Vizuál

Tiltakozás a Velencei Biennale nemzeti biztosa ellen

2014.11.24. 14:26
Ajánlom
Hazai művészeti szakemberek lemondásra szólították fel a 2015-ös magyar részvételért felelős nemzeti biztost, Balatoni Monikát. Amíg ez nem történik meg, bojkottra szólítják fel a szakmát - számolt be róla az artPortal.

A 2015-ös Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítására vonatkozó bojkottfelhívást Bálint Anna kritikus, kurátor és Kertész László művészettörténész, kurátor, a megszüntetett Képzőművészeti Lektorátus korábbi vezetője tette közzé. Mint írják, a művészeti színtér "meglepetéssel és egyben felháborodással értesült róla, hogy a felelős miniszter az 56. Velencei Biennále nemzeti biztosának - a biennálék egy híján 100 éves története során eddig példátlan módon - megfelelő szakmai kompetenciákkal nem rendelkező személyt nevezett ki" - idézi a petíciót az artPortal.

Az 56. Velencei Képzőművészeti Biennále 2015. május 9-én kezdődik. A minisztérium november elején nevezte ki a magyar részvételéért felelős nemzeti biztosnak Balatoni Monikát, a külügyminisztérium addigi munkatársát, aki Gulyás Gábort váltotta a poszton. A petíció megfogalmazói szerint az új nemzeti biztos" már első - a velencei központi kiállítás és a kortárs képzőművészet szellemiségéhez méltatlan - nyilvános szerepléseivel és az idei felhíváshoz csatolt bevezetőjével kínos kontextust teremtett a magyar részvétel számára."

"Elkerülhetetlennek tartjuk" - folytatják -", hogy a felelős miniszter a feladatra megfelelő felkészültségű személyt nevezzen ki. (...) Balatoni Monika megbízatásának visszavonásáig és egyidejűleg a megfelelő kompetenciákkal rendelkező személy nemzeti biztossá való kinevezéséig bojkottáljuk a velencei biennále pályázatát, és a velencei nemzetközi kiállításon való hivatalos részvételt."

A független kurátorok Balatoni Monikához intézett nyílt levelükben írják: "Tapasztalatból tudjuk, hogy az értetlen munkatársakkal való együttműködés igencsak megnehezíti, sőt lehetetlenné teszi a munkát - elég az Ön felhívását angolra fordítani és közzétenni ahhoz, hogy a magyar pavilon leendő kiállítását nevetségessé tegyék -, ezért kérem, hogy a biennále biztosi megbízásáról mondjon le, és járjon közben azért, hogy a biennále pályáztatását és lebonyolítását sürgősen bízzák szakemberre."

Az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás pályázatát november 10-én írták ki, melynek eredményhirdetése 2015. január 7-én várható.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.