Vizuál

Tárlatvezetés az MMA-ösztöndíjasok Departure kiállításán, a Pesti Vigadóban

2022.04.22. 15:00
Ajánlom
Gálhidy Péter szobrászművész, Iski Kocsis Tibor festőművész, valamint Mogán Orsolya művészettörténész tart tárlatvezetést a Departure című kiállításon. A tárlaton a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogram 2018–2021-es, végzős képzőművész ösztöndíjasainak munkáit adja közre a Pesti Vigadó.

Az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramja egy új, jelentős, közpénzből létrehozott mecenatúra, amelynek most első, 2018 és 2021 közti évfolyamának eredményeit adja közre a Pesti Vigadóban megtekinthető Departure kiállítás, és a tárlatot kísérő művészeti kiadvány.

Az MMA szándéka egyértelmű volt:

támogatást, hátteret és biztonságot kínálni az ösztöndíjasoknak a program három éve során, mely időt célzottan saját munkájuk, alkotói programjuk fejlesztésére fordíthatták.

A pályázatra 20 és 50 év közötti hazai és határon túli, figyelemre méltó alkotók jelentkezhettek. Végül tizenhét alkotóval indulhatott meg a kreatív folyamatokat szakmailag is végigkísérő, párbeszédekkel tarkított folyamat.

Monori Sebestyén: Térlégzés

Monori Sebestyén: Térlégzés (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Az első évfolyam beszámolói során fokozatosan rajzolódott ki, hogy ezek

az intenzív együttlétek, az ismerkedés, az alkotó folyamatokba való betekintés, a nagyon eltérő kifejezési módok feltárása a művészi megnyilvánulásoknak milyen széles variációsorát tudják felmutatni,

ezáltal összetett alapmatéria teremtődött a későbbi közös munkához. A három év alatt együtt töltött tizenkét nap még a szekcióvezető számára is a művészeti diskurzus vadonatúj, hatékony eszközévé vált. A harmadik beszámoló alatt már szinte tapinthatóvá érett a „véletlenszerűen” összekerült alkotók és a művészettörténész közösségi hálója.

7_INCZE_MO__ZES_Bizonyossa__g_110x100cm_2022_ko__ze__pre___sz-094445.jpg

Incze Mózes: Bizonyosság (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A második évben beütő világjárvány a személyes találkozást kizárta ugyan, de maradt az online tér kínálta kapcsolattartás. 2021 nyarán a már ismét személyes együttlét alkalmával a tizenhét ösztöndíjas összegezhette a féléves bezártság személyére és művészetére vetülő hatásait.

A megismert alkotói utak érdekes művészetlélektani és alkotásszociológiai tapasztalatokat eredményeztek a kiíró számára is az elmúlt három év során. Kirajzolódott, hogy

a folyamatosan működő ösztöndíjprogram a jövőben kiváló forrása lehet akár a művészi alkotás szociológiai, lélektani és filozófia tudományos kutatásainak is. 

Bizonyos karakterjegyek, úgy mint a művészet iránti elkötelezettség, a munkaszeretet, az értéktisztelet, a kíváncsiság, a makacsság, az elhivatottság egy olyan közös aurává formálódtak, amely egyúttal a tanulás, az épülés, fejlődés új kereteit is jelentette. Hiszen sem a közbeszédben, sem a valóságban nem létezik művész továbbképzés. Pedig valójában

valami nagyon hasonló működik már a hatvanas évek óta a szellemi élet „civil talaján”, így jöttek létre baráti körök, művésztelepek, szimpozionok.

E jelenség most akadémiai talajt kapott, ami állami támogatással remélhetőleg rendszerré épülhet.

13SZABOABELAnyaeslanyaolaj-vaszon90x12_0cm2019-094606.jpg

Szabó Ábel: Anya és lánya, olaj, vászon, 2019 (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A Vigadóban látható Departure kiállítás nem csupán egy sokszínű, változatos, magas szintű válogatás, hanem érett, kiforrott művészek érdek nélküli, intenzív egymásra figyelését, az ebből eredő elemelkedésüket, közös gazdagodásukat, vagyis egy magasabb, szélesebb szellemi horizontot is sugároz.

Departure - az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram 2018-2021. évi képzőművészeinek kiállítása

2022. március 18. - 2022. május 08.

Pesti Vigadó

Kurátor: Farkas Ádám professor emeritus, Kossuth-díjas szobrászművész, Az MMA elnökségi tagja

A kiállító művészek:

Balanyi Zoltán, Csomortáni Gál László, Erdélyi Gábor, Erős Apolka, Gálhidy Péter, Bódi Barbara, Incze Mózes, Iski Kocsis Tibor, Kodor Attila, Menasági Péter, Monori Sebestyén, Részegh Botond, Szabó Ábel, Szász Sándor, Verebics Ágnes.

Tárlatvezetések:

A rendezvényen a kiállításra szóló belépőjeggyel és előzetes regisztrációval lehet részt venni.

2022.április 27., 17:00

Részletek itt.

Regisztráció itt.       

2022. május 04., 17:00

Részletek itt.

Regisztráció itt.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Csomortáni Gál László: „harmatozzatok, égi magassok...!", vegyes technika, fára, 2021 (részlet) (forrás: Pesti Vigadó)

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.
Vizuál hír

40 dokumentumfilmmel bővült a Verziótéka

A Verzió Filmfesztivál online dokumentumfilmtára az elmúlt 18 év fesztiváljain bemutatott filmekből válogat, díjnyertes és közönségkedvenc alkotásokat egyaránt.
Vizuál hír

Erőss Zsolt éppen 20 éve ért fel a Mount Everest csúcsára

A valaha volt talán legnépszerűbb hegymászónk 2002. május 25-én, 10.30-kor, első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. Életéről Csoma Sándor rendezésében készül nagyjátékfilm, a Magasságok és mélységek teaser előzetese az évforduló alkalmából debütál.
Vizuál ajánló

Napszentület és tárlatvezetés a Pesti Vigadóban a Műtárgyak éjszakáján

Épülettörténeti sétára és tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket a Pesti Vigadó május 26-27-én, a Műtárgyak éjszakája eseménysorozat részeként.
Vizuál Film

„Zsigmond Vilmos neve a világ összes operatőrének hívószó” – interjú Szabó Éva Andreával

Immár hatodik éve rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, a világhírű, szegedi származású operatőr emléke és munkássága előtt tisztelegve. A szegedi fesztivál alapító-igazgatójával beszélgettünk az idei programról, a kihívásokról, és arról is, hogy mitől fesztivál egy fesztivál.