Vizuál

Titkos helytől az ismertségig – Sasvári Edit a Kult50-ben

2020.10.01. 13:20
Ajánlom
Amikor találkozott valakivel és az illető megtudta, hogy múzeumban dolgozik, rendre mindig megkérdezték tőle: „És az nem unalmas?” Sasvári Edit munkássága – többek között – talán éppen erről is szól. Bebizonyítani, hogy a múzeumok egyáltalán nem unalmasak.

Kult50 kategória: Vizuális kultúra

Védnök: Oltai Kata

Elismert teljesítmény: A Kassák Múzeum élén elért eredmények

A múzeum eredeti rendeltetése a „titkok őrzése” volt, az intézmény egyfajta kincseskamra szerepet töltött be. Szakralizált szentély volt. Ezért már a 20. század elején is támadták a művészek. Azt mondták, a múzeum egy temető. Nem felel meg a 20. századi formáknak. S valóban, a múzeumoknak volt egyfajta elitista szemléletük, amely kizárta a nagyközönséget.

A múzeum szerepét gondolta újra Sasvári Edit, amikor 2010-ben átvette az 1976-ban alapított Kassák Múzeum vezetését.

Kassák Lajos a magyar avantgárd vezető művésze volt. Amikor Edit a Kassák Múzeum vezetésére pályázott, körbenézett, van-e avantgárd múzeum a világban. És meglepetten tapasztalta, hogy még nincsen.

0000000190-130542.jpg

Sasvári Edit (Fotó/Forrás: Villányi Csaba / MúzeumCafé)

Mint mondta, a múzeum benne van a társadalmi térben és meg kell keresni azokat a – sokak számára érdekes – témákat, amikkel be lehet vonni a látogatókat, hogy magukénak érezzék a kiállításokat. Kutatni kell, mi az, ami ma aktuális, mi az, ami érdekes.

Nagy kérdés volt, miként lehet egy történeti anyaggal kortárs szempontok szerint bánni.

A muzeológusoknak, kutatóknak, tudósoknak nincs piaci szemléletük, hiszen nem tanulták. Ám egy múzeum akkor tud jól működni, ha a kereslet-kínálati szempontot is jól fel tudja mérni.

A múzeumvezető fiatal csapatával 2010 óta nemzetközi mércével is megkerülhetetlen kutatóműhellyé varázsolta az intézményt friss szemléletű tárlatokkal, nagy tömegeket vonzó megnyitókkal és műhelybeszélgetésekkel. Egy szinte titkos helyből kellett az intézményt feltornáznia az ismertségig.

15000825_1338188982859836_6240149629268684267_o-130923.jpg

Kiállítás a Kassák Múzeumban (Fotó/Forrás: Kassák Múzeum)

A megújulást szolgáló koncepció központi része volt – Kassák Lajos elismerése és megértése mellett –, hogy megkeressék a kritikai analízis lehetőségeit az avantgárd és történeti modernizmus szempontjaival társadalomtörténeti összefüggésekben. Egyfelől megpróbálták a nemzetközi párhuzamokat hangsúlyozni, másrészt Kassák életművét széles társadalmi kontextusban is megvizsgálni. Ez utóbbi területen ugyanis rendkívül nagy kutatási lehetőségek vannak.

Sasvári Edit és csapata nagy álma, hogy előbb-utóbb a Kassák Múzeum legyen a magyar és a regionális avantgárd,  modernizmus egyik kutatási központja.

46718943_2192104150801644_6025968643911712768_o-130923.jpg

Kiállítás a Kassák Múzeumban (Fotó/Forrás: Kassák Múzeum)

Az újonnan felállított, fiatal csapattal, új, állandó kiállítással, az arculatért kiérdemelt két nemzetközi dizájndíjjal, nemzetközi mércével nézve is megkerülhetetlen kutatóműhelyével, a téma újszerű megközelítését szolgáló tárlatokkal, tömegeket vonzó megnyitóival és a műhelybeszélgetésekkel erre minden esélye meg is van. Mint mondja, a művészet egyfajta kommunikáció, ami tanulható.

Sasvári Edit legfőbb feladatának azt tartja, hogy a múzeum a nemzetközi modernizmus-kutatás egyik fontos bázisa legyen, emellett az elsődleges forrásokra, dokumentumokra épülő kiállításai művészettörténeti és muzeológiai szemléletváltást képviseljenek.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Sasvári Edit (forrás: Óbudai Anziksz)

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.
Vizuál gyász

Elhunyt Donald Sutherland

Az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész 88 éves korában hunyt el csütörtökön Miamiban. Halálhírét fia, a szintén színész Kiefer Sutherland jelentette be.
Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.