Vizuál

Tíz döntős indult a több ezer eurós díjért

2011.05.13. 16:04
Ajánlom
Átadták az Essl Művészeti Díjakat.

Bada Emőke, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) utolsó éves intermédiaszakos hallgatója és Hámori Anett az MKE-n tavaly végzett festő vehette át az idei Essl Art Award CEE 2011 (Közép-európai Essl Művészeti Díj 2011) elnevezésű, egyenként 3500 euróval járó díjat. A Vienna Insurance Group biztosító 1000 eurós különdíját szintén Hámori Anett kapta.

Az Essl művészeti díjat kétévente ítéli oda képzőművész hallgatóknak a nemzetközi zsűri, idén negyedszer. A pályázatra több mint négyszázan jelentkeztek, akik közül országonként tíz művészhallgatót juttatott a zsűri a döntőbe. A pályázók különböző műfajokban indultak, volt aki rajzzal, festménnyel, míg mások térinstallációval, fotóval és intermediális alkotással szálltak versenybe az egyenként 3500 eurós (mintegy 923 ezer forint) Essl-díjra és a bécsi biztosító 1000 eurós (264 ezer forint) különdíjra. Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális ügyekkel foglalkozó államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy mostanában kevesebben vállalkoznak arra, hogy támogassák a művészeteket, ezért is örvendetes, hogy az Essl család mecénásként lép fel a régióban. A pályázat azért is hatásos, mert a részt vevő Közép-kelet- és dél-európai országok a fiatal művészeken keresztül közösen formálják Európa arculatát ‒ tette hozzá az államtitkár.

A kitüntetett fiatal magyar művészek a hat másik állam ‒ Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Románia és idén először Bulgária ‒ díjazott művészeivel meghívást kaptak, hogy mutatkozzanak be decemberben a klosterneuburgi Essl Múzeumban. A kiállításra a hét ország 14 díjazott alkotójának munkáiból katalógus is készül. A biztosító különdíjazottjai pedig ‒ Magyarországot Hámori Anett képviseli majd ‒ 2012 márciusában a bécsi Ringturm épületében nagyszabású tárlaton mutatkozhatnak be.

Az Essl Múzeumban található Ausztria legnagyobb kortárs művészeti magángyűjteménye. A több mint 6 ezer alkotást magában foglaló gyűjtemény Agnes és Karlheinz Essl tulajdona. Az alkotásoknak otthont adó, Heinz Tesa által tervezett, múzeumot 1999-ben avatták fel a Bécs melletti Klosterneuburgban a Duna-parton.

Az Essl-díj döntőjébe került tíz magyar művész, Basa Anikó, Bada Emőke, Békési Ervin, Hámori Anett, Jagicza Patrícia, Kanics Dorottya, Kujbus János, Sárai Lajos, Szentpéteri Annamária és Ulbert Ádám munkáit bemutató kiállítás május 22-ig látható a Centrális Galériában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.