Vizuál

Tévében az Oscar-díjas Deák Kristóf új filmje

2019.12.20. 11:05
Ajánlom
A két ünnep között a Duna tévé vetíti a rendező első egészestés filmjét A premieren a film szereplői és alkotói mellett Szüts Miklós festőművész is részt vett: az ő családjának története ihlette a mozit. 

Hétfőn mutatták be a Corvin moziban az Oscar-díjas Deák Kristóf első egész estés televíziós filmjét. A Foglyok történetének ihletője is megjelent a film díszbemutatóján.

A Foglyokat december 28-án este 19.40-kor tűzi műsorára a Duna televízió. 

A film igaz történet alapján készült: Szüts Miklós festőművész gyerekkori emlékei ihlették. A sztorira a forgatókönyvíró, Vörös András bukkant rá, amikor a korszak eseményeit kutatta az átlagember szemszögéből, és megtalálta az interneten azt a videót, amelyben Szüts Miklós édesanyja meséli el ezt a rendkívüli családi történetet. Ezután levéltárakban végzett kutatások segítségével egészítette ki

az egyre abszurdabb fordulatokban bővelkedő eredeti történetet, amely olyan kalandos volt, hogy a forgatókönyv írása során több mindent kellett elhagyni belőle, mint hozzátenni.

A premier után a rendező Szüts Miklóst is a színpadra hívta, és köszönetet mondott neki, hogy filmet készíthetett ebből a különleges visszaemlékezésből.

Foglyok-Asztaltarsasag-155502.png

Deák Kristóf: Foglyok

A történet szerint 1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor

hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot.

És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik… Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit.

December 16-án mutatták be a Corvin moziban Deák Kristóf filmjét, a Foglyokat. A díszpremieren részt vettek a film szereplői: Szamosi Zsófia, Sodró Eliza, Csőre Gábor, Jászberényi Gábor, Lengyel Ferenc, Molnár Levente és Vasvári Emese, valamint a rendező Deák Kristóf, a forgatókönyvíró Vörös András, a zeneszerző Balázs Ádám, a vágó Csillag Mano, az operatőr Gózon Francisco és a producerek, Dreissiger László és Osváth Gábor.

A Foglyokat december 28-án, szombaton este 19.40-kor mutatja be a Duna Televízió, utána egy héten át a MédiaKlikk felületén is elérhető lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.
Zenés színház

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Budapestre érkezik a Banksy-kiállítás

A titokzatos brit utcaművész csaknem hetven alkotását láthatja a magyar a közönség az Art of Banksy című kiállításon, amely február elsején nyílik Budapesten a Tesla Loftban a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében.
Vizuál gyász

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  
Vizuál Film

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétig szabadon hozzáférhetővé teszik az egyetem Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeit. Mutatjuk!
Vizuál ajánló

A dél-alföldi tanyavilág hangulata a Fonóban – Szokolay Dongó Balázs kiállítása

Szokolay Dongó Balázst, a népi fúvóshangszerek mesterét első sorban a színpadról és lemezekről ismerjük, számos remek formációban játszik szólóban, vagy a zenekar tagjaként, zeneisége igazi unikum. Kevesen tudják róla, hogy szabadidejében kiváló képzőművész is.
Vizuál ajánló

Ezeket a kiállításokat várjuk idén a Ludwigban!

Barabási Albert-László fizikusi tanulmányai és a slow-movement is helyet kap a múzeum 2020-as tárlatai között. Megújul az állandó kiállítás, elbúcsúzik a képzőművészeti biennále anyaga és utazik az építészeti nyertes pályázata. Mutatjuk, mit írjatok be a naptárba!