Vizuál

Takashi Murakami munkáiból nyílik tárlat Versailles-ban

2010.09.12. 13:43
Ajánlom
Mosolygó virágok és manga figurák költöznek a Napkirály lakába.

A japán Warholként is emlegetett Murakami munkái egészen új megvilágításba helyezik a franciák talán legnagyobbra tartott, pompától roskadozó termeit. Bár Murakami nemzetközileg elismert művész, marketing szakemberként dolgozik a Louis Vuittonnak (neki köszönhető az új, összefűzött LV logo), forgatott Kirsten Dunsttal, a szabad szellemű francia közvéleményben mégis akadtak olyanok, akik helytelenítették a tárlat ötletét, mondván, hogy Murakami munkái nem passzolnak a patinás termekbe.
A képeket elnézve azonban sokkal inkább úgy tűnik, hogy egy egészen rendhagyó kiállítás született. Murakami mangákat idéző figurái, mosolygó virágai és furcsa Buddha szobrai különös fényben ragyognak az arany díszítette termekben, miközben új életet lehelnek az évszázados falakba. Versailles a művész számára a nyugati történelem legnagyobb szimbóluma, „ az eleganciára, a műveltségre és a művészetre való törekvés emléke, egy olyan világé, amiről a legtöbben csak álmodunk."

A kiállítás december 12-ig látogatható a Versailles-i kastélyban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.