Vizuál

Titkos helytől az ismertségig – Sasvári Edit a Kult50-ben

2020.10.01. 13:20
Ajánlom
Amikor találkozott valakivel és az illető megtudta, hogy múzeumban dolgozik, rendre mindig megkérdezték tőle: „És az nem unalmas?” Sasvári Edit munkássága – többek között – talán éppen erről is szól. Bebizonyítani, hogy a múzeumok egyáltalán nem unalmasak.

Kult50 kategória: Vizuális kultúra

Védnök: Oltai Kata

Elismert teljesítmény: A Kassák Múzeum élén elért eredmények

A múzeum eredeti rendeltetése a „titkok őrzése” volt, az intézmény egyfajta kincseskamra szerepet töltött be. Szakralizált szentély volt. Ezért már a 20. század elején is támadták a művészek. Azt mondták, a múzeum egy temető. Nem felel meg a 20. századi formáknak. S valóban, a múzeumoknak volt egyfajta elitista szemléletük, amely kizárta a nagyközönséget.

A múzeum szerepét gondolta újra Sasvári Edit, amikor 2010-ben átvette az 1976-ban alapított Kassák Múzeum vezetését.

Kassák Lajos a magyar avantgárd vezető művésze volt. Amikor Edit a Kassák Múzeum vezetésére pályázott, körbenézett, van-e avantgárd múzeum a világban. És meglepetten tapasztalta, hogy még nincsen.

0000000190-130542.jpg

Sasvári Edit (Fotó/Forrás: Villányi Csaba / MúzeumCafé)

Mint mondta, a múzeum benne van a társadalmi térben és meg kell keresni azokat a – sokak számára érdekes – témákat, amikkel be lehet vonni a látogatókat, hogy magukénak érezzék a kiállításokat. Kutatni kell, mi az, ami ma aktuális, mi az, ami érdekes.

Nagy kérdés volt, miként lehet egy történeti anyaggal kortárs szempontok szerint bánni.

A muzeológusoknak, kutatóknak, tudósoknak nincs piaci szemléletük, hiszen nem tanulták. Ám egy múzeum akkor tud jól működni, ha a kereslet-kínálati szempontot is jól fel tudja mérni.

A múzeumvezető fiatal csapatával 2010 óta nemzetközi mércével is megkerülhetetlen kutatóműhellyé varázsolta az intézményt friss szemléletű tárlatokkal, nagy tömegeket vonzó megnyitókkal és műhelybeszélgetésekkel. Egy szinte titkos helyből kellett az intézményt feltornáznia az ismertségig.

15000825_1338188982859836_6240149629268684267_o-130923.jpg

Kiállítás a Kassák Múzeumban (Fotó/Forrás: Kassák Múzeum)

A megújulást szolgáló koncepció központi része volt – Kassák Lajos elismerése és megértése mellett –, hogy megkeressék a kritikai analízis lehetőségeit az avantgárd és történeti modernizmus szempontjaival társadalomtörténeti összefüggésekben. Egyfelől megpróbálták a nemzetközi párhuzamokat hangsúlyozni, másrészt Kassák életművét széles társadalmi kontextusban is megvizsgálni. Ez utóbbi területen ugyanis rendkívül nagy kutatási lehetőségek vannak.

Sasvári Edit és csapata nagy álma, hogy előbb-utóbb a Kassák Múzeum legyen a magyar és a regionális avantgárd,  modernizmus egyik kutatási központja.

46718943_2192104150801644_6025968643911712768_o-130923.jpg

Kiállítás a Kassák Múzeumban (Fotó/Forrás: Kassák Múzeum)

Az újonnan felállított, fiatal csapattal, új, állandó kiállítással, az arculatért kiérdemelt két nemzetközi dizájndíjjal, nemzetközi mércével nézve is megkerülhetetlen kutatóműhelyével, a téma újszerű megközelítését szolgáló tárlatokkal, tömegeket vonzó megnyitóival és a műhelybeszélgetésekkel erre minden esélye meg is van. Mint mondja, a művészet egyfajta kommunikáció, ami tanulható.

Sasvári Edit legfőbb feladatának azt tartja, hogy a múzeum a nemzetközi modernizmus-kutatás egyik fontos bázisa legyen, emellett az elsődleges forrásokra, dokumentumokra épülő kiállításai művészettörténeti és muzeológiai szemléletváltást képviseljenek.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Sasvári Edit (forrás: Óbudai Anziksz)

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.
Vizuál hír

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.
Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.