Vizuál

Tárlatvezetés az MMA-ösztöndíjasok Departure kiállításán, a Pesti Vigadóban

2022.04.22. 15:00
Ajánlom
Gálhidy Péter szobrászművész, Iski Kocsis Tibor festőművész, valamint Mogán Orsolya művészettörténész tart tárlatvezetést a Departure című kiállításon. A tárlaton a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogram 2018–2021-es, végzős képzőművész ösztöndíjasainak munkáit adja közre a Pesti Vigadó.

Az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramja egy új, jelentős, közpénzből létrehozott mecenatúra, amelynek most első, 2018 és 2021 közti évfolyamának eredményeit adja közre a Pesti Vigadóban megtekinthető Departure kiállítás, és a tárlatot kísérő művészeti kiadvány.

Az MMA szándéka egyértelmű volt:

támogatást, hátteret és biztonságot kínálni az ösztöndíjasoknak a program három éve során, mely időt célzottan saját munkájuk, alkotói programjuk fejlesztésére fordíthatták.

A pályázatra 20 és 50 év közötti hazai és határon túli, figyelemre méltó alkotók jelentkezhettek. Végül tizenhét alkotóval indulhatott meg a kreatív folyamatokat szakmailag is végigkísérő, párbeszédekkel tarkított folyamat.

Monori Sebestyén: Térlégzés

Monori Sebestyén: Térlégzés (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Az első évfolyam beszámolói során fokozatosan rajzolódott ki, hogy ezek

az intenzív együttlétek, az ismerkedés, az alkotó folyamatokba való betekintés, a nagyon eltérő kifejezési módok feltárása a művészi megnyilvánulásoknak milyen széles variációsorát tudják felmutatni,

ezáltal összetett alapmatéria teremtődött a későbbi közös munkához. A három év alatt együtt töltött tizenkét nap még a szekcióvezető számára is a művészeti diskurzus vadonatúj, hatékony eszközévé vált. A harmadik beszámoló alatt már szinte tapinthatóvá érett a „véletlenszerűen” összekerült alkotók és a művészettörténész közösségi hálója.

7_INCZE_MO__ZES_Bizonyossa__g_110x100cm_2022_ko__ze__pre___sz-094445.jpg

Incze Mózes: Bizonyosság (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A második évben beütő világjárvány a személyes találkozást kizárta ugyan, de maradt az online tér kínálta kapcsolattartás. 2021 nyarán a már ismét személyes együttlét alkalmával a tizenhét ösztöndíjas összegezhette a féléves bezártság személyére és művészetére vetülő hatásait.

A megismert alkotói utak érdekes művészetlélektani és alkotásszociológiai tapasztalatokat eredményeztek a kiíró számára is az elmúlt három év során. Kirajzolódott, hogy

a folyamatosan működő ösztöndíjprogram a jövőben kiváló forrása lehet akár a művészi alkotás szociológiai, lélektani és filozófia tudományos kutatásainak is. 

Bizonyos karakterjegyek, úgy mint a művészet iránti elkötelezettség, a munkaszeretet, az értéktisztelet, a kíváncsiság, a makacsság, az elhivatottság egy olyan közös aurává formálódtak, amely egyúttal a tanulás, az épülés, fejlődés új kereteit is jelentette. Hiszen sem a közbeszédben, sem a valóságban nem létezik művész továbbképzés. Pedig valójában

valami nagyon hasonló működik már a hatvanas évek óta a szellemi élet „civil talaján”, így jöttek létre baráti körök, művésztelepek, szimpozionok.

E jelenség most akadémiai talajt kapott, ami állami támogatással remélhetőleg rendszerré épülhet.

13SZABOABELAnyaeslanyaolaj-vaszon90x12_0cm2019-094606.jpg

Szabó Ábel: Anya és lánya, olaj, vászon, 2019 (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A Vigadóban látható Departure kiállítás nem csupán egy sokszínű, változatos, magas szintű válogatás, hanem érett, kiforrott művészek érdek nélküli, intenzív egymásra figyelését, az ebből eredő elemelkedésüket, közös gazdagodásukat, vagyis egy magasabb, szélesebb szellemi horizontot is sugároz.

Departure - az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram 2018-2021. évi képzőművészeinek kiállítása

2022. március 18. - 2022. május 08.

Pesti Vigadó

Kurátor: Farkas Ádám professor emeritus, Kossuth-díjas szobrászművész, Az MMA elnökségi tagja

A kiállító művészek:

Balanyi Zoltán, Csomortáni Gál László, Erdélyi Gábor, Erős Apolka, Gálhidy Péter, Bódi Barbara, Incze Mózes, Iski Kocsis Tibor, Kodor Attila, Menasági Péter, Monori Sebestyén, Részegh Botond, Szabó Ábel, Szász Sándor, Verebics Ágnes.

Tárlatvezetések:

A rendezvényen a kiállításra szóló belépőjeggyel és előzetes regisztrációval lehet részt venni.

2022.április 27., 17:00

Részletek itt.

Regisztráció itt.       

2022. május 04., 17:00

Részletek itt.

Regisztráció itt.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Csomortáni Gál László: „harmatozzatok, égi magassok...!", vegyes technika, fára, 2021 (részlet) (forrás: Pesti Vigadó)

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is. 
Vizuál ajánló

Őszi ének – Véssey Gábor lírai festményei a Pesti Vigadóban

Május 10-én nyílt meg a Munkácsy Mihály-díjas Véssey Gábor munkáit bemutató tárlat a Pesti Vigadóban. A július 7-ig látogatható kiállítás a 75 éves művész legújabb alkotásait vonultatja fel.