Vizuál

Tagozati díjak, emelt életjáradékok

2016.12.06. 10:46
Ajánlom
A Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban 2016. december 5-én megtartotta évi második rendes közgyűlését, ahol kiosztották a tagozati díjakat, továbbá bejelentették az akadémikusi életjáradék 10 százalékos emelését.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta: hathatós bérfejlesztés lesz a kultúra területén is. Táncművészeti életjáradékot kapnak a legalább 25 évet szolgáló művészek (a november közepén megjelent hírrel kapcsolatban Novák Ferenc és Juronics Tamás már korábban elmondta a véleményét ), és 2017-ben 10%-kal emelkedik az akadémikusi életjáradékok összege is. Az államtitkár kitért több kulturális célú fejlesztésre: megújul az Operaház és a Budai Vigadó, valamint jelentős fejlesztésen esik át az Országos Széchényi Könyvtár és az Iparművészeti Múzeum is. A vidéki színházak fejlesztésére, épületeinek rendbehozatalára szintén nagy összegeket szán a kormány a közeljövőben.

A kulturális ágazat elismeréseiről szólva a Martin György-díj létrehozását említette Hoppál Péter, amit a népművészet területén adományoz a jövőben a tárca. Végül kitért arra is: az Építészeti Múzeum gyűjteményes anyagának gondozása 2017. január 1-jével az MMA feladatkörébe kerül át. A közgyűlésen Marosi Miklós építőművész, az MMA rendes tagja bemutatta a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház műhelyházának és próbacentrumának tervét. 

Fekete György, az MMA elnöke kitért a hamarosan átadásra kerülő budai Hild-villára, ami a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének leendő otthona, továbbá kiemelte, hogy 2017. április 24-én megnyílik az MMA immár negyedik – iparművészeti és tervezőművészeti – Nemzeti Szalon tárlata a köztestület intézményében, a Műcsarnokban.

A közgyűlésen átadták az Akadémia tagozati díjait. Az 1 millió forinttal járó elismerést évente egy alkalommal ítéli oda a köztestület, tagozatonként egy-egy személynek. Az idei díjazottak:

Alföldyné Dobozi Eszter költő – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Illyés Gyula-díja

Bántainé Sípos Éva zenetanár – a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díja;

Bárd Johanna grafikusművész – a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti-díja;

Borbély Jolán néptánckutató, etnográfus, pedagógus – Dr. Erdélyi Zsuzsanna-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti-díja;

Gyöngyössy Katalin színművész – a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díja;

Kelemen Károly festőművész, szobrászművész – a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti-díja;

Kilián István irodalomtörténész – Cs. Szabó László-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti-díja;

Szilágyi Lenke fotóművész – Szőts István-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti-díja 

Szövényi István építész – a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti-díja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Partitúra

„Sokszor mentem világgá” - vendégségben Bukta Imrénél

Érzékenység és hitelesség - egyaránt jellemzi Bukta Imre művészetét, és őt magát is. A Partitúra stábja vendégségben járt a művésznél mezőszemerei otthonában, mi is velük tartottunk, virágzó almafák alatt, a kertben beszélgettünk Bukta Imrével.
Vizuál képregény

 KÉP-regény: Az ördög torka

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a japán turistákkal kezdi.
Vizuál gyász

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.
Vizuál magazin

Nem szelfi

Nem minden önarckép szelfi, de minden szelfi önarckép.
Vizuál galéria

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.