Vizuál

Társításaim – Erdélyi Gábor kiállítása a Szentendrei Képtárban

2023.09.22. 10:45
Ajánlom
Erdélyi Gábor munkáiból nyílik kiállítás TÁRSÍTÁSAIM címmel az IKON – Szentendrei Képtárban szeptember 30-án. A számos kísérőprogrammal jelentkező tártlat október 1. és december 31. között látogatható.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Erdélyi Gábor a 90-es években induló művész, az ezredfordulón már generációjának egyik reprezentáns művésze, a képzőművészeti médiumok határterületeire viszi el a látogatót. Alapkoncepciója szerint a művei „banálistól a szokatlanon át a fenségesig terjedő, többnyire illogikus kettősségek szimbiózisában válnak képekké. E munkák metaforák és tűnődések, miközben szándékaim szerint segítenek az életünkre vonatkoztatható pólusokat összebékíteni” – vallja.

7Balesethianyharmonia2021akrilpolikarbonatfafem54x44x65cm-min-112606.jpg

Erdélyi Gábor: Baleset, hiány, harmónia, 2021, akril, polikarbonát, fa, fém, 54×44×6,5 cm (Fotó/Forrás: IKON – Szentendrei Képtár / FMC)

Erdélyi olyan kölcsönhatásban álló képobjektek formájában fejti ki a műfajának vizuális, és elméleti kritikáját is érintő koncepcióit, amelyekben már nem működnek a művészettörténeti nyelvezet általános fogalmai. Egyetlen ponton tartja szigorú határok között tevékenységét, és ez a munkáinak végletekig professzionális technikai kidolgozottsága. Sajátos filozófiája az állítás (meggyőződés) és tagadás (kétely) kibillenthető egyensúlyát keresi, amely paradox módon a kép hiányát helyezi fókuszába, és téma helyett az üresség, a bizonytalanság és az elgondolás (idea) megjelenítésének igényén épül fel.

Ebben az ambivalens rendszerben a művész egyik eszköze a képet óvni szándékozó tárolódoboz, és az ismeretlen, anyagiságában nem létező kép.

ejjel_nappal-112704.jpg

Erdélyi Gábor: Éjjel-nappal, 2022, akril, vászon, selyem, tüll, 90×65 cm (Fotó/Forrás: IKON – Szentendrei Képtár / FMC)

A megvalósulás két végpontja – az áthatolhatatlan anyag (márvány) és a leheletfinom tüll fedte, keretbe foglalt anyagtalanság áttűnésének végtelen könnyűsége – között történik. A kiállítás egyik kulcsműve (és kakukktojása is) a tökéletesen kivitelezett, rendkívüli pontossággal megalkotott képek között egy hibás, sőt félbetörött objekt: a Baleset, hiány, harmónia című munka, amelynek látványosan megrepedt polikarbonát dobozkeretében metaforikusan fejeződik ki egy elmesélt élettörténet, a sérülés, a hiány, a lebegés után megtalált egyensúly vagy megnyugvás.

Erdélyi Gábor: Társításaim

  • IKON – Szentendrei Képtár, Fő tér 2-5.
  • 2023. október 1.–december 31.

Megnyitó: 2023. szeptember 30. szombat 17:00

A kiállítást megnyitja: Zsikla Mónika művészettörténész

Kurátor: Muladi Brigitta

Kilatas_a_marvanyra_2022_akrilmarvany_60x45x23cm_reszlet-112606.jpg

Erdélyi Gábor: Kilátás a márványra, 2022, akril, márvány, 60x45x2,3 cm, részlet (Fotó/Forrás: IKON – Szentendrei Képtár / FMC)

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

  • október 12. csütörtök, 18:00

Kurátori tárlatvezetés Muladi Brigitta művészettörténésszel

  • október 28. szombat, 17:00    18+

Múzeumi Mesék Nagy Luca coach-, és meseterapeutával

  • november 9. csütörtök, 18:00

A művész szemével: Erdélyi Gábor és a kurátor tárlatvezetése

  • december 29. péntek, 18:00

Finisszázs

 

A programok belépőjeggyel látogathatók.

Az IKON-kiállításokhoz egyedi szitanyomat-mappák készülnek. A Ferenczy Múzeumi Centrum gondozásában készült mappák laponként és egyben is megvásárolhatók, érdeklődni az IKON-kiállítások kurátoránál, Muladi Brigittánál lehet: [email protected].

További információ ide kattintva! »»»

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Erdélyi Gábor: Éjjel-nappal, 2022 (részlet) (fotó/forrás: IKON – Szentendrei Képtár / FMC)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Vizuál ajánló

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Vizuál hír

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.
Vizuál ajánló

Filmek a valóságról, a művészet erejével – januárban jön a 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A jubileumi szemlén a közönség több mint kétszáz vetítésen vehet részt Budapesten, illetve tíz másik nagyvárosban. A legizgalmasabb hazai és nemzetközi dokumentumfilmek mellett az alkotókkal és szakértőkkel is találkozhatunk a fesztivál során. 
Vizuál ajánló

A művészet és az etnográfia termékeny találkozása a Néprajzi Múzeumban

November 30-án megnyílt A kétely felfüggesztése című új, kortárs képzőművészeti kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A kiállítótérben a néprajz és a kortárs művészet kérdései, válaszai, képviselői keresztezik egymást.