Vizuál

Tate a csúcson

2010.09.13. 12:52
Ajánlom
A Tate-birodalom látógatószáma felzárkózott a Louvre mögé.

A négy galériából álló brit Tate-hálózat a második helyre zárkózott fel a Louvre mögé a világ legsikeresebb múzeumainak rangsorában ‒ mondta Nicholas Serota, a Tate igazgatója.
Az intézmény éves jelentését ismertetve Serota elmondta, hogy a 2009-2010-es szezonban összesen hétmillió látogató kereste fel a Tate valamelyik galériáját, a londoni Tate-et, a szintén londoni Tate Modernt, valamint a liverpooli és a St. Ives-i galériát.
A művészeti birodalom idén 296 alkotással bővítette kollekcióját, amely 16,8 millió euró értékben festményekkel, rajzokkal, installációkkal vált gazdagabbá.
Az említett szezonban a Tate Simon Baker személyében kinevezte első fotóművészeti megbízottját, fényképgyűjteményét pedig olyan nagyságok felvételeivel bővítette mint Bill Brandt, Brassai, Henri Cartier-Bresson és Edward Weston, de a galériák kollekciói is kiváló művészek munkáival szaporodtak. Ezek közül Serota kiemelte a kubai Tania Bruguera performanszát, Patrick Caulfield brit művész utolsó festményét, valamint az Arte Povera (szegény művészet) olasz irányzat képviselőinek ‒ Giovanni Anselmo, Alighiero Boetti, Marisa Merz, Pino Pascali, Gilberto Zorio ‒ alkotásait.

Mindez persze nem is olyan meglepő, mikor a gyűjtemény gyarapítás mellett kiváló tárlatokkal is várják az érdeklődőket, mint például a szeptember végén nyíló Gauguin-, vagy a jövő tavasszal nyíló retrospektív Miró-kiállítás, amely ötven év óta először fogja egybe a művész életművét a londoni Tate galériában.
A 2011. április 14-én nyíló tárlat szeptember 11-ig lesz látogatható, és a The Ladder of Escape (A menekülés lajtorjája) címet viseli majd. A nagyszabású kiállítás a spanyol művész 150 olajfestményét, papírra vetett műveit és szobrait foglalja magában, a tárlatra szánt alkotások egy része a világ különböző tájain található magángyűjteményekből érkezik Londonba.
A kiállításon igyekeznek bemutatni Miró munkásságának kontextusát, beleértve politikai hitvallását és a katalán származásának, valamint a spanyol polgárháborúnak, valamint a Franco-rezsimnek az alkotói tevékenységére gyakorolt hatásait.
A Tate Miró minden korszakából igyekezett a legnagyobb hatású alkotások közül válogatni, a londoni közönség a katalán művész leghíresebb műveivel is találkozhat.

Forrás: MTI

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Oscar Wilde meglóg a fegyházból Banksy új falfestményén

A börtönből összekötözött lepedőkön át szökő foglyot ábrázoló graffiti jelent meg keddre virradóra a híres readingi fegyház téglafalán.
Vizuál Film

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.
Vizuál hír

Fényfestőversenyt hirdet a Zsolnay Fényfesztivál

Bár a tavalyi Zsolnay Fényfesztivált a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, a pécsi fesztivál szervezői idén igazán látványos akcióra készülnek. A programsorozat legnagyobb attrakciója egy nemzetközi fényfestőverseny lesz.
Vizuál hír

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál hír

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.