Vizuál

Termékeny párbeszéd

2014.12.11. 15:44
Ajánlom
A képi forrásokra való utalás, a fotó változatos felhasználása köti össze a Műcsarnok Képpraxisok című tárlatának három képzőművészét; Hegedűs 2 László, Lévay Jenő és Váli Dezső munkái december 13-tól láthatók a kortárs kiállítóhelyen.

"Százötven éve a fotográfia és a képzőművészet még konkurensként tekintett egymásra, azóta azonban termékeny párbeszéd alakult ki a két művészeti ág között, ennek izgalmas lenyomata a Képpraxisok is" - emlékeztetett a kiállítás december 11-ei sajtóbemutatóján a Műcsarnok művészeti igazgatója. Szegő György hozzátette: Váli Dezső, Hegedűs 2 László (H2L) és Lévay Jenő mindhárman egyéni utakat járnak, így "egy par excellence festővel, egy igazi grafikussal és egy virtuális szobrásszal" találkozhat a közönség. A most nyíló tárlat egy új kiállítástípus első példája, az intézmény ugyanis a jövőben is számos alkalommal tervezi a három teremsorban más-más művészek alkotásainak párhuzamos bemutatását.

Rockenbauer Zoltán Váli Dezső kiállításának kurátoraként hangsúlyozta: Váli képei egy magányos, befelé forduló festőt mutatnak, aki szinte monomániásan ragaszkodik témáihoz, ez az introvertált művész azonban szinte az egész életét nyilvánossá teszi saját honlapján (deske.hu). Váli Dezső korai, absztrakt korszakát követően évekig régi zsidó temetőket festett és fényképezett, majd 1987 óta szinte csak saját műtermét örökíti meg - idézte fel a kurátor, hozzátéve: a bemutatott anyag a tematikus felosztást némileg oldva végigvezeti a látogatót azon a szakrális megközelítésmódon, amely Váli művészetét mindig is jellemezte.

Rockenbauer Zoltán elmondása szerint Váli Dezső végigfotózta a magyar nyelvterület elhagyott zsidó temetőit; ebből a 2400 darabos fotósorozatból természetesen a Műcsarnokban csak egy szűk keresztmetszet kapott helyet, a témát feldolgozó festményekkel kiegészítve. Rendkívül változatos Váli műteremfestészete is: a néha intim, máskor monumentális festmények elkészítése mellett a művész ugyanakkor folyamatosan fotózza is a műtermét - tette hozzá. Az utolsó terem változatos eszközökkel vezet be Váli művészetébe: itt a legfrissebb festmények között olvasható a művész 1958 óta vezetett naplója, megtekinthető egy róla most elkészített dokumentumfilm, valamint az a fűrészgép is, amellyel a nem elég kvalitásosnak ítélt képeit Váli Dezső feldarabolja.

Hegedűs 2 László kiállítását Készman József kurátor mutatta be, kiemelve, hogy H2L évtizedek óta a magyar művészeti színtér meghatározó alakja, aki az utóbbi néhány évben elsősorban digitális technikával készített vagy digitális utómunkákon átesett képsorozatokat, "képköltészeti ciklusokat" alkot. H2L-t erősen foglalkoztatja a mediatizált kép koncepciója, amely szerint minden kép alapja egy másik, már látott kép - emlékeztetett a kurátor. Ikonikus figurák - Marilyn, JFK és Elvis - tűnnek fel tévés keretbe helyezett lentikuláris képeken, egy másik sorozatban pedig próbababára emlékeztető szobrok kapnak egyéniséget a digitális technika segítségével. Készman József elmondása szerint H2L jelentésközvetítő eszközei között fontos szerepet kap a szöveg is, amint ezt a 2 könyv című, monumentális installáció is bizonyítja. A művész vizuális megnyilvánulásaiban nem a tartalom és a jelentés fontos, hanem a vizuális inger, erről tanúskodnak H2L Bartók-kotta átdolgozásai vagy a művész által nagy méretben elhelyezett Ottlik-idézet is: "minél jobban ritkulnak a szavak, annál jobban sűrűsödik az igazság...".

Lévay Jenő kiállításának kurátora, Kondor-Szilágyi Mária emlékeztetett arra, hogy a szerialitás Lévay életművében is igen fontos: a művész folyton vissza-visszatér sorozataihoz, az időbeli és térbeli rétegződések egyre újabb formáit kutatva. Munkafolyamata során a valóság egy objektuma általában fotóval leképezve számítógépre kerül, majd a számítógépen végzett különféle alkotói beavatkozások után létrejött következő rétegben visszatér a valóságba. Sorozatain így a számítógépes grafika és a sokszorosító eljárások fejlődése is nyomon követhető: a korai videógrafikákkal, fénymásolóval, táblamásolóval, majd a későbbi harmonográffal készített képek megtervezett véletlen helyzeteket rögzítenek. A 2015. február 1-jéig látogatható kiállításon Lévay Jenő képei főként printek formájában jelennek meg mind a falakon, mind térbeli installációkként - mondta el Kondor-Szilágyi Mária.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.