Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

2020.02.21. 13:35
Ajánlom
Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.

Az utóbbi években főleg a Liget-projekthez kapcsolódóan több múzeum gyűjteménye is új helyre költözött átmeneti jelleggel vagy tartósan. A Szépművészeti Múzeum felújítása már befejeződött, a kiállított műtárgyak egy része azonban koncepcióváltás eredményeképpen helyet cserél majd a Hősök terén álló helyszín és a várbeli társintézménye, a Nemzeti Galéria között. Vagyis itt is jelentős műtárgy-mozgásokra lehet számítani. 

A Liget-projekt kapcsán a háttérben kötélhúzás zajlik a fővárosi önkormányzat és a kormány között, ahogy azt Baán László a Szépművészeti idei kiállításai kapcsán tartott sajtótájékoztatón felvillantotta.

BTF_190405_Megnyito_c_Posztos_Janos_BTF-131634.jpg

A BTF megnyitója a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában (Fotó/Forrás: Posztós János / BTF)

A Néprajzi Múzeum igyekezett a dolog jó oldalát nézni, a pakolást felhasználták egy alaposabb leltárazásra, és digitalizálták is a gyűjteményt. Ők és a dobozokban álló állományuk egyelőre a szintén a Liget-projektbe tartozó új épületük folyamatosan tolódó elkészültét várják.

Az Iparművészeti Múzeum épp a múlt héten helyezte biztonságba a Lechner tervezte épületük beépített műtárgyait is, hogy aztán átadják a terepet a munkásoknak és megkezdődjön a többéves várakozás a visszaköltözésre. Ők talán egy kicsit jobb helyzetben vannak, műtárgyaik egy része a Várkert Bazár kiállításán, illetve a nemrég ismét megnyitott Ráth György Villában látható, de mint kiderült, jutott belőlük a Karmelita-kolostorba, a miniszterelnökségre is.

Néprajzi Múzeum last minute

Szokás- és játékgyűjtemény raktára: Rákosi kalászok között (Fotó/Forrás: Sarnyai Krisztina / Néprajzi Múzeum)

A folyamatban lévő ügyek mellett két intézmény is van, amelyek felett évek óta Damoklész kardjaként lebeg a költözés: az Országos Széchenyi Könyvtár és a Természettudományi Múzeum. Előbbi egyelőre talán elkerülte a Kilián-laktanyába zsuppolást, de a korábbi igazgató arra engedett következtetni, hogy a várbeli ingatlan túlságosan szem előtt van az éppen átépülő környéken. Egyelőre úgy tűnik a nemzeti könyvtár kapott öt év haladékot. Az intézmény egyébként az épület problematikája mellett az igazgatókéval is küzd. A Tüske László helyére kinevezett Hammerstein Judit ismét csak ideiglenesnek bizonyult. Utódjáról még nem született döntés, csak a pályázat zajlik. 

A legbizonytalanabb jelenleg a Természettudományi Múzeum helyzete, akiket Debrecenbe szeretnének költöztetni. Az első tervek szerint az év végére már ki kellene üríteniük a jelenlegi épületet, hogy tíz éven belül egy jelen pillanatban még fel sem épült épületben találjanak otthonra. A dolgozók jelentős része jelezte, hogy ebben az esetben nem tud a közgyűjteménynél maradni, hiszen családja, egzisztenciája a fővároshoz köti. Azóta többen felemelték a szavukat a Természettudományi vidékre költözése ellen, amelyet legutóbbi sajtóhírek szerint elnapoltak.

mttm2-105027.jpg

Magyar Természettudományi Múzeum (Fotó/Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum)

Mindezek ismeretében nem véletlen, hogy A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) közleményt adott ki a kétségeiről.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF)  "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel 2020. február 19-én tartott kerekasztal-beszélgetésén megfogalmazott közös nyilatkozat:

1.    Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy közgyűjtemények elhelyezése, költöztetése államtitoknak minősüljön.

Az adófizető állampolgárok által fenntartott intézményekkel kapcsolatos döntések legyenek nyilvánosak, előzetesen egyeztetve a szakmai képviseletekkel.

2. Jelenleg három - nemzetközi jelentőségű - országos múzeum gyűjteménye ideiglenes raktárakban vagy becsomagolás alatt áll.

A műtárgyakat sem a szűkebb szakmai, sem a szélesebb érdeklődő közönség nem láthatja évekig.

Az érintett közgyűjteményi épületek kialakítása és a műtárgyak hozzáférhetővé tétele élvezzen elsőbbséget az állami nagyberuházások között.

3. Ne kerüljön sor újabb közgyűjtemények költöztetésére (különösen nem átmeneti helyre) meggátolva ezzel hosszú éveken át a kiállítások látogathatóságát és a szakanyagok kutathatóságát is.

4. Támogatjuk a Budapesten kívül rendezett jelentős kiállítások megvalósítását, új múzeumok és múzeumi hálózatok létrehozását. Ezek a regionális fejlesztések önállóan is megvalósíthatók,

indokolatlan a neves elődeink által a fővárosban alapított közgyűjtemények elköltöztetése.

Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

A fejléckép illusztráció.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Színház

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Vizuál hír

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál Film

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál Film

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.
Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.