Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

2020.02.21. 13:35
Ajánlom
Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.

Az utóbbi években főleg a Liget-projekthez kapcsolódóan több múzeum gyűjteménye is új helyre költözött átmeneti jelleggel vagy tartósan. A Szépművészeti Múzeum felújítása már befejeződött, a kiállított műtárgyak egy része azonban koncepcióváltás eredményeképpen helyet cserél majd a Hősök terén álló helyszín és a várbeli társintézménye, a Nemzeti Galéria között. Vagyis itt is jelentős műtárgy-mozgásokra lehet számítani. 

A Liget-projekt kapcsán a háttérben kötélhúzás zajlik a fővárosi önkormányzat és a kormány között, ahogy azt Baán László a Szépművészeti idei kiállításai kapcsán tartott sajtótájékoztatón felvillantotta.

BTF_190405_Megnyito_c_Posztos_Janos_BTF-131634.jpg

A BTF megnyitója a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában (Fotó/Forrás: Posztós János / BTF)

A Néprajzi Múzeum igyekezett a dolog jó oldalát nézni, a pakolást felhasználták egy alaposabb leltárazásra, és digitalizálták is a gyűjteményt. Ők és a dobozokban álló állományuk egyelőre a szintén a Liget-projektbe tartozó új épületük folyamatosan tolódó elkészültét várják.

Az Iparművészeti Múzeum épp a múlt héten helyezte biztonságba a Lechner tervezte épületük beépített műtárgyait is, hogy aztán átadják a terepet a munkásoknak és megkezdődjön a többéves várakozás a visszaköltözésre. Ők talán egy kicsit jobb helyzetben vannak, műtárgyaik egy része a Várkert Bazár kiállításán, illetve a nemrég ismét megnyitott Ráth György Villában látható, de mint kiderült, jutott belőlük a Karmelita-kolostorba, a miniszterelnökségre is.

Néprajzi Múzeum last minute

Szokás- és játékgyűjtemény raktára: Rákosi kalászok között (Fotó/Forrás: Sarnyai Krisztina / Néprajzi Múzeum)

A folyamatban lévő ügyek mellett két intézmény is van, amelyek felett évek óta Damoklész kardjaként lebeg a költözés: az Országos Széchenyi Könyvtár és a Természettudományi Múzeum. Előbbi egyelőre talán elkerülte a Kilián-laktanyába zsuppolást, de a korábbi igazgató arra engedett következtetni, hogy a várbeli ingatlan túlságosan szem előtt van az éppen átépülő környéken. Egyelőre úgy tűnik a nemzeti könyvtár kapott öt év haladékot. Az intézmény egyébként az épület problematikája mellett az igazgatókéval is küzd. A Tüske László helyére kinevezett Hammerstein Judit ismét csak ideiglenesnek bizonyult. Utódjáról még nem született döntés, csak a pályázat zajlik. 

A legbizonytalanabb jelenleg a Természettudományi Múzeum helyzete, akiket Debrecenbe szeretnének költöztetni. Az első tervek szerint az év végére már ki kellene üríteniük a jelenlegi épületet, hogy tíz éven belül egy jelen pillanatban még fel sem épült épületben találjanak otthonra. A dolgozók jelentős része jelezte, hogy ebben az esetben nem tud a közgyűjteménynél maradni, hiszen családja, egzisztenciája a fővároshoz köti. Azóta többen felemelték a szavukat a Természettudományi vidékre költözése ellen, amelyet legutóbbi sajtóhírek szerint elnapoltak.

mttm2-105027.jpg

Magyar Természettudományi Múzeum (Fotó/Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum)

Mindezek ismeretében nem véletlen, hogy A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) közleményt adott ki a kétségeiről.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF)  "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel 2020. február 19-én tartott kerekasztal-beszélgetésén megfogalmazott közös nyilatkozat:

1.    Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy közgyűjtemények elhelyezése, költöztetése államtitoknak minősüljön.

Az adófizető állampolgárok által fenntartott intézményekkel kapcsolatos döntések legyenek nyilvánosak, előzetesen egyeztetve a szakmai képviseletekkel.

2. Jelenleg három - nemzetközi jelentőségű - országos múzeum gyűjteménye ideiglenes raktárakban vagy becsomagolás alatt áll.

A műtárgyakat sem a szűkebb szakmai, sem a szélesebb érdeklődő közönség nem láthatja évekig.

Az érintett közgyűjteményi épületek kialakítása és a műtárgyak hozzáférhetővé tétele élvezzen elsőbbséget az állami nagyberuházások között.

3. Ne kerüljön sor újabb közgyűjtemények költöztetésére (különösen nem átmeneti helyre) meggátolva ezzel hosszú éveken át a kiállítások látogathatóságát és a szakanyagok kutathatóságát is.

4. Támogatjuk a Budapesten kívül rendezett jelentős kiállítások megvalósítását, új múzeumok és múzeumi hálózatok létrehozását. Ezek a regionális fejlesztések önállóan is megvalósíthatók,

indokolatlan a neves elődeink által a fővárosban alapított közgyűjtemények elköltöztetése.

Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

A fejléckép illusztráció.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Vizuál hír

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál hír

Márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum

Bő fél éves felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien. Az ikonikus épületet környezet- és látogatóbaráttá alakították, továbbá felfrissítették az állandó tárlatot is.
Vizuál ajánló

Gergye Krisztián hasított emlékei az Artusban

„Ezek a képek nekem fontosak. Talán átdereng belőlük, ahogy a világot látom, vagy látni szeretem” – fogalmaz az alkotó. A kiállítás megtekinthető február 27-től az Artus Stúdióban.