Vizuál

Tarr Béla: A Freeszfe számára a jövőt a nemzetközivé válás jelentheti

2023.02.27. 13:00
Ajánlom
A Freeszfe Egyesület külföldi egyetemek és a CEU támogatásával mindeddig meg tudta szervezni a képzéseit, és megoldotta a náluk végzettek diplomához jutását is – mondta Tarr Béla, az Egyesület elnöke a Klubrádiónak. A képzési program jövője azonban több ponton is kérdéses, ezek egyikére lehet válasz a nemzetközi akkreditáció.

A Freeszfe Egyesület azt követően jött létre, hogy a kulturális kormányzat modellváltás címén a Színház- és Filmművészeti Egyetem önrendelkezési jogainak nagy részét elvonta, és az intézményt egy kuratórium fennhatósága alá szervezte. Több hónapos aktív ellenállás és az egyetem elfoglalását követően végül több százan távoztak az Színművészetiről, tanárok, adminisztratív munkatársak és diákok egyaránt. Ők hozták létre a Freeszfe Egyesületet, ahol különböző művészeti stúdiumokon, workshopokon és közös alkotómunkán keresztül folyik a képzés. Az általuk létrehozott előadásokat, vizsgamunkákat szétszórva, különböző budapesti befogadóhelyeken, többek között a Trafóban, a Jurányi Házban, az Artus Stúdióban és a Pinceszínházban mutatják be.

Az Egyesület azonban nem rendelkezik egyetemi akkreditációval, nem adhat ki diplomát,

ezért a felsőbb éves hallgatókat az Egyesület által létrehozott Emergency Exit program keretén belül külföldi felsőoktatási intézmények fogadták be. Az együttműködések eredményeképpen 2022 októberében hat osztály át is vehette a végzettséget igazoló bizonyítványokat a CEU Nádor utcai épületében.

tarr2gordon-123442.jpg

Tarr Béla egy Freeszfe által szervezett nemzetközi filmes workshopon (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Freeszfe)

2022 őszén a Freeszfe Egyesület hat új képzést indított el többek között Ascher Tamás, Kárpáti Péter, Forgács Péter, Hudi László, Róbert Júlia és Romankovics Edit vezetésével. Ennek keretén belül a hallgatók színház és performansz képzésben, ének- és beszédképzésben, személyes színház képzésben és drámainstruktor képzésben vehetnek részt, valamint művészeti kommunikációt tanulhatnak, és egy színházcsináló osztály is elkezdte a tanulmányait.

Tarr Béla filmrendező, a Freeszfe Egyesület elnökségének vezetője a Klubrádiónak nyilatkozott az Egyesület jelenlegi helyzetéről és jövőbeli terveikről, lehetőségeikről. Elmondta, hogy a mostani végzősök diplomához jutása még biztosítva van a külföldi egyetemekkel való együttműködéseken keresztül: „egy csapat filmes Bécsben kap diplomát, a színészek Ludwigsburgban vagy Varsóban fognak gondoskodást kapni”.

Tarr meglátása szerint a nagy kérdés inkább az oktatási tevékenység jövőjére vonatkozik.

Az egyetemi akkreditációra ugyanis Magyarországon nincsen remény. Egy lehetséges megoldás lenne a program nemzetközivé válása,

ez azonban egyrészt azt jelentené, hogy a képzésnek tandíjassá kellene válnia, másrészt a különböző művészeti ágaknak nem egyformán szoros a kapcsolatuk az anyanyelvvel. Tarr úgy véli, a filmes közegben nem csupán könnyebb megoldani a nemzetköziséget, de „az egyre inkább globálissá váló világban elkerülhetetlen, hogy a külföldiek és a magyarok együtt tudjanak gondolkodni”.  Dolgoznak egy nemzetközi program kialakításán, és mind a filmes, mind a színházi vonalon találnának világhíres művészeket, akik idejönnek és workshopokat tartanak.

Merlin-felulnezet-2-151958.jpg

A felújított Merlin Színház látványterve (Fotó/Forrás: enbudapestem.hu)

A beszélgetésben esetleges játszóhelyként felmerül az egykori Merlin Színház épülete is. Ezzel kapcsolatban a Főváros 2022 júliusában jelentette be, hogy elkezdi az épület felújítását, és az elképzelések szerint „a felújított intézmény a jövőben közösségi, társadalmi és kulturális eseményeknek ad majd otthont”. A Klubrádió riportere egy kérdésben utalt rá, hogy információja szerint a Freeszfe nem fogja megkapni ezt az épületet. A Freeszefe Egyesület ettől függetlenül elindul a pályázaton, amit az épület hasznosítására fognak kiírni. Az elvi lehetőséggel kapcsolatban Tarr azt is elmondta, az oktatási tevékenységüket továbbra is a CEU-n folytatnák, de a felújított épület valóban ideális lenne számukra ahhoz, hogy a várossal szorosabb kapcsolatot tudjanak tartani.

Tarr Béla nem látja megnyugtatónak a náluk végzettek elhelyezkedési lehetőségeit sem: „Néha erős kétségeim vannak, de el-elkezdik” – válaszolja arra kérdésre, hogyan jutnak lehetőségekhez a képzésükből kikerülő pályakezdők a hazai színházakban. Azt is hozzáfűzi, hogy

a Freeszfe ennek ellenére nem egy gettó,

amibe be lennének zárva: nekik is vannak kapcsolataik, amiket „próbálnak fenntartani, és nem beletúrni mások életébe”.

Fejléckép: Tarr Béla a Freeszfe által szervezett nemzetközi filmes workshopon (fotó / forrás: Gordon Eszter)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Vizuál ajánló

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.