Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

2020.02.21. 13:35
Ajánlom
Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.

Az utóbbi években főleg a Liget-projekthez kapcsolódóan több múzeum gyűjteménye is új helyre költözött átmeneti jelleggel vagy tartósan. A Szépművészeti Múzeum felújítása már befejeződött, a kiállított műtárgyak egy része azonban koncepcióváltás eredményeképpen helyet cserél majd a Hősök terén álló helyszín és a várbeli társintézménye, a Nemzeti Galéria között. Vagyis itt is jelentős műtárgy-mozgásokra lehet számítani. 

A Liget-projekt kapcsán a háttérben kötélhúzás zajlik a fővárosi önkormányzat és a kormány között, ahogy azt Baán László a Szépművészeti idei kiállításai kapcsán tartott sajtótájékoztatón felvillantotta.

BTF_190405_Megnyito_c_Posztos_Janos_BTF-131634.jpg

A BTF megnyitója a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában (Fotó/Forrás: Posztós János / BTF)

A Néprajzi Múzeum igyekezett a dolog jó oldalát nézni, a pakolást felhasználták egy alaposabb leltárazásra, és digitalizálták is a gyűjteményt. Ők és a dobozokban álló állományuk egyelőre a szintén a Liget-projektbe tartozó új épületük folyamatosan tolódó elkészültét várják.

Az Iparművészeti Múzeum épp a múlt héten helyezte biztonságba a Lechner tervezte épületük beépített műtárgyait is, hogy aztán átadják a terepet a munkásoknak és megkezdődjön a többéves várakozás a visszaköltözésre. Ők talán egy kicsit jobb helyzetben vannak, műtárgyaik egy része a Várkert Bazár kiállításán, illetve a nemrég ismét megnyitott Ráth György Villában látható, de mint kiderült, jutott belőlük a Karmelita-kolostorba, a miniszterelnökségre is.

Néprajzi Múzeum last minute

Szokás- és játékgyűjtemény raktára: Rákosi kalászok között (Fotó/Forrás: Sarnyai Krisztina / Néprajzi Múzeum)

A folyamatban lévő ügyek mellett két intézmény is van, amelyek felett évek óta Damoklész kardjaként lebeg a költözés: az Országos Széchenyi Könyvtár és a Természettudományi Múzeum. Előbbi egyelőre talán elkerülte a Kilián-laktanyába zsuppolást, de a korábbi igazgató arra engedett következtetni, hogy a várbeli ingatlan túlságosan szem előtt van az éppen átépülő környéken. Egyelőre úgy tűnik a nemzeti könyvtár kapott öt év haladékot. Az intézmény egyébként az épület problematikája mellett az igazgatókéval is küzd. A Tüske László helyére kinevezett Hammerstein Judit ismét csak ideiglenesnek bizonyult. Utódjáról még nem született döntés, csak a pályázat zajlik. 

A legbizonytalanabb jelenleg a Természettudományi Múzeum helyzete, akiket Debrecenbe szeretnének költöztetni. Az első tervek szerint az év végére már ki kellene üríteniük a jelenlegi épületet, hogy tíz éven belül egy jelen pillanatban még fel sem épült épületben találjanak otthonra. A dolgozók jelentős része jelezte, hogy ebben az esetben nem tud a közgyűjteménynél maradni, hiszen családja, egzisztenciája a fővároshoz köti. Azóta többen felemelték a szavukat a Természettudományi vidékre költözése ellen, amelyet legutóbbi sajtóhírek szerint elnapoltak.

mttm2-105027.jpg

Magyar Természettudományi Múzeum (Fotó/Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum)

Mindezek ismeretében nem véletlen, hogy A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) közleményt adott ki a kétségeiről.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF)  "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel 2020. február 19-én tartott kerekasztal-beszélgetésén megfogalmazott közös nyilatkozat:

1.    Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy közgyűjtemények elhelyezése, költöztetése államtitoknak minősüljön.

Az adófizető állampolgárok által fenntartott intézményekkel kapcsolatos döntések legyenek nyilvánosak, előzetesen egyeztetve a szakmai képviseletekkel.

2. Jelenleg három - nemzetközi jelentőségű - országos múzeum gyűjteménye ideiglenes raktárakban vagy becsomagolás alatt áll.

A műtárgyakat sem a szűkebb szakmai, sem a szélesebb érdeklődő közönség nem láthatja évekig.

Az érintett közgyűjteményi épületek kialakítása és a műtárgyak hozzáférhetővé tétele élvezzen elsőbbséget az állami nagyberuházások között.

3. Ne kerüljön sor újabb közgyűjtemények költöztetésére (különösen nem átmeneti helyre) meggátolva ezzel hosszú éveken át a kiállítások látogathatóságát és a szakanyagok kutathatóságát is.

4. Támogatjuk a Budapesten kívül rendezett jelentős kiállítások megvalósítását, új múzeumok és múzeumi hálózatok létrehozását. Ezek a regionális fejlesztések önállóan is megvalósíthatók,

indokolatlan a neves elődeink által a fővárosban alapított közgyűjtemények elköltöztetése.

Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

A fejléckép illusztráció.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.