Vizuál

Tanulj állatokat rajzolni Agócs Írisztől!

2020.03.17. 16:50
Ajánlom
Eddig egy medve, egy lajhár és egy tacskó elkészítését tanulhattuk meg az egyik legkedveltebb magyar illusztrátor Facebook-oldaláról.

Agócs Írisz ráérzett, hogy az isolák és óvodák bezárása idején otthonmaradó kicsik valószínűleg hamar elunják majd a játékaikat, így kitalált valamit, amit minden nap várhatnak, sőt meg is mutathatják, milyen ügyesek!

Agócs a facebookos kezdeményezést a védjegyévé vált, Tandori Dezső könyvéhez is készített macikkal kezdte (ki tudta, hogy aki tud négyzetet rajzolni, az tud medvét is?), aztán a kommentelők kérései alapján folytatta a lajhárral és a virsliből képzett tacskókkal. Agócs Írisz, aki maga is kisgyerekes édesanya

olyan egyszerű lépésekre bontotta közkedvelt figuráinak rajzolását, hogy a legkisebbek számára is követhetővé váljon, illetve a kevesebb kézügyességgel megáldottaknak is legyen sikerélménye. 

 

Sokan sokféleképpen igyekeznek az otthoni időtöltést érdekesebbé tenni online mutatványokkal.
Ehhez csatlakozva, a személyes találkozókról sokak által ismerős - lépésről lépésre rajzolással szeretném a rajzolnivágyókat segíteni.

Mint tudjuk, mindenből lehet bármit rajzolni.
Ha az első lépés nehézséget okozna, mert krumplit nem tudsz rajzolni, rajzolhatsz kört, vagy téglalapot, és a többi lépést alkalmazva - csodálatos - de ugyanúgy egy medve lesz a végeredmény."

Ha kipróbáltátok a receptet és van kedvetek, kommentben mutassátok meg, hogy milyen medvéitek kerekedtek."

A vasárnap kezdődő kezdeményezésben kedden a tacskók voltak soron, a három nap alatt elért siker pedig magát az alkotót is meglepte:

Nagyon jó, hogy ti diktáljátok, hogy miket rajzoljunk, mert ez nekem is kihívás minden nap, és a nehezebbekre még gondolni sem merek  :), hogy fogom 6-7 lépésből megoldani. De nagyon élvezem a feladatot.

Íme a tacskó kutya... mert kutyából már most sokféle van a listán. Aki kolbászt tud rajzolni, tacsit is tud, és ha van kolbász, boldog a tacsi....

Továbbra is eszméletlen hálás vagyok, ha megmutatjátok, hogy kinél milyen rajzok készültek."

 

Agócs Írisz olyan szerzők műveit illusztrálja rendszeresen, mint Berg Judit, vagy Varró Dani, de a sikere nem korlátozódik hazánkra: jellegzetes állatfiguráival jelenik meg az ausztrál író-pszichológus, Shona Innes nehéz témákat a gyerekek nyelvén tárgyaló könyvsorozata is. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.