Vizuál

Tényleg Van Gogh rajzai, vagy átverés az egész?

2016.11.18. 08:23
Ajánlom
Kutatók vitáznak arról, hogy a közelmúltban megtalált, 65 vázlatot tartalmazó pénztárkönyv rajzait valóban Vincent van Gogh készítette-e. A könyv csütörtökön jelent meg világszerte, Vincent Van Gogh, le Brouillard d'Arles, Carnet retrouvé (Vincent van Gogh, Az arles-i köd, Megtalált füzet) címmel - adta hírül az artdaily.com

Az amszterdami Van Gogh Múzeum szerint bizonyosan nem a művész keze munkája, míg más kutatók az utóbbi évek egyik legnagyobb művészettörténeti felfedezésének tartják a vázlatokat. A holland múzeum kissé lekicsinylő közleményében azt állítja, hogy az „úgynevezett elveszett vázlatfüzet”, melyet egy francia könyvkiadó fog majd megjelentetni, közönséges hamisítvány, és „kizárt dolog, hogy Van Gogh-é”.

Más kutatók viszont azt állítják, hogy a múzeum közleménye puszta „irigységből” fakad, és ahogy az AFP-nek nyilatkoztak; nem ez lenne az első eset, hogy a Van Gogh Múzeum téved.

Az „elveszett” vázlatok a holland festő idejéből származnak, méghozzá éppen Arles-ból, a francia városból, ahol Van Gogh a leghíresebb festményeit alkotta meg. A múzeum drámai közbelépésére azután került sor, hogy az elismert francia kiadó, a Le Seuil bemutatott pár vázlatot az újságíróknak Párizsban. Bernard Comment, a könyv szerkesztője kiállt a rajzok eredetisége mellett, azt állítva, hogy a Van Gogh múzeum korábban is tévedett már, és volt olyan mű, amelyről később bebizonyosodott, hogy valóban Van Gogh műve.

„Ők a templom őrzői, elkerülhetetlen, hogy ezt mondják”

- nyilatkozta az AFP-nek, de több elismert tudós is meg van győződve a vázaltok valódiságáról. „Kicsit visszavehetnének, és mutathatnának több tiszteletet, ahelyett, hogy szópárbajba kezdenek” - tette hozzá Comment.

Szerintük Van Gogh a vázlatokat egy Cafe de la Gare nevű fogadó pénztárkönyvébe rajzolta, ahol 1888 és 1890 között többször is megszállt. A rajzok egy része művészbarátjáról, Paul Gauguinről és a fogadó tulajdonosáról, Marie Ginoux-ról készültek.

Bogomila Welsh-Ovcharov, kanadai Van Gogh-kutató így nyilatkozott; „Nem hittem el, amit látok. Rájöttem, hogy amit a kezemben tartok, kétség sem fér hozzá, hogy az egyik legnagyobb művész munkája.”Ronald Pickvance, brit kutató is ujjong; „forradalmi felfedezés a Van Gogh-történelemben.” A könyv kiadója elmondta; a könyvet a Cafe de la Gare archívumában találták, egy nő tulajdonában volt, aki Dél-Franciaországban lakott.

A legtöbb vázlat az Arles környéki vidéket ábrázolja, ahol Van Gogh élt és alkotott élete utolsó éveiben.

A Van Gogh Múzeum ezzel szemben azt közölte, hogy ők már évek óta ismerik az ominózus könyvet, de az eredetiségével kapcsolatban számos kérdés felmerült. A nyilatkozatban azt állítják, hogy a 65 vázlatot tartalmazó könyvről 56 jó minőségű fotó készült, melyet szakértőik régóta tanulmányoznak; szerintük a rajzok nem Van Gogh-tól származnak. Miután 2013-ban számos eredeti rajzot megvizsgáltak, a kutatók kitartanak véleményük mellett. Álláspontjuk szerint ezek a rajzok Van Gogh műveinek csupán utánzatai.

A kutatók megvizsgálták a stílust, a technikát, és arra jutottak, hogy a könyv számos toporáfiai hibát tartalmaz, és a rajzoló más színeket használt, mint Van Gogh. A vázlatok barna tintával készültek, Van Gogh pedig nem használt ilyen színeket 1888 és 1890 között. Az eddigi legdrágábban elárverezett – egyébként a kérdéses korszakból származó - Van Gogh-festmény a Dr. Gachet arcképe című kép, mely 82,5 millió dollárért (24 milliárd forint) cserélt gazdát New Yorkban, 1990-ben. A kutatók becslése szerint a vázlatkönyv nagyjából 140 millió dollárt (40 milliárd 600 millió forint) érne egy mostani aukción.

Update

Szakértők részvételével tartandó nyilvános vitát javasol a francia kiadó az amszterdami Van Gogh Múzeumnak. A megjelenés napján javasolt nyilvános eszmecsere a kiadó szerint várhatóan lehetővé teszi, hogy lezárják a művek eredetisége körüli vitát. A Van Gogh Múzeum közölte: "bizalommal" várja a nyilvános vitát, de eleve "világos válaszokat követel a füzet kapcsán feltettet kérdésekre". Louis Van Tilborgh, a múzeum egyik vezető szakértője szerint ugyanis a Le Seuil közleménye nem tartalmaz "semmilyen új érvet" sem a múzeum kifogásaira vonatkozóan.

Louis Van Tilborgh az AFP francia hírügynökségnek szerda este kijelentette, hogy a rajzok alkotója nem Van Gogh, hanem egy utánzója. "Ez a személy, aki az utánzatokat készítette, 20 századi, Van Gogh utáni reprodukciókat használt fel" - jelentette ki a szakértő.

Valaki mindent beleadott, hogy elhitesse, hogy a rajzok Van Goghtól származhatnak: utánozta a stílusát, az ikonográfiáját, de az utánzás közben hibákat követett el.

A kiadó csütörtöki közleménye szerint az általa javasolt vita lehetőséget nyújt arra, hogy "megvilágítsák, milyen feltételek mellett tartja fenn magának az eredetiség meghatározásának jogát a Van Gogh Múzeum".

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.