Vizuál

Tarkovszkij mesterműveit vetítik a Művészben

2023.05.25. 10:10
Ajánlom
Hétalkalmas vetítéssorozaton élhetjük át újra az orosz rendező legjobb filmjeit, legelső, Iván gyermekkora című háborús drámájától egészen az Áldozahozatalig.

„A művészet saját funkciója nem az, hogy gondolatokkal álljon elő, hogy koncepciókat hirdessen, hogy szolgáljon például, amint azt gyakran állítják. A művészet célja az, hogy felkészítse az embert a halálra, hogy felszántsa és bevesse lelkét, és megértőbbé tegye őt” – így összegezte egy alkalommal ars poeticáját Andrej Tarkovszkij, a 20. század filmművészetének egyik legmeghatározóbb alakja. Aki pedig ismeri a művész munkáit, az pontosan tudja, hogy ebből a felfogásból szemernyit sem engedett. Ortodox keresztényként filmjeire egész másként tekintett, mint ahogy a rendezők többsége.

Műveiben kérlelhetetlenül kereste a megváltás lehetőségeit, rajtuk keresztül imádkozott.

A művész számos rendező számára abszolút etalon. Ingmar Bergman a legnagyobbnak nevezte az orosz alkotót, Lars von Trier ugyancsak a legfontosabb példaképei közt említi, ráadásul neki címezte Antikrisztus című filmjét is. De szóba hozhatjuk akár Nuri Bilge Ceylant és Theodoros Angelopoulost is, ha pedig magyar példát keresünk, Tarkovszkij hatása vitathatatlanul tükröződik például Tarr Béla munkáin.

Tarkovszkij azon kevés rendezők egyike, aki egyetlen filmjével sem lőtt mellé, művészi felfogását újra és újra sikerült átültetnie aktuális alkotásába,

legyen szó akár történelmi témáról, sci-fibe hajló vízióról vagy apokaliptikus történetről. Épp ezért mindig kivételes lehetőség, ha örökérvényű munkáit nagyvásznon is átélhetjük – úgy, ahogy azok megérdemlik.

A Művész Art Moziban most lehetőségünk is nyílik erre, június 2. és július 14. között ugyanis hétalkalmas vetítéssorozatot tartanak a művész legjobb filmjeiből, amely során péntekenként láthatjuk legjobb munkáit, az Iván gyermekkorától egészen az Áldozathozatalig.

A vetítések időpontjai:

  • Június 2. Iván gyermekkora
  • Június 9. Andrej Rubljov
  • Június 16. Solaris
  • Június 23. Tükör
  • Június 30. Sztalker
  • Július 7. Nosztalgia
  • Július 14. Áldozathozatal

További részletek a Művész Art Mozi oldalán.

Fejléckép: Jelenet a Sztalker című filmből (Fotó/Forrás: Janus Films)

Ezek voltak a legjobb filmek 2022-ben

Kapcsolódó

Ezek voltak a legjobb filmek 2022-ben

Szubjektív listánkban kiemeljük azt a tíz filmet, amely a leginkább lenyűgözött minket 2022-ben. Pszichotikus vikingdráma, depresszív szuperhőstörténet, önironikus multiverzumfilm és gúnyos szatíra is remekül megfér egymás mellett válogatásunkban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán. 
Vizuál ajánló

Év végén érkezik a magyar mozikba Justine Triet Arany Pálma-díjas filmje

A Mozinet a közeljövőben négy, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott alkotást is elhoz Magyarországra, köztük a szemle idei fődíjas krimijét is. Mutatjuk, mikor láthatja a filmeket a hazai közönség.
Vizuál gyász

Elhunyt Kiss Imre régész, muzeológus

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója életének 68. évében hunyt el május 28-án. A Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.
Vizuál ajánló

Keleti Ágnes portréfilmjével kezdődik a XV. kerület vetítéssorozata

A Kertmozi15 vetítései során a közönség az elmúlt évek magyar filmterméseiből láthat néhány remek alkotást a Csokonai Művelődési és Rendezvényház kertjében.
Vizuál ajánló

Premierekkel és ötszázforintos jegyárakkal várja látogatóit a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.