Vizuál

Taroltak a női operatőrök a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

2021.09.27. 16:05
Ajánlom
A fesztivál fődíját, a Zsigmond Vilmos-díjat a Portré a lángoló fiatal lányról című francia film fényképezéséért Claire Mathon kapta, de a legjobb film, a legjobb kisfilm és a legjobb kísérleti film kategóriában is női operatőr kapott elismerést. A filmkritikus zsűri tagjaként vettünk részt a szegedi fesztiválon.

Különleges tudás az operatőröké. A technológia, a kamera birtoklása mellett elengedhetetlen, hogy impulzívan, az adott pillanatra reflektálva is tudjanak alkotni. Nélkülük elképzelhetetlen a film varázsa, a (mozgó)kép festői ők, bennük bíznak a színészek és rájuk támaszkodnak a rendezők. A filmrajongók tudják, milyen alapvető a szerepük egy film megszületésében, és nem csak a forgatásokon: az előkészítésben és az utómunkálatokban is társalkotók. Mégis, kevés olyan hely van a világon, mint a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, ahol a város szülöttje, a világhírű operatőr emléke előtt tisztelegve az operatőrök teljesítményére figyelnek, ahol a képi megfogalmazást, a film egyedi vizualitását jutalmazzák.  

A Filmkritikus zsűri tagjaként a fesztivál vendégei voltunk az elmúlt héten Szegeden, ahol a teltházas, megnyitó díszelőadáson Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjével és az azt követő közönségtalálkozóval kezdődött el a vetítéssorozat.

A rákövetkező napokban a versenyprogram mellett, részt vettünk Kardos Sándor, a fesztivál idei életműdíjas operatőrének mesterkurzusán, valamint az Origo Filmstúdió által kezdeményezett filmszakmai kerekasztal-beszélgetésen. A pandémia ellenére tavaly nem maradt el a fesztivál, ha szerényebb körülmények között is, de a második hullám előtt még éppen meg tudták tartani a vetítéseket. Idén, az immár ötödik Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon visszatért az élet a nemrég felújított, gyönyörű műemlék épület, a Belvárosi mozi termeibe. Szabó Éva Andrea, a fesztivál megálmodója, művészeti vezetője úgy tervezi, hogy jövőre újra a nyár elején rendeznék meg a fesztivált, gondolkodnak a kreatív dokumentumfilmek meghívásáról, és bíznak abban, hogy legközelebb már újra külföldről is fogadhatnak alkotókat. 

Az idei versenybe az előzsűri több mint 400 nevezésből válogatta ki a 11 nagyjátékfilmet, és a több blokkban vetített 30 rövid-, és kísérleti filmet. A világ minden tájáról érkeztek alkotások, Európa mellett láttunk Fülöp-szigeteki, dél-koreai, dél-amerikai és mexikói alkotásokat, a nagyjátékfilmes programban több mexikói és dél-amerikai film is szerepelt, olyan világhírű, sokszorosan díjazott alkotásokkal megmérettetve, mint az Élősködők, vagy a fődíjat elnyerő francia operatőr Claire Mathon filmje, a Portré a lángoló fiatal lányról mellett.

A szombat esti díjátadón a fesztivál egyik alapítója, Szabó Gábor zsűrielnök hangsúlyozta, az elmúlt évek során nagyot emelkedett az immár ötödik alkalommal megrendezett fesztivál presztízse, idén már a legmagasabb elismerésekkel rendelkező filmeket is nevezték a seregszemlére. Ugyanakkor egy új filmhez – korábbi sikereitől függetlenül – mindenki egyenlő eséllyel, a nulláról kezdhet hozzá, éppen ezért az idei díjazottak között szerepelnek pályájukat kezdő operatőrök és befutott művészek egyaránt.

Bántó Csaba operatőrnek, Hajdu Szabolcs Békeidő című filmjének fényképezéséért ítéltük oda a filmkritikusok zsűrijének díját, és szintén ő vehette át a Vision Team és a Special Grip Hungary által felajánlott „a legjobb fiatal operatőrnek” járó elismerést is. Mint Bántó Csabától megtudtuk, a pandémia miatt online debütált Békeidőt ő maga is Szegeden látta először moziban, nagyvásznon.

A kritikuszsűrit lenyűgözte a film vizuális megformálása – írtuk indoklásunkban a Békeidő operatőri munkájáról – az a mód, ahogyan a kamera fokozatosan tárja fel a szituációk térbeli és emberi környezetét.

A jelenetek hatásához a szokásosnál is nagyobb mértékben járul hozzá a világítás és az operatőri munka atmoszférateremtő ereje, ami hivalkodás, magamutogatás nélkül hoz létre emlékezetes, retinába égő képeket, ezzel segítve a film felkavaró tartalmának a közvetítését.

Hagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos filmfesztivál szakmai zsűrije életműdíjjal ismeri el valamely hazai operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Idén a zsűri döntése alapján Kardos Sándor – A kis Valentino, az Álombrigád, az Egészséges erotika, az Eldorádó, A legényanya, A hídember című filmek társalkotója – kapta az elismerést. Kardos Sándor több filmjét is műsorára tűzte a fesztivál, ő maga mesterkurzust tartott, valamint fotógyűjteményéből, a Hórusz Archívum képeiből, A bomlás virágai címmel nyílt kiállítás a szegedi Fekete Házban.

Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál díjazott operatőrei:

  • Fődíj - Zsigmond Vilmos-díj: Claire Mathon (Portré a lángoló fiatal lányról - rendező: Céline Sciamma) 
  • A legjobb nagyjátékfilm - Natalia Cuevas (Bosszú - rendező: Rodrigo Fiallega)
  • A legjobb kísérleti film - Hejüsz Betti (Még emlékszem - rendező: Chilton Flóra)
  • A legjobb kisjátékfilm - Vince Alina (Mónika nem akar a földön járni - rendező: Korom Anna)
  • Szeged város díja - Gyuricza Mátyás (Kelet - rendező: Dávid Attila)
  • A filmkritikus-zsűri díja - Bántó Csaba (Békeidő - rendező: Hajdu Szabolcs)
  • A legjobb fiatal művész - Bántó Csaba (Békeidő - rendező: Hajdu Szabolcs
  • A diákzsűri elismerése - Faraz Alam (Kanya - rendező: Apoorva Satish)
  • Az ezüsthaj zsűri díja - Jorge Carmona (Frontera Azul - rendező: Tito Köster, Jorge Carmona)

Fejléckép: Portré a lángoló fiatal lányról (fotó: Mozinet)

 

Online mutatják be Hajdu Szabolcs új filmjét

Kapcsolódó

Online mutatják be Hajdu Szabolcs új filmjét

Ezzel a Békeidő lesz az első magyar nagyjátékfilm, amely a neten debütál. A járványhelyzet következtében a mozik kényszerű bezárása sarkallta az alkotókat arra, hogy unikális módon online platformon forgalmazzák a nemrégiben elkészült alkotást. Közben egy címplágium-ügy is felütötte a fejét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Plusz

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
Vizuál ajánló

Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Klasszikus filmek celluloidról – új vetítéssorozat indul májusban

A Cinema Niche szervezésében új vetítéssorozat indul Celluloid Nights címmel május 5-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol 35 milliméteres filmszalagról láthatják a filmeket a nézők. Első alkalommal Terrence Malick háborús drámáját vetítik.