Vizuál

Több fény!

2015.04.18. 08:00
Ajánlom
Körülbelül tucatnyi fénykörnyezet-rekonstrukciót mutat be az Új Budapest Galéria kiállítása.

A fénykörnyezet olyan installáció, amelynek döntő elemét mesterséges fényeffektusok képezik. A technológiai kiindulású fényművészetnek az utóbbi hat-hét évtized során egyre bővül a bázisa. A kiállításon bemutatott időszakot optoelektronikai forradalomnak is nevezik.

Új minőségként említhető az 1930-as évektől a neon, majd a lézer, utóbb a LED technológia, legújabban pedig - az "éjépítészetnek" új dimenziókat adó, a kültéri homlokzati vetítést is lehetővé tevő - nagy teljesítményű projektorok. E kategóriában kortárs alkotóink ismét a világ élvonalában járnak. A világ első nemzetközi épületre-vetítő versenyét is Budapesten rendezték meg 2010-ben. A kiállítás ezért az ezek betetőzésének tekinthető fénykörnyezetekre koncentrál.

A Budapest Galéria kurátori pályázatán nyertes koncepció (kurátor: Paksi Endre Lehel művészettörténész) alapján rendezett tárlat - a galéria adottságaihoz alkalmazkodva - körülbelül tucatnyi fénykörnyezet-rekonstrukciót mutat be, és ezzel a látogatóknak lehetősége nyílik ezek átélésére. A műfaj történetére irányuló történeti kutatás eredményei fotó- és szöveges dokumentációban jelenik meg. A teljes anyag digitális katalógusban lesz hozzáférhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Előkerült egy lopott Klimt

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egy galáériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban.
Vizuál gyász

Elhunyt Varga Imre szobrászművész

A neves művész életének 97. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában - tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden.
Vizuál Film

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 
Vizuál magazin

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.
Vizuál berlin

Az elegancia és az abszurd humor jegyében adták át az Európai Filmdíjakat

Az európai film legnagyobb ünnepéről számol be helyszíni tudósítónk Berlinből, ahol szombat este, a 32. Európai Filmdíj átadóján összegyűlt az európai filmes szcéna színe-java. A helyszín, mint mindig, az ezer nézőt befogadó Nyugat-Berlini színházépület, a Haus der Berliner Festspiele volt.