Vizuál

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kapott Harrison Ford Cannes-ban

2023.05.19. 13:15
Ajánlom
Az amerikai színészt az Indiana Jones-sorozat ötödik részének premierje előtt lepték meg az elismeréssel. Elek Juditot ugyancsak vastapssal köszöntötte a fesztivál közönsége. A bírósági ügyei után Johnny Depp is visszatérhetett a vászonra a szemle nyitófilmjén, a színészt hét percig tartó ovációval ünnepelték.

Május 16-án kezdődött el a világ legrangosabb filmfesztiválja Cannes-ban, ahol versenyen kívül mutatták be a kultikus kalandfilm újabb epizódját, az Indiana Jones és a sors tárcsáját. A 80 éves főszereplő, Harrison Ford a teljes alkotógárdával vonult fel a fesztivál vörös szőnyegén. Előzetesen csak annyit lehetett tudni, hogy a szervezők a színész előtt is tisztelegnek majd, csak a vetítés előtt derült ki, hogy nem kevesebbről, mint egy tiszteletbeli Arany Pálmáról van szó.

Nagyon meg vagyok hatva

– mondta Ford könnybe lábadt szemmel, miután átvette a díjat Iris Knoblochtól, illetve Thierry Frémaux-tól, a fesztivál elnökétől és igazgatójától.

Harrison Ford minden bizonnyal utoljára öltötte magára a legendás kalandor-régész jelmezét. Az előző négy epizódot Steven Spielberg rendezte, a több mint két és fél órás új mozit James Mangold jegyzi, a zenét pedig John Williams írta, akárcsak a legelső film esetében.

Az új rész különlegessége, hogy a hollywoodi filmekben egyre gyakrabban használt digitális fiatalítás technikájának köszönhetően

a történet elején több évtizeddel fiatalabbnak látszik a főszereplő egy második világháborús náci vonattámadás jelenetében.

Az új epizód ezúttal is követi az Indiana Jones-filmek bevált receptjét: a régésznek veszélyes helyzetekből kell újra és újra egy csapásra kiszabadulnia. A kígyóktól azonban továbbra is retteg. A film június 29-étől látható a hazai mozikban.

Nem Harrison Ford az egyetlen, aki szíves fogadtatásban részesült a fesztiválon. Mint arról beszámoltunk, a Cannes Classics válogatásba meghívták ugyanis Elek Judit Sziget a szárazföldön című klasszikusát, amelyet a közelmúltban újítottak fel. A magyar művészt állótapssal fogadta a közönség.

Nagyon nagy megtiszteltetés, mint mindig, itt lenni, mert be kell, hogy valljam, Cannes-nak köszönhetem a rendezői identitásomat

– mondta a 86 éves Elek Judit a főként fiatalokból álló közönségnek.

Szintén hatalmas ovációval, hét percig tartó vastapssal köszöntötte a fesztivál közönsége Johnny Deppet, a szemlét ugyanis az ő főszereplésével készült Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film nyitotta meg. Ez az amerikai filmsztár nagy visszatérése a vászonra, az elmúlt években ugyanis a volt feleségével, Amber Heard színésznővel folytatott bírósági ügyei miatt került a figyelem fókuszába. Deppet nem ítélték el, és tagadja, hogy erőszakosan viselkedett volna a feleségével, amerikai filmekben azonban nem kap szerepet.

Fejléckép: Harrison Ford az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmben (Fotó/Forrás: Fórum Hungary)

Enyedi Ildikó zsűrielnök lesz a cannes-i filmfesztiválon

Kapcsolódó

Enyedi Ildikó zsűrielnök lesz a cannes-i filmfesztiválon

A nemzetközileg is elismert, Arany Medve-díjas filmalkotó a jövő hónapban megrendezésre kerülő 76. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjában versenyző rövidfilmek és a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinef válogatás közös nemzetközi zsűrijének élén elnököl.

A nyugati ember tengeribetegsége – Megnéztük az év legjobb filmjét

A nyugati ember tengeribetegsége – Megnéztük az év legjobb filmjét

Akinek pénze van, az bármit megtehet, és meg is tesz, akinek pedig nincs, annak hirtelen elvei lesznek – nagyjából így lehetne összegezni Ruben Östlund új filmjének központi gondolatát. A szomorúság háromszöge teljes joggal söpörte be a cannes-i Arany Pálmát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Földi paradicsom még sohasem volt ennyire undorító

Minden idők egyik legjobb holokausztfilmjét készítette el Jonathan Glazer, aki Érdekvédelmi terület című filmjében egy olyan, önmagából kifordult, torz világot tár a szemünk elé, amelyben az együttérzés számít bűnnek.
Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.