Vizuál

Tárlatvezetés az MMA-ösztöndíjasok Departure kiállításán, a Pesti Vigadóban

2022.04.22. 15:00
Ajánlom
Gálhidy Péter szobrászművész, Iski Kocsis Tibor festőművész, valamint Mogán Orsolya művészettörténész tart tárlatvezetést a Departure című kiállításon. A tárlaton a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogram 2018–2021-es, végzős képzőművész ösztöndíjasainak munkáit adja közre a Pesti Vigadó.

Az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramja egy új, jelentős, közpénzből létrehozott mecenatúra, amelynek most első, 2018 és 2021 közti évfolyamának eredményeit adja közre a Pesti Vigadóban megtekinthető Departure kiállítás, és a tárlatot kísérő művészeti kiadvány.

Az MMA szándéka egyértelmű volt:

támogatást, hátteret és biztonságot kínálni az ösztöndíjasoknak a program három éve során, mely időt célzottan saját munkájuk, alkotói programjuk fejlesztésére fordíthatták.

A pályázatra 20 és 50 év közötti hazai és határon túli, figyelemre méltó alkotók jelentkezhettek. Végül tizenhét alkotóval indulhatott meg a kreatív folyamatokat szakmailag is végigkísérő, párbeszédekkel tarkított folyamat.

Monori Sebestyén: Térlégzés

Monori Sebestyén: Térlégzés (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Az első évfolyam beszámolói során fokozatosan rajzolódott ki, hogy ezek

az intenzív együttlétek, az ismerkedés, az alkotó folyamatokba való betekintés, a nagyon eltérő kifejezési módok feltárása a művészi megnyilvánulásoknak milyen széles variációsorát tudják felmutatni,

ezáltal összetett alapmatéria teremtődött a későbbi közös munkához. A három év alatt együtt töltött tizenkét nap még a szekcióvezető számára is a művészeti diskurzus vadonatúj, hatékony eszközévé vált. A harmadik beszámoló alatt már szinte tapinthatóvá érett a „véletlenszerűen” összekerült alkotók és a művészettörténész közösségi hálója.

7_INCZE_MO__ZES_Bizonyossa__g_110x100cm_2022_ko__ze__pre___sz-094445.jpg

Incze Mózes: Bizonyosság (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A második évben beütő világjárvány a személyes találkozást kizárta ugyan, de maradt az online tér kínálta kapcsolattartás. 2021 nyarán a már ismét személyes együttlét alkalmával a tizenhét ösztöndíjas összegezhette a féléves bezártság személyére és művészetére vetülő hatásait.

A megismert alkotói utak érdekes művészetlélektani és alkotásszociológiai tapasztalatokat eredményeztek a kiíró számára is az elmúlt három év során. Kirajzolódott, hogy

a folyamatosan működő ösztöndíjprogram a jövőben kiváló forrása lehet akár a művészi alkotás szociológiai, lélektani és filozófia tudományos kutatásainak is. 

Bizonyos karakterjegyek, úgy mint a művészet iránti elkötelezettség, a munkaszeretet, az értéktisztelet, a kíváncsiság, a makacsság, az elhivatottság egy olyan közös aurává formálódtak, amely egyúttal a tanulás, az épülés, fejlődés új kereteit is jelentette. Hiszen sem a közbeszédben, sem a valóságban nem létezik művész továbbképzés. Pedig valójában

valami nagyon hasonló működik már a hatvanas évek óta a szellemi élet „civil talaján”, így jöttek létre baráti körök, művésztelepek, szimpozionok.

E jelenség most akadémiai talajt kapott, ami állami támogatással remélhetőleg rendszerré épülhet.

13SZABOABELAnyaeslanyaolaj-vaszon90x12_0cm2019-094606.jpg

Szabó Ábel: Anya és lánya, olaj, vászon, 2019 (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A Vigadóban látható Departure kiállítás nem csupán egy sokszínű, változatos, magas szintű válogatás, hanem érett, kiforrott művészek érdek nélküli, intenzív egymásra figyelését, az ebből eredő elemelkedésüket, közös gazdagodásukat, vagyis egy magasabb, szélesebb szellemi horizontot is sugároz.

Departure - az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram 2018-2021. évi képzőművészeinek kiállítása

2022. március 18. - 2022. május 08.

Pesti Vigadó

Kurátor: Farkas Ádám professor emeritus, Kossuth-díjas szobrászművész, Az MMA elnökségi tagja

A kiállító művészek:

Balanyi Zoltán, Csomortáni Gál László, Erdélyi Gábor, Erős Apolka, Gálhidy Péter, Bódi Barbara, Incze Mózes, Iski Kocsis Tibor, Kodor Attila, Menasági Péter, Monori Sebestyén, Részegh Botond, Szabó Ábel, Szász Sándor, Verebics Ágnes.

Tárlatvezetések:

A rendezvényen a kiállításra szóló belépőjeggyel és előzetes regisztrációval lehet részt venni.

2022.április 27., 17:00

Részletek itt.

Regisztráció itt.       

2022. május 04., 17:00

Részletek itt.

Regisztráció itt.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Csomortáni Gál László: „harmatozzatok, égi magassok...!", vegyes technika, fára, 2021 (részlet) (forrás: Pesti Vigadó)

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

„Mindegyik képen megjelennek a hőseim” – Korniss Péter 55 éve tartó széki meséi

Korniss Péter Várfok Galériában látható legújabb, Hosszú úton című kiállítása az erdélyi községbe, Székre vezet, ahová a fotóművész ötvenöt éve hazajár. Nemcsak fényképezni, hanem együtt lenni a község lakóival, akik időközben a barátai lettek.
Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.