Vizuál

Tarr Béla: A Freeszfe számára a jövőt a nemzetközivé válás jelentheti

2023.02.27. 13:00
Ajánlom
A Freeszfe Egyesület külföldi egyetemek és a CEU támogatásával mindeddig meg tudta szervezni a képzéseit, és megoldotta a náluk végzettek diplomához jutását is – mondta Tarr Béla, az Egyesület elnöke a Klubrádiónak. A képzési program jövője azonban több ponton is kérdéses, ezek egyikére lehet válasz a nemzetközi akkreditáció.

A Freeszfe Egyesület azt követően jött létre, hogy a kulturális kormányzat modellváltás címén a Színház- és Filmművészeti Egyetem önrendelkezési jogainak nagy részét elvonta, és az intézményt egy kuratórium fennhatósága alá szervezte. Több hónapos aktív ellenállás és az egyetem elfoglalását követően végül több százan távoztak az Színművészetiről, tanárok, adminisztratív munkatársak és diákok egyaránt. Ők hozták létre a Freeszfe Egyesületet, ahol különböző művészeti stúdiumokon, workshopokon és közös alkotómunkán keresztül folyik a képzés. Az általuk létrehozott előadásokat, vizsgamunkákat szétszórva, különböző budapesti befogadóhelyeken, többek között a Trafóban, a Jurányi Házban, az Artus Stúdióban és a Pinceszínházban mutatják be.

Az Egyesület azonban nem rendelkezik egyetemi akkreditációval, nem adhat ki diplomát,

ezért a felsőbb éves hallgatókat az Egyesület által létrehozott Emergency Exit program keretén belül külföldi felsőoktatási intézmények fogadták be. Az együttműködések eredményeképpen 2022 októberében hat osztály át is vehette a végzettséget igazoló bizonyítványokat a CEU Nádor utcai épületében.

tarr2gordon-123442.jpg

Tarr Béla egy Freeszfe által szervezett nemzetközi filmes workshopon (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Freeszfe)

2022 őszén a Freeszfe Egyesület hat új képzést indított el többek között Ascher Tamás, Kárpáti Péter, Forgács Péter, Hudi László, Róbert Júlia és Romankovics Edit vezetésével. Ennek keretén belül a hallgatók színház és performansz képzésben, ének- és beszédképzésben, személyes színház képzésben és drámainstruktor képzésben vehetnek részt, valamint művészeti kommunikációt tanulhatnak, és egy színházcsináló osztály is elkezdte a tanulmányait.

Tarr Béla filmrendező, a Freeszfe Egyesület elnökségének vezetője a Klubrádiónak nyilatkozott az Egyesület jelenlegi helyzetéről és jövőbeli terveikről, lehetőségeikről. Elmondta, hogy a mostani végzősök diplomához jutása még biztosítva van a külföldi egyetemekkel való együttműködéseken keresztül: „egy csapat filmes Bécsben kap diplomát, a színészek Ludwigsburgban vagy Varsóban fognak gondoskodást kapni”.

Tarr meglátása szerint a nagy kérdés inkább az oktatási tevékenység jövőjére vonatkozik.

Az egyetemi akkreditációra ugyanis Magyarországon nincsen remény. Egy lehetséges megoldás lenne a program nemzetközivé válása,

ez azonban egyrészt azt jelentené, hogy a képzésnek tandíjassá kellene válnia, másrészt a különböző művészeti ágaknak nem egyformán szoros a kapcsolatuk az anyanyelvvel. Tarr úgy véli, a filmes közegben nem csupán könnyebb megoldani a nemzetköziséget, de „az egyre inkább globálissá váló világban elkerülhetetlen, hogy a külföldiek és a magyarok együtt tudjanak gondolkodni”.  Dolgoznak egy nemzetközi program kialakításán, és mind a filmes, mind a színházi vonalon találnának világhíres művészeket, akik idejönnek és workshopokat tartanak.

Merlin-felulnezet-2-151958.jpg

A felújított Merlin Színház látványterve (Fotó/Forrás: enbudapestem.hu)

A beszélgetésben esetleges játszóhelyként felmerül az egykori Merlin Színház épülete is. Ezzel kapcsolatban a Főváros 2022 júliusában jelentette be, hogy elkezdi az épület felújítását, és az elképzelések szerint „a felújított intézmény a jövőben közösségi, társadalmi és kulturális eseményeknek ad majd otthont”. A Klubrádió riportere egy kérdésben utalt rá, hogy információja szerint a Freeszfe nem fogja megkapni ezt az épületet. A Freeszefe Egyesület ettől függetlenül elindul a pályázaton, amit az épület hasznosítására fognak kiírni. Az elvi lehetőséggel kapcsolatban Tarr azt is elmondta, az oktatási tevékenységüket továbbra is a CEU-n folytatnák, de a felújított épület valóban ideális lenne számukra ahhoz, hogy a várossal szorosabb kapcsolatot tudjanak tartani.

Tarr Béla nem látja megnyugtatónak a náluk végzettek elhelyezkedési lehetőségeit sem: „Néha erős kétségeim vannak, de el-elkezdik” – válaszolja arra kérdésre, hogyan jutnak lehetőségekhez a képzésükből kikerülő pályakezdők a hazai színházakban. Azt is hozzáfűzi, hogy

a Freeszfe ennek ellenére nem egy gettó,

amibe be lennének zárva: nekik is vannak kapcsolataik, amiket „próbálnak fenntartani, és nem beletúrni mások életébe”.

Fejléckép: Tarr Béla a Freeszfe által szervezett nemzetközi filmes workshopon (fotó / forrás: Gordon Eszter)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál ajánló

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.