Vizuál

Tényleg minden állástalan ukrán rajztanár ikont hamisít?

2016.09.21. 08:18
Ajánlom
A kecskeméti híres Cifrapalotát bizonyára mindenki ismeri. ifj. Gyergyádesz László művészettörténész főmuzeológus, szeptember 17-én tartott épületvezetést térben és időben, a pincétől a padlásig. Minket azonban egy a palotában helyet kapott fémikon-kiállítás érdekelt.

A kecskeméti Cifrapalotát bizonyára mindenki ismeri. Ebben a színes Zsolnay-majolikával díszített különös és megkapó szépségű szecessziós palotában, amelyet Márkus Géza tervezett 1902-ben, ma a Kecskeméti Képtár található a magyar festészet kimagasló alkotásainak állandó kiállításával.

DSC0209

DSC0209 (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

Válogatott Cifrapalotaságok címmel ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, szeptember 17-én tartott épületvezetést térben és időben, a pincétől a padlásig. A kisebb szenzációszámba menő épületbejáráson az érdeklődők megismerkedhettek a „csodapalota” minden egyes apró részletével, köztük a nagyközönség előtt elzárt néhány „mesetérrel” is.

DSC0218

DSC0218 (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

Minket azonban most mégsem ez a nagy esemény érdekel, hanem az a nagy jelentőségű ikonkiállítás, amelyet ugyanaznap délutánján nyitott meg ifj. Gyergyádesz László a Cifrapalota két reprezentatív termében.

Ezt a nem mindennapi kiállítást a látogatók még egy hónapig megtekinthetik.

A kiállítás kurátora a már korábban bemutatott Ruzsa György művészettörténész professzor, aki két ikonlexikont is írt (2012, 2014), és akinek Bevezetés az ikonszakértésbe című könyvét az ikongyűjtők és muzeológusok ma is nagy becsben tartják. E kiállítás megrendezéséhez is nagyon alapos szaktudásra volt szükség. Ismeretes, hogy az utóbbi időben rendkívül sok ikonhamisítvány bukkant fel. (A rosszmájúak – a nagyon is rosszmájúak – azt mondogatják, hogy manapság az összes állástalan ukrán rajztanár ikont hamisít.)

Dosztojevszkij és egy fémikon katalógus

Kapcsolódó

Dosztojevszkij és egy fémikon katalógus

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy a pálosok budapesti Szent Gellért-hegyi Barlangtemplomában immáron két éve fémikon múzeum működik. A gyűjtemény alapítója, professzor Ruzsa György, aki az év elején négy érdekes tanulmányban ismertette meg a Fidelio olvasóit az ikonok különös világával, most újabb, a világon egyedülálló kötettel jelentkezett.

Ezeket a kiállított ikonokat rendkívül sok szempontból közelíthetjük meg, mint például az egyháztörténet, a szentek élete, a hagyományőrzés. Most azonban csak két szempontot emelnék ki. Az egyik tisztán esztétikai, sőt, azon belül is anyaghasználati. Megragadott egy fára festett ikon, amely talán nem véletlenül került kiemelt helyre. Ezen az ikonon rendkívül finoman megfestett siratókat, továbbá zöldben és halvány rózsaszínben játszó éteri tájat látunk, amelynek közepébe egy színes zománccal díszített rézkeresztet helyeztek. Nagyon figyelemreméltó itt a festett fafelület és a fém különleges anyagkapcsolata. Ezzel kísérleteztek a huszadik század tízes-húszas éveinek legnagyobb orosz avantgarde mesterei is, mint például Tatlin vagy Rodcsenko. Meglepő, hogy az ikonfestőket már jóval korábban foglalkoztatta e kérdés. (Erről ír egyébként Ruzsa professzor úr a Slavica folyóiratban 2015-ben angol nyelven megjelent tanulmányában.)

