Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

2024.06.24. 09:45
Ajánlom
Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 

A Hiénák című játékfilm sok humorral átszőtt filmdráma, mely a köznyelvben csak hiénákként ismert budapesti taxisok között játszódik. A több egymásba fűzött szálon futó történet hősei egyszerű, hétköznapi kisemberek: egyszerre szeretetreméltóak és önzők, akik utasaik legpofátlanabb átverésétől sem riadnak vissza. Ám amikor egyikőjük váratlanul lesérül, és a kényszerhelyzet miatt a félénk, áldozatkész felesége lesz kénytelen a taxiba ülni, a közösség élete felbolydul.

A film főbb szerepeiben Pál Emőke, Rába Roland, Ferenczi Gábor és Ionescu Raul lesznek láthatók. Producere Iványi Petra (FoMO, Cicaverzum, A világ eredete), operatőre Gyuricza Mátyás, zeneszerzője Keresztes Gábor (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Drakulics elvtárs, Földiek). A látványtervező Tyekvicska Virág, a jelmeztervező pedig Keszei Borbála. A filmelőállító a Lupa Pictures Kft., a gyártást a Nemzeti Filmintézet támogatja. 

Freund Ádám elmondása szerint a történet több szemszögből játszik el a gondolattal, hogy mi történik, ha a mindennapi rutinunk részévé válnak az apró csalások és hazugságok, és barátságokba, házasságokba, párkapcsolatokba szivárognak be. „A hazugság többféle árnyalatával foglalkozik: csalással és megcsalással, árulással, valamint önigazolással / önbecsapással – mindezt egy lendületesebb történetben, kemény, fekete humorral.

Szerettem volna egy olyan történetet első filmnek, amelyben komplex, bonyolult figurák kifejezetten nagy íveket járnak be.

Sűrű dialógusú, színész- és karakterközpontú film lesz, nagyon nagy hangsúlyt fektetve a színészi játékra” – idézi a rendezőt az alkotók közleménye.  

„A Hiénák egyszerre vicces és tragikus, hősei pedig egyszerre önzők és nagylelkűek. Saját levükben főnek, mégis úton vannak. Történetükben a néző magára ismerhet, megütközhet, olykor fel is háborodhat, majd megbocsáthat nekik és saját magának is” – tette hozzá Szabó Iván társforgatókönyvíró.

„A Hiénák főhősei megosztó karakterek, ez foglalkozási ártalom. Alig várom, hogy lássam, a négy kiválasztott főszereplő hogyan formálja meg ezeket a komplex figurákat. Pál Emőke és Rába Roland tehetsége és tapasztalata, Ionescu Raul és Ferenczi Gábor újdonsága és egyedisége baromi izgalmas elegyet alkot. Az őszi forgatást intenzív próbaidőszak előzi meg, a film utómunkálataival előreláthatólag 2025 év végére készülünk el” – mondta el Iványi Petra.

Fejléckép: Freund Ádám és Cservák Zoltán a Földiek forgatásán (Fotó/Forrás: Meister Natália)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Zenés színház

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Vizuál

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.
Vizuál ajánló

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.