Vizuál

Titkos helytől az ismertségig – Sasvári Edit a Kult50-ben

2020.10.01. 13:20
Ajánlom
Amikor találkozott valakivel és az illető megtudta, hogy múzeumban dolgozik, rendre mindig megkérdezték tőle: „És az nem unalmas?” Sasvári Edit munkássága – többek között – talán éppen erről is szól. Bebizonyítani, hogy a múzeumok egyáltalán nem unalmasak.

Kult50 kategória: Vizuális kultúra

Védnök: Oltai Kata

Elismert teljesítmény: A Kassák Múzeum élén elért eredmények

A múzeum eredeti rendeltetése a „titkok őrzése” volt, az intézmény egyfajta kincseskamra szerepet töltött be. Szakralizált szentély volt. Ezért már a 20. század elején is támadták a művészek. Azt mondták, a múzeum egy temető. Nem felel meg a 20. századi formáknak. S valóban, a múzeumoknak volt egyfajta elitista szemléletük, amely kizárta a nagyközönséget.

A múzeum szerepét gondolta újra Sasvári Edit, amikor 2010-ben átvette az 1976-ban alapított Kassák Múzeum vezetését.

Kassák Lajos a magyar avantgárd vezető művésze volt. Amikor Edit a Kassák Múzeum vezetésére pályázott, körbenézett, van-e avantgárd múzeum a világban. És meglepetten tapasztalta, hogy még nincsen.

0000000190-130542.jpg

Sasvári Edit (Fotó/Forrás: Villányi Csaba / MúzeumCafé)

Mint mondta, a múzeum benne van a társadalmi térben és meg kell keresni azokat a – sokak számára érdekes – témákat, amikkel be lehet vonni a látogatókat, hogy magukénak érezzék a kiállításokat. Kutatni kell, mi az, ami ma aktuális, mi az, ami érdekes.

Nagy kérdés volt, miként lehet egy történeti anyaggal kortárs szempontok szerint bánni.

A muzeológusoknak, kutatóknak, tudósoknak nincs piaci szemléletük, hiszen nem tanulták. Ám egy múzeum akkor tud jól működni, ha a kereslet-kínálati szempontot is jól fel tudja mérni.

A múzeumvezető fiatal csapatával 2010 óta nemzetközi mércével is megkerülhetetlen kutatóműhellyé varázsolta az intézményt friss szemléletű tárlatokkal, nagy tömegeket vonzó megnyitókkal és műhelybeszélgetésekkel. Egy szinte titkos helyből kellett az intézményt feltornáznia az ismertségig.

15000825_1338188982859836_6240149629268684267_o-130923.jpg

Kiállítás a Kassák Múzeumban (Fotó/Forrás: Kassák Múzeum)

A megújulást szolgáló koncepció központi része volt – Kassák Lajos elismerése és megértése mellett –, hogy megkeressék a kritikai analízis lehetőségeit az avantgárd és történeti modernizmus szempontjaival társadalomtörténeti összefüggésekben. Egyfelől megpróbálták a nemzetközi párhuzamokat hangsúlyozni, másrészt Kassák életművét széles társadalmi kontextusban is megvizsgálni. Ez utóbbi területen ugyanis rendkívül nagy kutatási lehetőségek vannak.

Sasvári Edit és csapata nagy álma, hogy előbb-utóbb a Kassák Múzeum legyen a magyar és a regionális avantgárd,  modernizmus egyik kutatási központja.

46718943_2192104150801644_6025968643911712768_o-130923.jpg

Kiállítás a Kassák Múzeumban (Fotó/Forrás: Kassák Múzeum)

Az újonnan felállított, fiatal csapattal, új, állandó kiállítással, az arculatért kiérdemelt két nemzetközi dizájndíjjal, nemzetközi mércével nézve is megkerülhetetlen kutatóműhelyével, a téma újszerű megközelítését szolgáló tárlatokkal, tömegeket vonzó megnyitóival és a műhelybeszélgetésekkel erre minden esélye meg is van. Mint mondja, a művészet egyfajta kommunikáció, ami tanulható.

Sasvári Edit legfőbb feladatának azt tartja, hogy a múzeum a nemzetközi modernizmus-kutatás egyik fontos bázisa legyen, emellett az elsődleges forrásokra, dokumentumokra épülő kiállításai művészettörténeti és muzeológiai szemléletváltást képviseljenek.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Sasvári Edit (forrás: Óbudai Anziksz)

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online animációs mesterkurzusokat tart a Primanima

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál másfél órás, Budaörsi Animációs Bázisról közvetített előadásait bárki megnézheti május 21-én a fesztivál és a CEE Animation Facebook-oldalán.
Vizuál hír

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc filmet mutat be az új mozis fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt alkotás a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.