Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

2022.09.29. 14:50
Ajánlom
Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.

Az elmúlt években a nemzetközi művészeti vásárok mezőnyét jelentősen átrendezték a pandémia okozta nehézségek. Az Art Market Budapest azonban ennek ellenére tovább erősítette nemzetközi pozícióját. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy

az idén 12. alkalommal megnyíló art fairre minden korábbinál nagyobb számú és a járvány előtti területi igényeket messze meghaladó kiállítói jelentkezés érkezett.

Ez minden eddiginél magasabb színvonalú és szélesebb válogatásra adott lehetőséget a vásár galériatulajdonosokból álló nemzetközi szakmai testülete számára.

A vásáron harminc ország kiállítói képviseltetik magukat, köztük Japán, az Egyesült Királyság és az USA is.

A rendkívül széles nemzetközi választékban hazánk valamennyi számottevő kortárs képzőművészeti galériája is jelen lesz, miközben néhány új hazai szereplő is bemutatkozik.

A szerbiai kortárs képzőművészet joggal követel magának nagyobb láthatóságot

Az Art Market idei díszvendége Szerbia. A vásár valamennyi szekciójában kiállító, tucatnyi szerb galéria és művészeti intézmény által garantált rendkívül széles választék MOST.SERBIA címmel művészeti fesztivállá bővül, és külső budapesti helyszíneken létrejövő kiállításokkal egészül ki. A Q Contemporary például a nemzetközileg talán legismertebb szerb kortárs alkotó, Mira Brtka életműkiállítását mutatja be. Az idén 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetem épületében a Belgrádi Szépművészeti Egyetemmel együtt megvalósított tárlatot láthatnak az érdeklődők. A korábban kiállítótérként nem működő csepeli Szőke Gábor Stúdió most szerb magángyűjtemények anyagából mutat be válogatást, Collecting Serbia – Public Hobby címmel. A Magyar Műhely Galéria tárlatán elsősorban a magyar-szerb határ két oldalán élő kisebbségek alkotóinak munkáit mutatják be.

A vásár egyik hagyományos kísérőeseménye, az Inside Art művészeti konferencia külön napot szentel a szerb kortárs képzőművészetnek,

amelyen a vendégország művészeti intézményeinek vezetőivel is alkalom adódik a közvetlen kapcsolatteremtésre.

ArtMarketBudapest_2_ok-134909.jpg

A vásáron harminc ország kiállítói képviseltetik magukat (Fotó/Forrás: Art Market Budapest)

Azért is esett pont Szerbiára a szervezők választása, mert a szerbiai kortárs képzőművészet színvonala és gazdagsága alapján joggal követel magának nagyobb láthatóságot az európai művészeti életben, ugyanakkor az Art Market Budapest meghatározó nemzetközi szerepét is megerősíti régiónk művészetének bemutatásában és támogatásában.

Design, divat, fotóművészet és Jeff Koons

Az Inside Art idei programjából kiemelkedik a Building on Art című október 7-én szervezett szakmai nap. Témája a ma különösen aktuális ingatlanszakmai és művészeti közeg kapcsolata, a művészet értéknövelő hatása.

Az esemény célja, hogy nemzetközi példákkal alátámasztva bemutassa azt a törekvést, hogy az ingatlanberuházásokhoz művészeti tartalmak kapcsolódjanak.

Az Art Market más kapcsolódó programjaiban kiemelt figyelmet kap a kortárs design és képzőművészet kapcsolata is. A képzőművészet fogyasztói piacának bővítési lehetőségeit folyamatosan kereső Art Market különleges lehetőséget lát a design iránt fogékony közönség megszólításában: részben ennek is köszönhető a vásár és a Magyar Divat és Design Ügynökség között 2021-ben nagy sikerrel indult együttműködés folytatása és mélyítése. Ennek jegyében

a Bálna Budapest épületében rendezik meg a 360 Design Budapest elnevezésű designkiállítást.

