Vizuál

Tényleg minden állástalan ukrán rajztanár ikont hamisít?

2016.09.21. 08:18
Ajánlom
A kecskeméti híres Cifrapalotát bizonyára mindenki ismeri. ifj. Gyergyádesz László művészettörténész főmuzeológus, szeptember 17-én tartott épületvezetést térben és időben, a pincétől a padlásig. Minket azonban egy a palotában helyet kapott fémikon-kiállítás érdekelt.

A kecskeméti Cifrapalotát bizonyára mindenki ismeri. Ebben a színes Zsolnay-majolikával díszített különös és megkapó szépségű szecessziós palotában, amelyet Márkus Géza tervezett 1902-ben, ma a Kecskeméti Képtár található a magyar festészet kimagasló alkotásainak állandó kiállításával.

DSC0209

DSC0209 (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

Válogatott Cifrapalotaságok címmel ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, szeptember 17-én tartott épületvezetést térben és időben, a pincétől a padlásig. A kisebb szenzációszámba menő épületbejáráson az érdeklődők megismerkedhettek a „csodapalota” minden egyes apró részletével, köztük a nagyközönség előtt elzárt néhány „mesetérrel” is.

DSC0218

DSC0218 (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

Minket azonban most mégsem ez a nagy esemény érdekel, hanem az a nagy jelentőségű ikonkiállítás, amelyet ugyanaznap délutánján nyitott meg ifj. Gyergyádesz László a Cifrapalota két reprezentatív termében.

Ezt a nem mindennapi kiállítást a látogatók még egy hónapig megtekinthetik.

A kiállítás kurátora a már korábban bemutatott Ruzsa György művészettörténész professzor, aki két ikonlexikont is írt (2012, 2014), és akinek Bevezetés az ikonszakértésbe című könyvét az ikongyűjtők és muzeológusok ma is nagy becsben tartják. E kiállítás megrendezéséhez is nagyon alapos szaktudásra volt szükség. Ismeretes, hogy az utóbbi időben rendkívül sok ikonhamisítvány bukkant fel. (A rosszmájúak – a nagyon is rosszmájúak – azt mondogatják, hogy manapság az összes állástalan ukrán rajztanár ikont hamisít.)

Dosztojevszkij és egy fémikon katalógus

Kapcsolódó

Dosztojevszkij és egy fémikon katalógus

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy a pálosok budapesti Szent Gellért-hegyi Barlangtemplomában immáron két éve fémikon múzeum működik. A gyűjtemény alapítója, professzor Ruzsa György, aki az év elején négy érdekes tanulmányban ismertette meg a Fidelio olvasóit az ikonok különös világával, most újabb, a világon egyedülálló kötettel jelentkezett.

Ezeket a kiállított ikonokat rendkívül sok szempontból közelíthetjük meg, mint például az egyháztörténet, a szentek élete, a hagyományőrzés. Most azonban csak két szempontot emelnék ki. Az egyik tisztán esztétikai, sőt, azon belül is anyaghasználati. Megragadott egy fára festett ikon, amely talán nem véletlenül került kiemelt helyre. Ezen az ikonon rendkívül finoman megfestett siratókat, továbbá zöldben és halvány rózsaszínben játszó éteri tájat látunk, amelynek közepébe egy színes zománccal díszített rézkeresztet helyeztek. Nagyon figyelemreméltó itt a festett fafelület és a fém különleges anyagkapcsolata. Ezzel kísérleteztek a huszadik század tízes-húszas éveinek legnagyobb orosz avantgarde mesterei is, mint például Tatlin vagy Rodcsenko. Meglepő, hogy az ikonfestőket már jóval korábban foglalkoztatta e kérdés. (Erről ír egyébként Ruzsa professzor úr a Slavica folyóiratban 2015-ben angol nyelven megjelent tanulmányában.)

DSC0208

DSC0208 (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

A másik tanulmányozási szempont talán még fontosabb, még aktuálisabb. A különös címet viselő katalógus („A Szentsége Szűzanya rézből öntött képmása nyugodott a jobb karomon”) idézet Jepifanyij szerzetes önéletírásából, és arra utal, hogy a fémikonok megvédték a szerzetest a gonosztól. Mindez figyelmünket az orosz fémikonok szépirodalmi vonatkozásaira fordítja. Meglepően sokszor találkozunk az orosz szépirodalomban a rézből öntött ikonokkal és keresztekkel. Ezek az utalások segíthetnek abban, hogy jobban megismerjük a fémikonok használatát. De óvatosan kell viszonyulnunk e részletekhez, mert szépirodalomról van szó, s nem minden esetben tekinthetjük ezeket teljesen hiteles forrásnak.

