Vizuál

Titkos helytől az ismertségig – Sasvári Edit a Kult50-ben

2020.10.01. 13:20
Ajánlom
Amikor találkozott valakivel és az illető megtudta, hogy múzeumban dolgozik, rendre mindig megkérdezték tőle: „És az nem unalmas?” Sasvári Edit munkássága – többek között – talán éppen erről is szól. Bebizonyítani, hogy a múzeumok egyáltalán nem unalmasak.

Kult50 kategória: Vizuális kultúra

Védnök: Oltai Kata

Elismert teljesítmény: A Kassák Múzeum élén elért eredmények

A múzeum eredeti rendeltetése a „titkok őrzése” volt, az intézmény egyfajta kincseskamra szerepet töltött be. Szakralizált szentély volt. Ezért már a 20. század elején is támadták a művészek. Azt mondták, a múzeum egy temető. Nem felel meg a 20. századi formáknak. S valóban, a múzeumoknak volt egyfajta elitista szemléletük, amely kizárta a nagyközönséget.

A múzeum szerepét gondolta újra Sasvári Edit, amikor 2010-ben átvette az 1976-ban alapított Kassák Múzeum vezetését.

Kassák Lajos a magyar avantgárd vezető művésze volt. Amikor Edit a Kassák Múzeum vezetésére pályázott, körbenézett, van-e avantgárd múzeum a világban. És meglepetten tapasztalta, hogy még nincsen.

0000000190-130542.jpg

Sasvári Edit (Fotó/Forrás: Villányi Csaba / MúzeumCafé)

Mint mondta, a múzeum benne van a társadalmi térben és meg kell keresni azokat a – sokak számára érdekes – témákat, amikkel be lehet vonni a látogatókat, hogy magukénak érezzék a kiállításokat. Kutatni kell, mi az, ami ma aktuális, mi az, ami érdekes.

Nagy kérdés volt, miként lehet egy történeti anyaggal kortárs szempontok szerint bánni.

A muzeológusoknak, kutatóknak, tudósoknak nincs piaci szemléletük, hiszen nem tanulták. Ám egy múzeum akkor tud jól működni, ha a kereslet-kínálati szempontot is jól fel tudja mérni.

A múzeumvezető fiatal csapatával 2010 óta nemzetközi mércével is megkerülhetetlen kutatóműhellyé varázsolta az intézményt friss szemléletű tárlatokkal, nagy tömegeket vonzó megnyitókkal és műhelybeszélgetésekkel. Egy szinte titkos helyből kellett az intézményt feltornáznia az ismertségig.

15000825_1338188982859836_6240149629268684267_o-130923.jpg

Kiállítás a Kassák Múzeumban (Fotó/Forrás: Kassák Múzeum)

A megújulást szolgáló koncepció központi része volt – Kassák Lajos elismerése és megértése mellett –, hogy megkeressék a kritikai analízis lehetőségeit az avantgárd és történeti modernizmus szempontjaival társadalomtörténeti összefüggésekben. Egyfelől megpróbálták a nemzetközi párhuzamokat hangsúlyozni, másrészt Kassák életművét széles társadalmi kontextusban is megvizsgálni. Ez utóbbi területen ugyanis rendkívül nagy kutatási lehetőségek vannak.

Sasvári Edit és csapata nagy álma, hogy előbb-utóbb a Kassák Múzeum legyen a magyar és a regionális avantgárd,  modernizmus egyik kutatási központja.

46718943_2192104150801644_6025968643911712768_o-130923.jpg

Kiállítás a Kassák Múzeumban (Fotó/Forrás: Kassák Múzeum)

Az újonnan felállított, fiatal csapattal, új, állandó kiállítással, az arculatért kiérdemelt két nemzetközi dizájndíjjal, nemzetközi mércével nézve is megkerülhetetlen kutatóműhelyével, a téma újszerű megközelítését szolgáló tárlatokkal, tömegeket vonzó megnyitóival és a műhelybeszélgetésekkel erre minden esélye meg is van. Mint mondja, a művészet egyfajta kommunikáció, ami tanulható.

Sasvári Edit legfőbb feladatának azt tartja, hogy a múzeum a nemzetközi modernizmus-kutatás egyik fontos bázisa legyen, emellett az elsődleges forrásokra, dokumentumokra épülő kiállításai művészettörténeti és muzeológiai szemléletváltást képviseljenek.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Sasvári Edit (forrás: Óbudai Anziksz)

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.
Vizuál galéria

Táj csíkokra és kockákra törve

A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, illetve megjelenik egy-egy plasztika és fotómű is. A művek értelmezését – a falakon és a tárlókban – a művész saját írásai, feljegyzései és vázlatai segítik.
Vizuál hír

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.
Vizuál 1956

Graffitivel emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban

Fat Heat magyar graffiti művész mintegy hatvanöt négyzetméteres falfestményével emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban.