Vizuál

Tarkovszkij mesterműveit vetítik a Művészben

2023.05.25. 10:10
Ajánlom
Hétalkalmas vetítéssorozaton élhetjük át újra az orosz rendező legjobb filmjeit, legelső, Iván gyermekkora című háborús drámájától egészen az Áldozahozatalig.

„A művészet saját funkciója nem az, hogy gondolatokkal álljon elő, hogy koncepciókat hirdessen, hogy szolgáljon például, amint azt gyakran állítják. A művészet célja az, hogy felkészítse az embert a halálra, hogy felszántsa és bevesse lelkét, és megértőbbé tegye őt” – így összegezte egy alkalommal ars poeticáját Andrej Tarkovszkij, a 20. század filmművészetének egyik legmeghatározóbb alakja. Aki pedig ismeri a művész munkáit, az pontosan tudja, hogy ebből a felfogásból szemernyit sem engedett. Ortodox keresztényként filmjeire egész másként tekintett, mint ahogy a rendezők többsége.

Műveiben kérlelhetetlenül kereste a megváltás lehetőségeit, rajtuk keresztül imádkozott.

A művész számos rendező számára abszolút etalon. Ingmar Bergman a legnagyobbnak nevezte az orosz alkotót, Lars von Trier ugyancsak a legfontosabb példaképei közt említi, ráadásul neki címezte Antikrisztus című filmjét is. De szóba hozhatjuk akár Nuri Bilge Ceylant és Theodoros Angelopoulost is, ha pedig magyar példát keresünk, Tarkovszkij hatása vitathatatlanul tükröződik például Tarr Béla munkáin.

Tarkovszkij azon kevés rendezők egyike, aki egyetlen filmjével sem lőtt mellé, művészi felfogását újra és újra sikerült átültetnie aktuális alkotásába,

legyen szó akár történelmi témáról, sci-fibe hajló vízióról vagy apokaliptikus történetről. Épp ezért mindig kivételes lehetőség, ha örökérvényű munkáit nagyvásznon is átélhetjük – úgy, ahogy azok megérdemlik.

A Művész Art Moziban most lehetőségünk is nyílik erre, június 2. és július 14. között ugyanis hétalkalmas vetítéssorozatot tartanak a művész legjobb filmjeiből, amely során péntekenként láthatjuk legjobb munkáit, az Iván gyermekkorától egészen az Áldozathozatalig.

A vetítések időpontjai:

  • Június 2. Iván gyermekkora
  • Június 9. Andrej Rubljov
  • Június 16. Solaris
  • Június 23. Tükör
  • Június 30. Sztalker
  • Július 7. Nosztalgia
  • Július 14. Áldozathozatal

További részletek a Művész Art Mozi oldalán.

Fejléckép: Jelenet a Sztalker című filmből (Fotó/Forrás: Janus Films)

Ezek voltak a legjobb filmek 2022-ben

Kapcsolódó

Ezek voltak a legjobb filmek 2022-ben

Szubjektív listánkban kiemeljük azt a tíz filmet, amely a leginkább lenyűgözött minket 2022-ben. Pszichotikus vikingdráma, depresszív szuperhőstörténet, önironikus multiverzumfilm és gúnyos szatíra is remekül megfér egymás mellett válogatásunkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.