DSC0208

DSC0208 (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

A másik tanulmányozási szempont talán még fontosabb, még aktuálisabb. A különös címet viselő katalógus („A Szentsége Szűzanya rézből öntött képmása nyugodott a jobb karomon”) idézet Jepifanyij szerzetes önéletírásából, és arra utal, hogy a fémikonok megvédték a szerzetest a gonosztól. Mindez figyelmünket az orosz fémikonok szépirodalmi vonatkozásaira fordítja. Meglepően sokszor találkozunk az orosz szépirodalomban a rézből öntött ikonokkal és keresztekkel. Ezek az utalások segíthetnek abban, hogy jobban megismerjük a fémikonok használatát. De óvatosan kell viszonyulnunk e részletekhez, mert szépirodalomról van szó, s nem minden esetben tekinthetjük ezeket teljesen hiteles forrásnak.

DSC0214

DSC0214 (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

Kivételként két szépírót mindenképpen meg kell említeni nevezetesen P. I. Melnyikov-Pecserszkijt és Sz. V. Makszimovot. Őket etnográfus szépíróknak nevezik, s ismeretes, hogy ők sok utazás, és helyszíni tanulmányozás alapján írtak a rézikonokról. A fémikonok és a szépirodalom tanulmányozása ennek fordított szempontja alapján is fontos. Ugyanis, ha jól ismerjük a fémikonokat, sajátos szimbólumrendszerüket, ikongráfiájukat, használatukat, akkor sok esetben jobban megértjük a szépirodalmi alkotásokat is. Erre sajnos kevesen figyeltek fel. Sajnos főleg a szépirodalmi fordításokban tűnhetnek el látszólag apróbb részletek:

Az ikon, amelyik vérezni kezdett

Kapcsolódó

Az ikon, amelyik vérezni kezdett

Ikonokról szóló sorozatunk második részében az Ivironi Istenszülő ikon különös történetét mutatjuk be.

Mihail Lermontovnak „Vasziljevics Iván cárról, ifjú testőréről meg a vakmerő Kalasnyikov kalmárról szóló ének” című művében a felesége becsületét védő Kalasnyikov kalmár és Kiribejevics cári testőr ökölviadala központi szerepet játszik. A harcban Kiribejevics először megsebzi Kalasnyikovot, kinek mellén egy régi kijóvi (vagyis kijevi) kereszt volt, majd végül is Kalasnyikov győzelmével fejeződik be a küzdelem.

„Széles mellén rézkereszt lógott le, / Benne szentelt kijóvi ereklye. /  Menten meggörbült s mellébe furódott, /  Vére harmatként gyöngyözött alatta.” (Radó Gy. fordítása)

A Magyar Nemzeti Múzeum az ilyenfajta kijevi ereklyetartó bronzkeresztekből – nagyrészt 11-12. századiak - többet is őriz. Ezek a nyakba akasztott vastag bronztárgyak valóban alkalmasak arra, hogy erős ütéskor a mellbe fúródjanak, és súlyos sérülést okozzanak. (13-14. old.)

DSC0221

DSC0221 (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

Melnyikov-Pecserszkij Az erdőkben című regényében pedig arról olvashatunk, hogy Taifa apáca nem hajlandó esküjében az Isten szót kiejteni, hiszen a „bizony Isten” ("ей-Богу") kifejezést az egyház régóta tiltotta, s csak a „bizony-bizony” ("ей-ей") kifejezést engedélyezte. Az ikonhoz, a rézikonhoz, a rézkereszthez való fordulás, azok megcsókolása nagyon hiteles eskünek számított.

„Istenre esküdni nem fogok, - válaszolta Taifa, - ez a világiaknak is nagy bűn, hát még a szerzeteseknek. Ha megengeded, akkor neked most az evangélium szerint lesz, - folytatta kezét felemelve az ikonokhoz, - legyen neked bizony-bizony! És hétmeghajlásos üdvözletet végzett, kivette az ikontartóból a rézkeresztet és megcsókolta.” (16. old.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.