Vizuál

Taymor itt, Taymor ott

2010.11.24. 19:40
Ajánlom
Julie Taymort sokan szeretjük. Ez a poszt róla szól - annál is inkább, mert lassak keződnek a Pókember-preview-k New Yorkban, és az amerikai mozikban elindul A vihar vetítése.

Julie Taymor rendező és látványtervező. Van, aki Az Oroszlánkirály Broadway- és West End-változatáért rajongja, van, aki az Oedipus Rexet nem tudja feledni és van, aki a Fridát tette be ezerzszer a DVD-lejátszóba. Az biztos, hogy amihez hozzányúl, ott a látvány elsöprő erejű, és az is valószínű, hogy bábot használ.

Ennek a gyökere a hetvenes évekig nyúlnak vissza - Taymor egyébként 1952-ben született -, egy seattle-i workshophoz, ahol megismerkedett a vajangtechnikával, illetve egy indonéz maszkos tánccal, a topenggel. Korábban Párizsban Jacques Lecoqnál sajátította el a pantomim alapjait, később Awaji szigetén tanulmányozta a bunrakut, és Japánba is ellátogatott tanulási céllal. Az egyetemen mitológiai és folkór témában írta szakdolgozatát, aztán élt Indonéziában, ahol egy nemzetközi színészcsapat vezetője volt.

Első színházi munkáiban a bábokért, a jelmezekért és a látványért felelt, első rendezéseit a nyolcvanas években követte el. Az 1986-os Vihar (rövidített változat, kifejezetten fiatalok számára az American Shakespeare Festival keretében), az 1992-es Stravinsky-rendezés, az Oedipus Rex (Saito Kinen Festival, vezényelt Seiji Ozawa; japán Emmy-díjjal jutalmazva), A varázsfuvola (1993, Firenze, Zubin Mehta vezényelt; később a rövidített változtot a Metropolitanben is elkészítette) és a Salome (1994, Szentpétervár, Valerij Gergijev dirigálásával) referenciálisnak számítottak színházi körökben, az áttörést azonban az 1997-ben színre vitt Disney-musical, Az Oroszlánkirály hozta meg neki. A jelmezekért és a rendezésért egyaránt Tony-díjat zsebelt be, utóbbi kategóriában ő volt az első nyertes nő, az 1999-es West End-premiert követően Olivier-díjat, a londoni kritikusok és az Evening Standard napilap díját is megkapta. (Aki Londonban jár, ne kerülje el a Lyceum Theatre-t!)

Az utóbbi tíz évben Taymor filmesként is komoly sikereket ért el: a Titus és a többszörös Oscar-díjas Frida a prózai vonalat erősítik, az Across the Universe (magyarul: Csak a szerelem kell) pedig Beatles-dalokból összeállított jukebox musical.

2007-ben jöttek az első hírek arról, hogy őt választották rendezőnek Glen Berger, Bono és Edge Spider-Man - Turn Off The Dark című, hatvanmillió dollárba kerülő musicaljéhez, amelynek premierje többszöri időpont-módosítás után január 11-én lesz. (Szokatlanul hosszú ideig, 11 hétig próbáltak, köszönhetően a speciális effekteknek és a levegőben zajló rizikós mutatványoknak.)

Egy évvel később kezdte forgatni A vihart, a hollywoodi stúdiókat is sújtó gazdasági válság miatt azonban úgy látszott, dobozban marad az alkotás, amelynek főszerepét, a nőiesített Prosperót Helen Mirren játssza. A szerencse azonban mellé(nk) állt, így a New York-i és Los Angeles-i mozik december 10-én elkezdik játszani a Shakespeare-dráma filmváltozatát. (Ezen a linken 17 kép van A viharból, amelyben Helen Mirren mellett Alfred Molina, Chris Cooper, Alan Cumming, Felicity Jones és Russell Brand játszanak.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.