betegségüket, valamint felhívja a figyelmet a betegségre.

Foto_MaronicsAnna_kihelyezes-162754.jpg

Kolodko Mihály a szurikáta miniszobor kihelyezésekor (Fotó/Forrás: Maronics Anna /Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért)

A szurikáta egy hátizsákkal érkezett a Bókay utcába, ezzel is jelezve, hogy a diabéteszes gyerekek nem indulnak el sehova a táskájuk nélkül, amelyben ott lapul az inzulininjekció, a gyümölcslé és szőlőcukor – vagyis a gyorsan felszívódó szénhidrátok.

Kolodko úgy tervezte meg szurikáta pontos helyét, hogy az közel legyen a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika diabétesz kórházi osztályához, valamint az alapítvány irodájához, ezzel is segítve, hogy a gyerekek könnyen rábukkanjanak.

Fejléckép: Kolodko Mihály legújabb miniszobra, a Szurikáta (fotó: Maronics Anna /Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért)

Nincs kompót! – A tizedes meg a többiek ihlette az új Kolodko-miniszobrot

Kapcsolódó

Nincs kompót! – A tizedes meg a többiek ihlette az új Kolodko-miniszobrot

Keleti Márton 1965-ös filmjének ikonikus jelenete adta az inspirációt Kolodko Mihály legújabb alkotásához, amely Budapesten, a Várkert Bazár közelében kapott helyet, egy kőkerítésen.

Miniszobor-házaspár árul virágot a Pasaréti térnél

Miniszobor-házaspár árul virágot a Pasaréti térnél

Kolodko Mihály a II. kerületi közösség kezdeményezésére készítette el Aranka néni és Béla bácsi szobrát, egykori virágos „bódéjuk” helyén – tudatta Őrsi Gergely polgármester.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.