Vizuál

Taroltak a nők az idei Friss Húson

2023.06.08. 10:20
Ajánlom
A legjobb magyar élőszereplős rövidfilm Gyimesi Anna, a legjobb magyar animáció Buda Anna Flóra alkotása lett, de díjjal távozott Kováts Adél és Székely Rozi is. A legjobb nemzetközi rövidfilm a francia Roadtripper lett.

Június 7-én ért véget a 11. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amely teltházas vetítésekkel zajlott le a Puskin Moziban és a Városháza udvarban. A szemle nyerteseit szerdán jelentették be.

A magyar alkotásokat elbíráló zsűri tagjai Lisa Ogdie, a Sundance Filmfesztivál rövidfilmes vezetője, Julie Marnay, a European Short Pitch programigazgatója és Kuba Czekaj lengyel filmrendező voltak.

A legjobb magyar élőszereplős rövidfilmnek járó elismerést Gyimesi Anna alkotása, az Affrikáta című film kapta. 

Gyimesi Anna alkotása meglepett minket, a sztereotípiák felforgatásával és azzal, hogy összetett portrét mutatott be egy nőről, aki lányai árnyékából kiemelkedve magára irányítja a figyelmet, amiben már jó ideje nem volt része

– fogalmazott a zsűri.

A legjobb magyar animáció Buda Anna Flóra májusban Cannes-ban nemzetközi sikert elért 27 című filmje lett. Az indoklás szerint a film „káprázatos vizuális stílusával és filmes történetmesélésével olyan kortárs műalkotás, amely kézen fogja a nézőt és úgy kutatja a fiatalabb generáció fantáziáit és határait". A díj mindkét film esetében 300 ezer forint.

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

Kapcsolódó

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.

A legjobb színészi alakítás díját két színésznőnek ítélte oda a zsűri. Az elismeréseket az Affrikáta című film főszereplője, Kováts Adél, valamint a Nikó című film főszereplője, Székely Rozi kapta.

A legígéretesebb harminc év alatti rendező díját Korom Anna érdemelte ki a Nikó című filmért, amely a zsűri indoklása szerint

abszurd helyzeteken keresztül követi a szabadságra vágyó, új kezdeteket kereső karaktert.

A magyar versenyprogramban két különdíjat is kiosztottak Bögi Máté Az Úszó című alkotásának, valamint Hegyi Olivér A Szív kertje című animációs rövidfilmjének.

A legjobb nemzetközi film a Roadtripper lett, a francia Christophe Granger alkotása intenzíven és egyedi módon mutatja be az emberi kapcsolatok kiszolgáltatottságát és a társadalmi periférián élők törékeny életét.

Theó Augier Bonaventure játéka, jelenléte és szenvedélye egyszerűen kiemelkedő

– indokolta választását a zsűri.

A nemzetközi versenyprogram elismeréseiről Sasha Prokopenko filmforgalmazási szakember, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programigazgatója; Fülöp József animációs filmrendező és producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora; valamint a több nemzetközi díjjal is jutalmazott Bernáth Szilárd, a Larry rendezője döntöttek.

Az összegzés szerint idén is megrendezték a Friss Hús Pitchfórumát. A győztes Bárány Dániel lett, aki Toxik című filmtervéért vihette haza a 300 ezer forinttal járó Lovas Nándor-díjat. A zsűri különdíját Kenéz Ágoston Flódni című filmterve kapta, a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete 1 millió forint értékű díját pedig Schnabel Annabella Ennyit jelent, ha az ember felnőtt? című filmterve kapta.

A pitchfórum mellett idén először a kisfilmes forgatókönyvek fejlesztése is hangsúlyos szerepet kapott: a Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázattal és Workshoppal a Friss Hús szervezői új forgatókönyvíró tehetségek felkutatását és projektjeik fejlesztését tűzték ki célul. A több mint hatvan pályamű közül nyolc került be a workshopra, amely Kerékgyártó Yvonne író-rendező szakmai vezetésével, Fekete Ibolya rendező és Maruszki Balázs forgatókönyvíró mentorálásával zajlott. A nyolc döntős közül hárman (Balássy Fanni, Gál András, Kárpáti Jakab) pénzdíjat nyertek, fejenként 150 ezer forintot.

A díjazottak teljes névsora elérhető a Friss Hús oldalán

Fejléckép: A 2023-as Friss Hús nyertesei (Fotó/Forrás: Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál)

Mi a rövidfilm titka?

Kapcsolódó

Mi a rövidfilm titka?

A Friss Hús fesztivál alkalmából a rövidfilm titkának megfejtésére vállalkoztunk, a formátum előnyeire, hátrányaira, internetes lehetőségeire voltunk kíváncsiak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.