Vizuál

Tibi és Dalma szerelme az ARC-on is örök!

2016.09.16. 15:38
Ajánlom
Már egy hete látogatható a népszerű plakátkiállítás a volt Felvonulási téren. Aki nemcsak az alkotások üzenetén szeretne elmerengeni, de arra is kíváncsi, hogyan teszi magáévá az utca embere a plakátokat, annak mostanában érdemes kilátogatni.

Minden évben nagy várakozás övezi az ARC-kiállítást, ahol egy laza séta alatt pár perc alatt képbe kerülhetünk, kik az aktuális celebek, milyen botrányok tartották lázban az országot az elmúlt időszakban, és milyen frappáns beszólásokkal szívatják meg a politikusokat 5x2,5 méteres felületeken.

arc plakát

arc plakát (Fotó/Forrás: Szvoboda Szofi / ARC)

Az egyik legizgalmasabb jelenség azonban mégis az, ahogy a bámészkodók otthagyják a kézjegyüket egy-egy alkotáson, ezáltal továbbszőve annak jelentésrétegeit – sok esetben pedig még találóbb végkicsengést kölcsönözve a plakátoknak. Persze, mondhatnánk, hogy ez nem szép dolog, de amíg egy múzeumban valóban megvetendő lenne a hasonló, vandál megnyilvánulás, addig egy utcai plakát esetében éppen ettől lesz élő, valódi, a környezetével szerves egységet alkotó a mű.

"Lőni is kéne!"

"Lőni is kéne!"

Megtudhatjuk például, hogy Tibi és Dalma szereti egymást (legalábbis néhány plakáton erről számoltak be, reméljük, ez a nézelődés végére se változott meg), mások pedig Paks II, Felcsút virágzása, vagy a kerítésépítés kapcsán fejezték ki támogatásukat („Lőni is kéne!”), illetve ellenérzésüket. Máskor az élet alakítja a legtalálóbban a dolgokat, hiszen amikor egy éjjeli lepke pont a Paprikás krumpli című plakátra száll rá, azt rendezni se lehetne szebben, de hasonlóan látványos kép volt, ahogy a járókelők árnyéka is részévé vált a hatalmas atomerőművet a Kilenclyukú híddal összemontírozó plakátnak.

A kút mellett.

A kút mellett.

Az idei kiállítás plakátjairól bővebben itt olvashat>>>

Dupla plakáton jelenik meg a Liget Projekt fizetett hirdetése, amelyen a Ligetvédőknek próbálnak beszólni egy Tesz-vesz-város hangulatú rajzban – persze a válasz sem maradt el: szerény méretű táblácska emlékeztet rá, hogy az elképesztő összegből megvalósuló beruházásból jelentős keret, mint írják, 380 millió adóforint jut pusztán a marketingköltségekre. Tanulságos, hogy néha egy kartonpapír és egy jó mondat is tud legalább annyira ütni, mint egy mega-költségű kampány (na jó, ezt Klapka óta azért sejtettük).

Ligetvédők vas. Liget Budapest

Ligetvédők vas. Liget Budapest

És bár a szervezők két plakátot is kihelyeztek, amelyen bárki otthagyhatja kézjegyét, úgy látszik, aki filctollat ragad, annak nem áll meg az önkifejezési vágya a megengedett keretek határánál. Tetszik, vagy sem? Ez is csak vélemény. Az meg elvileg még szabad.

arc plakát

arc plakát (Fotó/Forrás: Szvoboda Szofi / ARC)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.