DSC0214

DSC0214 (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

Kivételként két szépírót mindenképpen meg kell említeni nevezetesen P. I. Melnyikov-Pecserszkijt és Sz. V. Makszimovot. Őket etnográfus szépíróknak nevezik, s ismeretes, hogy ők sok utazás, és helyszíni tanulmányozás alapján írtak a rézikonokról. A fémikonok és a szépirodalom tanulmányozása ennek fordított szempontja alapján is fontos. Ugyanis, ha jól ismerjük a fémikonokat, sajátos szimbólumrendszerüket, ikongráfiájukat, használatukat, akkor sok esetben jobban megértjük a szépirodalmi alkotásokat is. Erre sajnos kevesen figyeltek fel. Sajnos főleg a szépirodalmi fordításokban tűnhetnek el látszólag apróbb részletek:

Az ikon, amelyik vérezni kezdett

Kapcsolódó

Az ikon, amelyik vérezni kezdett

Ikonokról szóló sorozatunk második részében az Ivironi Istenszülő ikon különös történetét mutatjuk be.

Mihail Lermontovnak „Vasziljevics Iván cárról, ifjú testőréről meg a vakmerő Kalasnyikov kalmárról szóló ének” című művében a felesége becsületét védő Kalasnyikov kalmár és Kiribejevics cári testőr ökölviadala központi szerepet játszik. A harcban Kiribejevics először megsebzi Kalasnyikovot, kinek mellén egy régi kijóvi (vagyis kijevi) kereszt volt, majd végül is Kalasnyikov győzelmével fejeződik be a küzdelem.

„Széles mellén rézkereszt lógott le, / Benne szentelt kijóvi ereklye. /  Menten meggörbült s mellébe furódott, /  Vére harmatként gyöngyözött alatta.” (Radó Gy. fordítása)

A Magyar Nemzeti Múzeum az ilyenfajta kijevi ereklyetartó bronzkeresztekből – nagyrészt 11-12. századiak - többet is őriz. Ezek a nyakba akasztott vastag bronztárgyak valóban alkalmasak arra, hogy erős ütéskor a mellbe fúródjanak, és súlyos sérülést okozzanak. (13-14. old.)

DSC0221

DSC0221 (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

Melnyikov-Pecserszkij Az erdőkben című regényében pedig arról olvashatunk, hogy Taifa apáca nem hajlandó esküjében az Isten szót kiejteni, hiszen a „bizony Isten” ("ей-Богу") kifejezést az egyház régóta tiltotta, s csak a „bizony-bizony” ("ей-ей") kifejezést engedélyezte. Az ikonhoz, a rézikonhoz, a rézkereszthez való fordulás, azok megcsókolása nagyon hiteles eskünek számított.

„Istenre esküdni nem fogok, - válaszolta Taifa, - ez a világiaknak is nagy bűn, hát még a szerzeteseknek. Ha megengeded, akkor neked most az evangélium szerint lesz, - folytatta kezét felemelve az ikonokhoz, - legyen neked bizony-bizony! És hétmeghajlásos üdvözletet végzett, kivette az ikontartóból a rézkeresztet és megcsókolta.” (16. old.)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál hír

Tiszteletbeli lovagi címet kapott John Williams

A 91 éves amerikai zeneszerző is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján. A tiszteletbeli lovagi címmel filmzenei életművét ismerik el.
Vizuál ajánló

Nem fordíthatjuk el a fejünket – Film készült az időskori demenciáról

Valós történetet dolgoz fel Vámos Zoltán orvos, filmrendező és forgatókönyvíró időskori demenciáról szóló kisjátékfilmje, amelyet szeptember 28-tól láthatnak az érdeklődők.
Vizuál hír

A gép szívében című filmet indítja az Oscar-díjért Bulgária

Martin Makariev alkotását indítja az Anya című film helyett Bulgária a 2023-as Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájában. A történet a kommunista Bulgáriába kalauzolja el a nézőket, ahol egy fegyenccsoport túszdrámába keveredik.
Vizuál ajánló

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.