Vizuál

Találkozás az Ördöggel és társaival a Kiscelli kriptájában

2016.08.29. 12:44
Ajánlom
Filozófia, pszichológia, spiritualizmus és színház különleges keveredésére kerül sor a hétvégén a Kiscelli Múzeumban.

Az Élőkép Színház Tarot Labirintusa kivételes előadásformát követ: kommunikációs helyzeteken keresztül önismereti előadásba, vagy ha úgy tetszik, filozofikus szerepjátékba hívja a nézőt. A díszlet ez alkalommal egy ókeresztény kripta, melyben a látogató egyénileg bolyong. Nem egy hagyományos színházi előadásról vagy színműről van tehát szó: itt a néző maga a főszereplő, aki a több ezer éves Tarot kártya szimbólumrendszerét követve, a belépéskor választott kártyalapok által diktált utat járhatja be, akár mind a 24-et. 

Élőkép Színház Tarot Labirintus

Élőkép Színház Tarot Labirintus

Az Octopus Tarot Labirintus 2003-2014 között 12 éven át minden évben felépült a Sziget Fesztiválon, és számos további fesztiválon Győrben (Győrkőcfesztivál), Budapesten, Újvidéken (INFANT) és Lille-ben (Lille 3000) is vendégszerepelt már. Ez a negyedik alkalom, hogy a programot a labirintus építménye nélkül rendezzük meg, ebben az évben is sikerrel szerepelt már a Varga Márton Kertészeti Iskola japánkertjében.

A Tarot Labirintusban 24 szereplővel találkozhat egyéni sorrendben. Egy órába átlagosan 6 találkozás fér bele, így aki minden szereplővel találkozni szeretne, annak a látogatás várhatóan közel 4 órás is lehet. A látogatást bármikor le lehet kerekíteni és be lehet fejezni, 18.30-kor pedig bezár a kripta.

Belépéskor huszonnégy lefordított kártyalap közül kell választani. E lapok életszerepeink több ezer éves szimbólumai, a Tarotkártya Nagy Arkánumai (az arkánum szó gyógyírt jelent). Ezek közül a belépő egyet fog megszemélyesíteni a kertben tett önismereti zarándoklat során a választott arkánum színének megfelelő kalapban.

Élőkép Színház Tarot Labirintus

Élőkép Színház Tarot Labirintus

Ha a látogató elindul önmagát megkeresni és megismerni, a kripta kis tereiben rá váró Élő Tükrök – a kártyalapokról megelevenedett Nagy Arkánumok – mutatnak fel reflexiókat az ő szerepük szemszögéből a látogató szerepének, akinek az a feladata, hogy felismerje, melyek számára azok a tükrök, melyek az ő személyiségét vagy a jelen életszerepét a leginkább tükrözik. A találkozások egyes élményeit érdemes menet közben lejegyzetelni, melyhez füzetet biztosítanak. Olyan alakokkal találkozhatunk, mint a Mágus, Papnő, Próféta, Válaszút, Kocsihajtó, Igazságosság, Remete, Akasztott, Mértékletesség, Ördög, Nap, Hold, Föld, stb.

Az előadás a látogatót arra inspirálja, hogy elgondolkodjon az élet különböző archetípusos alapfogalmairól – melyek a Tarot lapjaiban felismerhetők – azok viszonyáról, és ezek jelenlétéről a saját életében, aktuális élethelyzetében. Az önismereti út célja az, hogy a látogató megértse és megélje a szerepét, és azzal kapcsolatosan olyan felismeréseket, illetve elhatározásokat tegyen, melyek kihatnak majd az egyéni életére is.

Így működött a program a Szigeten:

Szeptember 3-án és 4-én a Kiscelli Múzeumban a látogatókkal egyénileg foglalkoznak, így a részvételi díj ennek megfelelően fél óránként 1500 Ft. Angolul is tartanak foglalkozásokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.