Vizuál

Tavaszi beindulás

2012.03.31. 13:07
Ajánlom
A Negyed6Negyed7 Fesztivál idén április 6. és 14. között is egy rakat programmal vár - a Marom Klub Egyesület és a kapcsolódó helyszínek szervezői Pészach apropóján közösségi és kulturális eseményekkel töltik meg a zsidónegyedet: lesznek kiállítások, városi séták, koncertek és persze beszélgetések is.

A tavaszi Negyed6Negyed7 Fesztivál fókuszában a közösségteremtő helyek és a térteremtő közösségek állnak. A szervezők hite és üzenete, hogy alulról szerveződő módon, civilek bevonásával is lehetséges közösen alakítani a negyed történetét és arculatát. A téma aktualitását adja, hogy az elmúlt években sorra zártak be, alakultak át, vagy kényszerültek költözésre olyan várostörténeti szempontból is meghatározó közösségi színterek, mint a Tűzraktér, a Kultiplex, a Gödör Klub, a Trafó és a sor még hosszan folytatható lenne. A szervezők célja nem a kesergés és még csak nem is a régi szép emlékek felidézése, hanem olyan közösségi aktivitások bemutatása és ösztönzése, melyek segítségével mi, városlakók nem elszenvedői, de aktív alakítói is lehetünk a bennünket körülvevő társadalmi és kulturális környezetnek.

A télen nagy sikert aratott városi séták hagyománya folytatódik, ezúttal a városrész multikulturális vonatkozásait, a negyed szakrális épületeit, a száz éves bérházak és paloták világát fedezhetik fel a vállalkozó szelleműek. A Bálint Ház kincskereső túrát indít a városban, az Izraeli Kulturális Intézet és a Mózes Ház pedig vallási programokkal várja a városlakókat. A Hét a hétben színházi eseménysorozat részeként a budapesti zsidónegyed történetei elevenednek meg Sarah Gancher new yorki drámaíró szövegein keresztül. A helyspecifikus eseményekben generációk és helyszínek, múlt és jelen kerülnek párbeszédbe egymással. Gancher két évet élt Magyarországon, melynek révén különleges nézőpontból képes láttatni a magyar valóságot darabjaiban, melyek közül a Széder felolvasó-színházi keretek között lesz látható a fesztiválon. A Sirály Közösségi Tér alternatív Széder estet tart, és világzenei programok sokaságát rendezi meg. A fesztivál talán legérdekesebb momentuma pedig egy híres kanapé kalandos életét dokumentáló fotó kiállítás és installáció lesz a Kisüzem és a Sirály közös szervezésében.

A fesztivál sűrű programjából részletesebben kiszemezgettük az építészettel kapcsolatos beszélgetéseket, sétákat és a kiállításokat.

Városi séták

Április 7. szombat 10.00 - Klauzália városismereti séta
Kemény Mária város- és művészettörténész vezetésével lehet bebarangolni a régi Budapest egyik központi terét, feldezeni elfelejtett kerteket és megismerni a környék házainak történetét. A túrán részvevők húsz százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg a "Séták a Zsidónegyedben" című kétnyelvű könyvet, amelyből legközelebb akár mi is tarthatunk vezetést. A sétára a Klauzál13 facebook oldalán tudtok feliratkozni.
Találkozó: Klauzál13 Vince Könyvesbolt és Kortárs Galéria

Április 7. szombat 14.00 - 100 éves paloták - séta Szolga Zsófival
Árkád Bazár, Hungáriafürdő, Grünwald ház, Jálics ház. A zsidónegyed a legszebb eklektikus, szecessziós, artdeco stílusú épületeit lehet felfedezni és megismerkedni séta közben a történeteiket.
Találkozó: Mozaik Teaház (minden résztvevő vendég egy teára vagy kávéra)

Április 8. vasárnap 14.00 - Old Jewish district at Pest - English guided tour
Meeting point: Mozaik Teaház (Mozaik Teahouse, see map). Be our guest for a cup of hot coffee or tea before the tour!

Április 10. kedd 15.00 - Multikulturális zsidónegyed - séta Piroch Katával
Találkozó: Mozaik Teaház (minden résztvevő vendég egy teára vagy kávéra)

Április 14. szombat 11.00 - Ismered a házam? Hajlék túra a 6-7. kerületben
Egy hajléktalanságot megtapasztalt szomszédunk segítségével az ismerős 6-7. kerületi utcákat, tereket lehet bejárni ismeretlen nézőpontból. Mert fedéllel vagy fedél nélkül, a tavasz mindenkié, de nincs mindenkinek joga, lehetősége. A séta során arról is szó lesz, mit jelent a hajléktalanság a gyakorlatban a decemberi jogszabályváltozások után.
Találkozó: a kürt utcai Fürdő előtt (Budapest, VII. Kerület, Kürt utca 4.).

