Vizuál

Tízéves a Raiffeisen Galéria

2010.10.25. 11:01
Ajánlom
Kereken egy évtizede nyílt meg a Raiffeisen Bank Duna-parti székházában az azóta is folyamatosan működő galéria, mely az évek során az egyik legnagyobb támogatója, és mértékadó fóruma lett a hazai kortárs képzőművészetnek. Tekintse meg november 3-tól Halas István kiállítását a Raiffeisen Galériában!

A bank által felkért neves kurátoroknak köszönhetően, a Raiffeisen Galéria immáron tíz éve következetes irányvonalat képvisel és az egyik legnagyobb támogatója, mértékadó fóruma lett a hazai kortárs képzőművészetnek.

A galériában, évi 5-6 alkalommal, a magyar kortárs képző- és fotóművészek legjobbjaitól állít ki. A bankszékház kiállító terében többek között olyan művészek munkáit tekinthette meg a művészetszerető közönség mint El Kazovszkij, Bukta Imre vagy Bernát András.

Hatvan művész mintegy 1700 kiállított alkotása a Galériában, közel száz művész 287 alkotása a bank gyűjteményében - ha pusztán a számok tükrében kellene mérleget vonnunk, ezt is írhatnánk. A felsorolás oldalakat töltene meg, köszönhetően annak, hogy a Raiffeisen Galéria folyamatosan teret ad a legmodernebb művészeti áramlatoknak és az új tehetségeknek.

A banknak a Raiffeisen Galériával elért tízéves sikertörténetét azonban az a tény is jellemzi, hogy egyike azon kevés gazdasági társaságnak, amely következetesen magas művészi színvonalon szervez kiállításokat. A Raiffeisen progresszív művészetszemléletét, és a művészek körében való elismertségét mi sem tükrözi jobban, mint hogy mára már több művész is hely-specifikusan, a banki kiállító tér adottságait figyelembe véve készíti munkáit.

Hasonló hozzáállás eredménye az is, hogy a bank gyűjteménye komoly pozíciót foglal el a budapesti intézményi anyagok között. A gyűjteményt még a bécsi Magyar Kulturális Intézet is meghívta egy kiállításra, ami nemcsak a kortárs magyar művészet számára jó hír, de annak is bizonyítéka, hogy a Raiffeisen példaértékűen vette ki a részét az utóbbi tíz évben a magyar gazdasági szféra kulturális szerepvállalásából.

November 3-tól tekintse meg Halas István kiállítását a kortárs magyar képzőművészetnek immár 10 éve otthont adó Raiffeisen Galériában! 

A kiállításokról bővebben erre a linkre kattintva tájékozódhatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Csak az első epizódon vagyunk túl – Ilyen volt az idei Berlinale

Vasárnap véget ért az idén online megrendezett 71. Berlinale. A filmek jelentős hányada a mélybe repítette a közönséget, elbűvöltek és egyszerre elgondolkodtattak. Beszámoló.
Vizuál magazin

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Vizuál hír

Felújították Chaplin legendás filmjeit

100 évvel ezelőtt mutatták be Charlie Chaplin első játékfilmjét, A kölyök megjelenésének évfordulóját pedig különleges módon ünnepli a filmvilág: új köntösbe bújtatták a színész több világhírű moziját.
Vizuál hír

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál ajánló

Trianon keserű pohara a Néprajzi Múzeum tárlatában

Mértanfüzet, laposüveg és fali terítő tanúskodik a Trianon utáni Magyarország fájdalmáról. Alapításának évfordulójához kapcsolódva, csütörtöktől a kényszerű békekötéssel kapcsolatos gyűjteményt tett közzé a Néprajzi Múzeum az interneten.