Vizuál

Több fény!

2015.04.18. 08:00
Ajánlom
Körülbelül tucatnyi fénykörnyezet-rekonstrukciót mutat be az Új Budapest Galéria kiállítása.

A fénykörnyezet olyan installáció, amelynek döntő elemét mesterséges fényeffektusok képezik. A technológiai kiindulású fényművészetnek az utóbbi hat-hét évtized során egyre bővül a bázisa. A kiállításon bemutatott időszakot optoelektronikai forradalomnak is nevezik.

Új minőségként említhető az 1930-as évektől a neon, majd a lézer, utóbb a LED technológia, legújabban pedig - az "éjépítészetnek" új dimenziókat adó, a kültéri homlokzati vetítést is lehetővé tevő - nagy teljesítményű projektorok. E kategóriában kortárs alkotóink ismét a világ élvonalában járnak. A világ első nemzetközi épületre-vetítő versenyét is Budapesten rendezték meg 2010-ben. A kiállítás ezért az ezek betetőzésének tekinthető fénykörnyezetekre koncentrál.

A Budapest Galéria kurátori pályázatán nyertes koncepció (kurátor: Paksi Endre Lehel művészettörténész) alapján rendezett tárlat - a galéria adottságaihoz alkalmazkodva - körülbelül tucatnyi fénykörnyezet-rekonstrukciót mutat be, és ezzel a látogatóknak lehetősége nyílik ezek átélésére. A műfaj történetére irányuló történeti kutatás eredményei fotó- és szöveges dokumentációban jelenik meg. A teljes anyag digitális katalógusban lesz hozzáférhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.