Emellett a partnerként csatlakozó BMW márka művészeti programja Magyarországon elsőként az Art Market Budapest keretében mutatkozik be:

a BMW Art Cars kollekció névre hallgató egyedi modellt, a BMW 8 X JEFF KOONS gran coupét a világ egyik legismertebb kortárs képzőművésze, Jeff Koons tervezte.

A 99 darabban elkészült modellt személyesen is megnézhetik a vásár látogatói.

ArtMarketBudapest_BMW_3_ok-134924.jpg

A BMW 8 X JEFF KOONS gran coupé (Fotó/Forrás: Art Market Budapest)

Az Art Photo Budapest egy egész emeleten várja a látogatókat

Ugyancsak a Bálna Budapest ad otthont Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának, az Art Photo Budapestnek.

Az idei évben az európai galériák és fotóművészeti intézmények mellett három kontinens is képviselteti magát, így az épület egy egész szintjét elfoglalja a fotóvásár.

A kiállítási programok között a Magyar Divat és Design Ügynökséggel együttműködésben létrejövő válogatást is láthatnak az érdeklődők, amely az alkalmazott divatfotó és a fotóművészet közötti kapcsolódási pontokat mutatja be.

A rendkívül változatos fotóanyagot az Inside Art konferencia immár hagyományosan egy fotóművészeti nappal egészíti ki, amelynek fő témája a nők szerepe a fotóművészet történetének alakulásában.

Az idei Art Market Budapest vonzerejéhez a rendkívül széles kiállítói választék mellett a nemzetközi művészeti és kulturális élet néhány meghatározó személyiségének látogatása és szerepvállalása is hozzájárul.

amb_balna-144625.jpg

Art Market Budapest a Bálnában (Fotó/Forrás: Art Market Budapest)

Az Art Market Budapest jóvoltából mások mellett Budapestre érkezik például a világ legfontosabb kortárs magángyűjtői közül James Keith (JK) Brown, a nagy hatású és trendteremtő New York-i New Museum kuratóriumi elnöke,

aki kedvenc műtárgyait egy személyes tárlatvezetésen is bemutatja a vásáron. A legendás designer és építész, Piero Lissoni a Magyar Divat és Design Ügynökség partneri közreműködése révén előadást tart az Inside Art konferencia keretében. Maja Gojković szerb miniszterelnök-helyettes, kulturális és tájékoztatási miniszter a MOST.SERBIA fesztivál programjait nyitja és tekinti majd meg Budapesten.

Az Art Market Budapest továbbra is a hazai és nemzetközi művészeti élet meghatározó szereplőit és legfrissebb alkotásait felvonultató Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál partnere, a fesztivál kiemelt nemzetközi képzőművészeti elemeként jelentősen hozzájárul Budapest kulturális-turisztikai vonzerejéhez.

 

Fejléckép/Forrás: Art Market Budapest

Art Market Budapest 2022 – A kortárs képzőművészet hazai csúcstalálkozója

Kapcsolódó

Art Market Budapest 2022 – A kortárs képzőművészet hazai csúcstalálkozója

Október 6. és 9. között 30 országból érkező mintegy 120 kiállító, több mint 500 művész több ezer alkotásával várja a közönséget a Bálna Budapest épületének négy emeletén, összesen mintegy 8000 négyzetméteren – ezzel Közép- és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására tovább erősíti meghatározó szerepét a régióban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Vizuál hír

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál gyász

Elhunyt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél!-filmek sztárja

A 71 éves Emmy-díjas színésznőnél a közelmúltban diagnosztizáltak rákot, halálhírét gyermekei jelentették be az Instagramon. A művésztől John Travolta is elbúcsúzott közösségi oldalán. 
Vizuál kritika

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Vizuál hír

Közösségi összefogással állítanának szobrot Deim Pál tiszteletére

Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével, egy köztéri szobor felállítását tervezi a Deim Pál téren. A gesztussal a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegnek.