Vizuál

Tényleg egy női méhet festett Michelangelo a Sixtus-kápolna freskójára?

2016.10.04. 09:33
Ajánlom
Nem is egyet! Brazil tudósok feltételezése szerint valóban ez történt; okunk van feltételezni, hogy a freskón látható koponyák a női méh alakjával vannak összefüggésben - írta meg az independent.co.uk.

Michelangelo nagyjából ötszáz évvel ezelőtt festette a Sixtus-kápolna mennyezetén látható freskót. A közelmúltban kezdték el megfejteni, milyen titkokat rejthet az alkotás; tudósok egy csoportja azt állítja, hogy Michelangelo a freskón a női szexualitásra utaló szimbólumokat rejtett el.

sixtus koponya

sixtus koponya (Fotó/Forrás: wikipedia)

Minderre egy kos ábrázolásából következtettek; az állat nyolcszor szerepel a freskón, és a feltételezés szerint a női reprodukciós szerveket ábrázolja; a kos koponyája és szarvai kísértetiesen emlékeztetnek a méh anatómiai felépítésére.

sixtus koponyaEzechias Spandrel

sixtus koponyaEzechias Spandrel (Fotó/Forrás: wikipedia)

A Telegraph cikke szerint a brazil kutatókból álló tudóscsoport egy orvosi szaklapban publikálta elgondolkodtató eredményeit; „Feltételezhetjük, hogy a koponyák valódi jelentése utalhat a nők belső anatómiájára (a méhre, a petefészkekre és a petevezetékekre).”

„Azt gondoljuk, hogy az elhelyezés, ahogy a háromszögek csúcsa (férfi szimbólum) összeér a koponyákkal (női szimbólum), a közvetlen szexuális érintkezést ábrázolja a női és a férfi szimbólum között.”

sixtus kapolna uterus

sixtus kapolna uterus (Fotó/Forrás: wikipedia)

A riport azt is részletezi, hogy Michelangelo hogyan próbálta aláásni a római katolikus egyház általános tanait; pl. abban az időben azt is megkérdőjelezték, hogy a nőknek van-e lelke.

A tudósok arra is felfigyeltek, hogy az Éva teremtése című részletnél Éva V-alakban tartja a karját.

sixtus, Creation of Eve 01

sixtus, Creation of Eve 01 (Fotó/Forrás: wikipedia)

„A korabeli leírások szerint a felfelé mutató háromszög a férfiasság pogány szimbóluma (kezdetleges fallosz), míg a lefelé mutató háromszög a nőiség pogány szimbóluma”

- állítja a tanulmány.

„Michelangelo a Sixtus-kápolna mennyezetének pontosan a közepén egy közismert pogány női szimbólumot helyezett el.”

A női anatómia rejtett szimbólumai Michelangelo Buonarroti Sixtus-kápolnabeli freskóin című esszé felveti, hogy Michelangelo azért rejtett el a női anatómiával kapcsolatos szimbólumokat, mert tisztában volt azzal, hogy a pápa sosem támogatná az ehhez hasonló ábrázolásokat.

Van több rejtett szimbólum is a freskón; „Ahogy más reneszánsz művészek, úgy Michelangelo is gyakran festett durva szexuális utalásokat és sértéseket a mecénások tudta nélkül. Michelangelo egyik utolsó művén, a Szent Péter vértanúsága című freskón saját arcképét rejtette el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.