Vizuál

Tiltakozás a Velencei Biennale nemzeti biztosa ellen

2014.11.24. 14:26
Ajánlom
Hazai művészeti szakemberek lemondásra szólították fel a 2015-ös magyar részvételért felelős nemzeti biztost, Balatoni Monikát. Amíg ez nem történik meg, bojkottra szólítják fel a szakmát - számolt be róla az artPortal.

A 2015-ös Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítására vonatkozó bojkottfelhívást Bálint Anna kritikus, kurátor és Kertész László művészettörténész, kurátor, a megszüntetett Képzőművészeti Lektorátus korábbi vezetője tette közzé. Mint írják, a művészeti színtér "meglepetéssel és egyben felháborodással értesült róla, hogy a felelős miniszter az 56. Velencei Biennále nemzeti biztosának - a biennálék egy híján 100 éves története során eddig példátlan módon - megfelelő szakmai kompetenciákkal nem rendelkező személyt nevezett ki" - idézi a petíciót az artPortal.

Az 56. Velencei Képzőművészeti Biennále 2015. május 9-én kezdődik. A minisztérium november elején nevezte ki a magyar részvételéért felelős nemzeti biztosnak Balatoni Monikát, a külügyminisztérium addigi munkatársát, aki Gulyás Gábort váltotta a poszton. A petíció megfogalmazói szerint az új nemzeti biztos" már első - a velencei központi kiállítás és a kortárs képzőművészet szellemiségéhez méltatlan - nyilvános szerepléseivel és az idei felhíváshoz csatolt bevezetőjével kínos kontextust teremtett a magyar részvétel számára."

"Elkerülhetetlennek tartjuk" - folytatják -", hogy a felelős miniszter a feladatra megfelelő felkészültségű személyt nevezzen ki. (...) Balatoni Monika megbízatásának visszavonásáig és egyidejűleg a megfelelő kompetenciákkal rendelkező személy nemzeti biztossá való kinevezéséig bojkottáljuk a velencei biennále pályázatát, és a velencei nemzetközi kiállításon való hivatalos részvételt."

A független kurátorok Balatoni Monikához intézett nyílt levelükben írják: "Tapasztalatból tudjuk, hogy az értetlen munkatársakkal való együttműködés igencsak megnehezíti, sőt lehetetlenné teszi a munkát - elég az Ön felhívását angolra fordítani és közzétenni ahhoz, hogy a magyar pavilon leendő kiállítását nevetségessé tegyék -, ezért kérem, hogy a biennále biztosi megbízásáról mondjon le, és járjon közben azért, hogy a biennále pályáztatását és lebonyolítását sürgősen bízzák szakemberre."

Az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás pályázatát november 10-én írták ki, melynek eredményhirdetése 2015. január 7-én várható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.