Április 14. szombat 14.00 Belső - Erzsébetváros szakrális zsidó emlékei mentén - séta Szolga Zsófival
Dohány utcai Nagyzsinagóga, Rumbach utcai zsinagóga, Kazinczy utcai ortodox zsinagóga, Mikve (kívülről).
Találkozó: Mozaik Teaház (minden résztvevő vendég egy teára vagy kávéra)

Bálint Ház

Április 14. szombat 16.00 - Portya indul!
Fedezd fel a zsidónegyed eddig ismeretlen zugait, válaszolj a kérdésekre, készítsd el a fotókat, oldd meg a feladatokat, mindezt minél gyorsabban!  A Bálint Ház a pészachi Negyed6Negyed7 fesztivál keretében egyéni versenyzők, családok és csoportok (3-4 fő) számára városrész-felfedező játékot hirdet. A portyát két óra alatt kell teljesíteni gyalogosan és/vagy kerékpárral - számít a gyorsaság és az elért pontok száma is! Minden indulót egy pohár limonádéval inspirálunk és támogatunk a nagy feladat véghezvitelében.
Találkozó: Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16.

Dobló Bor&Bár

Április 6. péntek 19.00 - "Kézi" Fotókiállítás a kezdetektől mostanáig: Hogyan épült fel a város legszebb borbárja?

Fogasház

Április 12. csütörtök 19.00 Gáspár Olivér kiállítás megnyitója
Április 13. péntek 19.00 Vágner Orsi
Fejre! kiállítás megnyitója

Kisüzem, Sirály

Április 7. szombat 19.00 - A kanapé projekt interaktív kiállítás megnyitó
Dürer kávéház, Eckermann, Sirály, Kisüzem. A helyszínek közös nevezője, hogy életünk meghatározó kulturális közösségi terei, melyek mindannyiunk számára otthonos és biztonságos találkozási pontokat jelentettek és jelentenek. Az elmúlt tíz évben sokat változtunk, helyek múltak el és születtek újak, társaságunkból is sokan kiléptek és számos új tag is közénk került. Ám az, hogy mi egy közösség vagyunk, nem vitás és ennek az élménynek emblematikus szereplője a mindig velünk mozgó-költöző Kanapé.  Horváth Győző a fejébe vette, hogy összeállítja a Kanapé memoárját. Hónapokig tartó gyűjtő-kutató munka mellett éveken át fotózta is hétköznapjait, duhaj éjszakáit és álmos reggeljeit. Ebből az összegyűlt képanyagból láthat most válogatást a közönség párhuzamosan a Sirályban és a Kisüzemben.

Klauzál13 Vince Könyvesbolt és Kortárs Galéria

Április 11. szerda 18.00 - Zsidó negyedet konstruálunk (Gantner B. Eszter előadása)
"2005 óta foglalkozunk folyamatosan különféle formációkban az európai városokban kialakult zsidó kulturális térrel. Ez a létrejött, vagy éppen létrehozott kulturális tér  többnyire bizonyos zsidó építészeti emlékek köré rendeződve jelent meg fesztiválok, kiállítások, klezmerkoncertek, szemikóser éttermek formájában. Sokszor olyan városokban, ahol  a második világháború óta nincs zsidó jelenlét. De kell-e ez egyáltalán?  Hogyan és honnan támadt az érdeklődés, kik és miért szervezik/konstruálják ezt a teret? Mennyire zsidó még ez a tér? Illetve ki és mi szabja meg mit is jelent ebben az összefüggésben. hogy zsidó? A felvetett kérdések mentén kíséreljük meg a konstruált zsidó kulturális tér és zsidónegyed jelenségét megragadni."

Április 14. szombat 18.00 - Szamek András: Durchlaufwaschanlage kiállítás megnyitó
Orosz Norbert, kurátor: "Szamek András kiállításán olyan munkákat élvezhet a látogató, amelyek élő bizonyítékai annak, hogy nem a technikai háttér teszi a jó fotóst. Igen, lehet egy  Iphone-al is ilyen képeket készíteni, és az agyon módosított fényképek korszakában is még  lehet utómunkák nélkül is valódi műveket alkotni."

Mika Tivadar Mulató

Április 6. péntek 19.00 - György Péter és Szemerey Samu beszélgetése
Szó lesz a zsidónegyed építészeti, történeti múltjáról és jelenéről, identitásformáló sajátosságáról, város, ember és emlékezés kapcsolatáról, az elkülönültség és a nyitottság színéről, fonákjáról. György Péter: esztéta, médiakritikus. Kutatási területe a 20-21. századi magyar művészettörténet - különös tekintettel az avantgárdra -, a kortárs művészet elmélete és gyakorlata, illetve az új média kulturális összefüggései. Szemerey Samu: építészmérnök, aki munkáiban és írásaiban az építészetet tágabb kontextusban vizsgálja. Kiemelten foglalkoztatja a kortárs városi környezet és az azt alakító tényezők, az emberi test és a városi tér viszonyai, az identitások és az építészeti, vizuális környezet egymásra hatásai.

Április 9. hétfő 22.00 - Sound Exhibition hangkiállítás és party w. TG Lupin
A Sound Exhibition célja, hogy felhívja a figyelmet a bulik és partyzenék improvizatív, ezáltal megismételhetetlen mivoltára, mely - ha belegondolunk -, ugyan olyan művészeti érték, mint az improvizatív táncos vagy színházi előadások. Egy igazán profi dj set például messze nem csupán zeneszámok egymásutánja, hanem a lemezlovasok legális tudatmódosító alkímiája, melyet bár nekünk és előttünk kotyvasztanak, mégis alig vesszük észre, annyira feloldódunk benne.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.
Vizuál gyász

Elhunyt Donald Sutherland

Az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész 88 éves korában hunyt el csütörtökön Miamiban. Halálhírét fia, a szintén színész Kiefer Sutherland jelentette be.
Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.