Vizuál

Tate a csúcson

2010.09.13. 12:52
Ajánlom
A Tate-birodalom látógatószáma felzárkózott a Louvre mögé.

A négy galériából álló brit Tate-hálózat a második helyre zárkózott fel a Louvre mögé a világ legsikeresebb múzeumainak rangsorában ‒ mondta Nicholas Serota, a Tate igazgatója.
Az intézmény éves jelentését ismertetve Serota elmondta, hogy a 2009-2010-es szezonban összesen hétmillió látogató kereste fel a Tate valamelyik galériáját, a londoni Tate-et, a szintén londoni Tate Modernt, valamint a liverpooli és a St. Ives-i galériát.
A művészeti birodalom idén 296 alkotással bővítette kollekcióját, amely 16,8 millió euró értékben festményekkel, rajzokkal, installációkkal vált gazdagabbá.
Az említett szezonban a Tate Simon Baker személyében kinevezte első fotóművészeti megbízottját, fényképgyűjteményét pedig olyan nagyságok felvételeivel bővítette mint Bill Brandt, Brassai, Henri Cartier-Bresson és Edward Weston, de a galériák kollekciói is kiváló művészek munkáival szaporodtak. Ezek közül Serota kiemelte a kubai Tania Bruguera performanszát, Patrick Caulfield brit művész utolsó festményét, valamint az Arte Povera (szegény művészet) olasz irányzat képviselőinek ‒ Giovanni Anselmo, Alighiero Boetti, Marisa Merz, Pino Pascali, Gilberto Zorio ‒ alkotásait.

Mindez persze nem is olyan meglepő, mikor a gyűjtemény gyarapítás mellett kiváló tárlatokkal is várják az érdeklődőket, mint például a szeptember végén nyíló Gauguin-, vagy a jövő tavasszal nyíló retrospektív Miró-kiállítás, amely ötven év óta először fogja egybe a művész életművét a londoni Tate galériában.
A 2011. április 14-én nyíló tárlat szeptember 11-ig lesz látogatható, és a The Ladder of Escape (A menekülés lajtorjája) címet viseli majd. A nagyszabású kiállítás a spanyol művész 150 olajfestményét, papírra vetett műveit és szobrait foglalja magában, a tárlatra szánt alkotások egy része a világ különböző tájain található magángyűjteményekből érkezik Londonba.
A kiállításon igyekeznek bemutatni Miró munkásságának kontextusát, beleértve politikai hitvallását és a katalán származásának, valamint a spanyol polgárháborúnak, valamint a Franco-rezsimnek az alkotói tevékenységére gyakorolt hatásait.
A Tate Miró minden korszakából igyekezett a legnagyobb hatású alkotások közül válogatni, a londoni közönség a katalán művész leghíresebb műveivel is találkozhat.

Forrás: MTI

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.