Vizuál

Több életműrekord is született a Kieselbach Galéria őszi árverésén

2022.10.15. 11:00
Ajánlom
Czóbel Béla, Kontuly Béla és Klie Zoltán művének leütési ára is életműrekordot döntött a Kieselbach Galéria október 14-én este tartott őszi árverésén.

A legmagasabb áron, 85 millió forintért kelt el Czóbel Béla több alkalommal kiállított és reprodukált, még az 1958-as velencei biennálé magyar anyagába is beválogatott Párizsi Szajna-part című festménye, amelynek induló ára 46 millió forint volt.
Klie Zoltán Fantasztikus tája 80 millió forintért, míg Kontuly Béla 1930-as évek elején festett, Téli Duna-part című alkotása 75 millióért kelt el. Előbbi 44 millió forintról, utóbbi 36 millió forintról indulva érte el a rekord összeget.

Mindhárom mű leütése életműrekordot hozott az alkotóknak.

 

Kieselbach Tamás galériavezető szerint az árverés sikere azt mutatja, hogy a megszorítások és az infláció ellenére az embereknek van bizalmuk a műtárgyakban, sokan tartják jó befektetésnek a műtárgypiacot. Egyre többen licitálnak online, egyre erősebbé válnak az internetes vásárlók, az online tér új dimenziókat nyitott meg és áttörést hozott a piacon. Hozzátette, most lehetett látni, hogy sokkal bátrabban mernek licitálni online az emberek, az érdeklődők körét szélesíti a virtuális tér, sokan érdeklődtek külföldről is.

A galéria őszi árverésére huszonhét műalkotás érkezett Alexander Brody hagyatékából.

Ebből Batthyány Gyula Elegáns úr portréja (1933) 9,5 millió forintért, a Nagyvárosi hölgyek (1935) című kép pedig 22 millióért kelt el. Magas áron talált új gazdára Aba-Novák Szolnoki vásárban című festménye, amelynek leütési ára 22 millióról kúszott fel 34 millióig, míg Patkó Károly Patakparton című képe 32 millió forintról indulva kelt el 40 millióért. Bene Géza Csendélet perspektívákkal című festménye 26 millióról 34 millióig jutott. Egry József Szigonyvető című műve 30 millióért, Perlrott-Csaba Vilmos Párizsi utcája 18 millióért kelt el, nem sokkal mögötte maradt el 17 millió forintos leütéssel Tihanyi Lajos nagybányai utcaképe 1907-ből.

Egyenként tízmillió forintot fizettek Kádár Béla Lány gitárral és Ülő nő fátyollal és csendélettel című képeiért,

de ugyanennyiért cserélt gazdát Szőnyi István Anya gyermekével című műve és Perlrott-Csaba Vilmos csendélete.

Kieselbach Tamás kitért arra, hogy

a galéria történetében először rendeznek háború utáni és kortárs művekből árverést, amelyre 1945-től 2020-ig bezárólag, hetvenhét év művészetéből álló anyagot válogattak össze a korszak főműveiből.

Szerepelnek benne Kassák Lajos, Keserü Ilona, Kondor Béla alkotásai, Tandori gyűjteménye, valamint más kincsek is. A háború utáni és kortárs művek aukcióját először november 11-én rendezik meg Budapesten. Az árverés anyagából november elején nyílik kiállítás a Kieselbach Galériában.

Fejléckép: Czóbel Béla, Körhinta, 1904, részlet (Fotó/Forrás: Slezák István)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Színház

Visszakérhetik vagy az alapítványnál hagyhatják pénzüket a Tompos Kátya gyógykezelését támogatók

A gyűjtést szervező Fábián Juli Emlékalapítvány közleményben tájékoztatta az adományozókat, hogy a színésznő halála után mi lesz a sorsa az általuk felajánlott összegnek.
Klasszikus

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Színház

Összefogás indul a független színházakért és társulatokért

Támogatási kampányt indítanak és közösségi gyűjtést szerveznek a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. Az eSzínház kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.
Plusz

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Repülő krokodilok, alakváltó házak és furcsa felhők – díjnyertes animációs film látható mától a mozikban

Június 13-ától az ADS Service forgalmazásában vetítik itthon Benoît Chieux Sirocco és a szelek királysága című alkotását, amely a producer szerint a mainstream és az arthouse animációk tökéletes keveréke.
Vizuál ajánló

Ruben Östlund filmjeit vetítik a Cirko-Gejzírben

Júniusban két alkalommal retrospektív vetítéssorozatot szervez a Cirko-Gejzír a svéd rendező életművéből, kezdve a korai rövidfilmektől egészen a legnagyobb sikerfilmekig.
Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.