Vizuál

Tanulj állatokat rajzolni Agócs Írisztől!

2020.03.17. 16:50
Ajánlom
Eddig egy medve, egy lajhár és egy tacskó elkészítését tanulhattuk meg az egyik legkedveltebb magyar illusztrátor Facebook-oldaláról.

Agócs Írisz ráérzett, hogy az isolák és óvodák bezárása idején otthonmaradó kicsik valószínűleg hamar elunják majd a játékaikat, így kitalált valamit, amit minden nap várhatnak, sőt meg is mutathatják, milyen ügyesek!

Agócs a facebookos kezdeményezést a védjegyévé vált, Tandori Dezső könyvéhez is készített macikkal kezdte (ki tudta, hogy aki tud négyzetet rajzolni, az tud medvét is?), aztán a kommentelők kérései alapján folytatta a lajhárral és a virsliből képzett tacskókkal. Agócs Írisz, aki maga is kisgyerekes édesanya

olyan egyszerű lépésekre bontotta közkedvelt figuráinak rajzolását, hogy a legkisebbek számára is követhetővé váljon, illetve a kevesebb kézügyességgel megáldottaknak is legyen sikerélménye. 

 

Sokan sokféleképpen igyekeznek az otthoni időtöltést érdekesebbé tenni online mutatványokkal.
Ehhez csatlakozva, a személyes találkozókról sokak által ismerős - lépésről lépésre rajzolással szeretném a rajzolnivágyókat segíteni.

Mint tudjuk, mindenből lehet bármit rajzolni.
Ha az első lépés nehézséget okozna, mert krumplit nem tudsz rajzolni, rajzolhatsz kört, vagy téglalapot, és a többi lépést alkalmazva - csodálatos - de ugyanúgy egy medve lesz a végeredmény."

Ha kipróbáltátok a receptet és van kedvetek, kommentben mutassátok meg, hogy milyen medvéitek kerekedtek."

A vasárnap kezdődő kezdeményezésben kedden a tacskók voltak soron, a három nap alatt elért siker pedig magát az alkotót is meglepte:

Nagyon jó, hogy ti diktáljátok, hogy miket rajzoljunk, mert ez nekem is kihívás minden nap, és a nehezebbekre még gondolni sem merek  :), hogy fogom 6-7 lépésből megoldani. De nagyon élvezem a feladatot.

Íme a tacskó kutya... mert kutyából már most sokféle van a listán. Aki kolbászt tud rajzolni, tacsit is tud, és ha van kolbász, boldog a tacsi....

Továbbra is eszméletlen hálás vagyok, ha megmutatjátok, hogy kinél milyen rajzok készültek."

 

Agócs Írisz olyan szerzők műveit illusztrálja rendszeresen, mint Berg Judit, vagy Varró Dani, de a sikere nem korlátozódik hazánkra: jellegzetes állatfiguráival jelenik meg az ausztrál író-pszichológus, Shona Innes nehéz témákat a gyerekek nyelvén tárgyaló könyvsorozata is. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Slow Art Day a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán

A Ludwig Múzeumban áprilisban nyílt volna a Lassú élet – Radikális hétköznapok című kiállítás, amely a koronavírus-járvány miatt csak később lesz látható. A veszélyhelyzet miatt a szombati nemzetközi Slow Art Day múzeumba meghirdetett programjai is elmaradnak, a Ludwig azonban két online programot kínál, amelyek a lassú élethez és a kiállításhoz kapcsolódnak.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.