Vizuál

Tévéképernyőn látható Szikora János új filmje

2021.10.06. 14:40
Ajánlom
Az Ítélet és kegyelem, melyet júliusban már bemutattak a csákberényi közönségnek, október 6-án látható a Duna TV-n.

Nem először nyúl Sobor Antal regényéhez Szikora János, a Perelj, Uram! ugyanis színpadi adaptációként már látható volt a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Az alkotók a színházi bemutató után döntöttek úgy, hogy a történetet az események eredeti helyszínén, Csákberényben filmre viszik.

Az alkotás operatőre, Jancsó Nyika régi alkotótársként érkezett Szikora János mellé, és jó szívvel emlékszik vissza a forgatásra.

„Lementünk párszor Csákberénybe, jó párszor találkoztunk, de ez olyan dolog, hogy az ember tervezgethet mindenfélét, végül minden a helyszínen dől el. Ráadásul ez egy klasszikus dráma, a színdarab feldolgozása” – emlékezett vissza a kezdetekre az operatőr.

„Őrült kevés pénzből készült, novemberben és december elején kellett nyarat forgatni, ami eleve nonszensz, de végül egész jól sikerült. Mázlink volt az idővel, és szerencsénk volt, hogy egy falu egész lakosságával lehetett gazdálkodni.”

A tévéjáték a ’48-as szabadságharc leverésének időszakát idézi fel, és megtörtént események mentén mutatja be, ahogy a Fejér megyei Csákberény lakosságát elsőként éri el Haynau lelki terrorja. A falu szellemi vezetőit, a református lelkészt és a katolikus plébánost egy „ős-koncepciós” perben elítélik és nyilvánosan kivégzik. Ennek az áldozatvállalásnak állít emléket a 70 perces film.

Az Ítélet és kegyelem október 6-án 21:25-kor látható a Duna TV-n.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: jelenet a filmből (forrás: Vörösmarty Színház)

Bemutatták Szikora János új filmjét

Kapcsolódó

Bemutatták Szikora János új filmjét

Az Ítélet és kegyelem című alkotás Sobor Antal Perelj, Uram! című regénye, illetve annak színpadi változata alapján készült, díszbemutatójára pedig a forgatás helyszínén, Csákberényben került sor július 12-én.

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencei Biennále 2024: eddig hat ország jelentette be, kik képviselik nemzetüket a rangos eseményen

Néhány ország már most bejelentette, mely művészek képviselik nemzetüket a 2024-es Velencei Biennálén, amely 60. alkalommal nyílik majd meg 2024. április 20-án. 
Vizuál ajánló

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Vizuál kritika

Háborús filmek terén a helyzet változatlan

Kilenc kategóriában jelölték Oscarra az Erich Maria Remarque regényéből adaptál Nyugaton a helyzet változatlan című filmet.
Vizuál beszámoló

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész. Festményeiből, fényképeiből és kisfilmjeiből a Kiscelli Múzeumban nyílt átfogó kiállítás.
Vizuál hír

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.